25 C
București
luni, 15 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBarbu: Schemă de ajutor de stat pentru industria alimentară

Barbu: Schemă de ajutor de stat pentru industria alimentară

Guvernul a aprobat, vineri, ordonanţa de urgenţă privind schema de ajutor de stat pentru industria alimentară, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

„Ordonanţa de urgenţă este în strânsă legătură cu principiul de bază din programul de guvernare: patriotism economic. Am spus că vom reînvăţa să cumpărăm româneşte şi asta vom face. Practic, prin intermediul acestui act normativ, direcţionăm investiţiile pentru dezvoltarea producţiei realizate în România. Avem o capacitate uriaşă de a obţine materie primă. Avem obligaţia să ne asigurăm că ceea ce obţin fermierii noştri este procesat şi transformat în produse cu valoare adăugată mare, aici la noi, în România. Numai aşa ne putem asigura că românii au pe mese alimente bune la preţuri corecte şi suportabile”, a afirmat Barbu, după şedinţa Executivului.

El a menţionat că bugetul alocat Programului naţional de dezvoltare şi susţinere a industriei alimentare INVESTALIM este de 600 de milioane de euro pentru perioada 2023-2026, precizând că acest lucru înseamnă aproximativ 148-150 de milioane de euro anual.

Domeniile în care, prin această schemă, vor fi constituite unităţi de procesare sunt exact cele în care România acum înregistrează deficit: prelucrarea şi conservarea cărnii, industria peştelui, industria cartofilor, domeniul sucurilor din fructe şi legume, prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor, fabricarea uleiurilor şi a grăsimilor, fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor, fabricarea produselor de morărit, fabricarea pâinii, fabricarea zahărului. Acestea sunt cele 10 domenii pentru programul INVESTALIM, a mai spus ministrul, adăugând că toate condiţiile de eligibilitate vor fi incluse şi în ghidurile de aplicare care vor fi lansate în perioada imediat următoare.

Întrebat în legătură cu numărul beneficiarilor acestui program, ministrul a precizat că, în total pe cei patru ani, este vorba de 140 de procesatori din România, adică 70% din industria alimentară.

Banii sunt de la bugetul de stat, sunt pe regulamentul Uniunii Europene, pe modelul HG 807 prin care Ministerul de Finanţe a avut cel mai de succes program privind ajutoarele de stat şi s-au dezvoltat foarte multe societăţi cu capital românesc în România, a mai spus Barbu.

El a adăugat că ajutorul de stat este numai pentru partea de dezvoltare, investiţii, achiziţionarea de echipe, retehnologizarea fabricilor.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ajutor de minimis de 2.000 de lei pe scroafă/an pentru crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa

Hotărârea privind aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de...
‹ adv ›

Ministrul Agriculturii: Retehnologizăm staţii de pompare care au fost puse în funcţiune în anul 1971

Una dintre cele mai vechi amenajări de irigaţii din România, Pietroiu- Ştefan cel Mare din judeţul Călăraşi, este în...

Ajutor de stat pentru compensarea pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate, fără înscrierea dosarelor în SIMM

Dosarele pentru acordarea ajutorului de stat în vederea compensării parţiale a pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole