Reforma atât de necesară a Romsilva riscă să facă mai mult rău decât bine dacă autorităţile aprobă proiectul de lege care transformă administraţia publică a pădurilor într-una sau mai multe societăţi comerciale, avertizează WWF România.
În viziunea specialiştilor, depolitizarea Romsilva se poate face fără a schimba statutul acestei instituţii din Regie naţională în societate comercială pe acţiuni (SA) sau cu răspundere limitată (SRL).
În luna ianuarie a acestui an, WWF România atrăgea atenţia cu privire la miza reformei Romsilva şi de ce trebuie făcută în mod transparent şi participativ.
‹ adv ›
În motivarea proiectului de lege sunt invocate prevederile Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), respectiv recomandările specifice de ţară ale Comisiei Europene şi ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) pentru buna funcţionare a întreprinderilor publice. Însă, în aceste documente se afirmă faptul că „legislaţia privind guvernanţa corporativă în cazul întreprinderilor de stat este solidă” (PNRR – R9).
Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naţionale şi naţionale, precum şi 12 herghelii de stat.
Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% deţin certificarea managementului forestier în standard internaţional.
Își pierde obiectul de activitate wwf. Nu mai are cum face bani nejustificați.