8.9 C
București
miercuri, 20 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaApicultura ecologică în România: locul trei în Europa la producția de miere

Apicultura ecologică în România: locul trei în Europa la producția de miere

Cu toate că România este cunoscută mai ales pentru produse ecologice din categoria: miere, nuci, ierburi și fructe de pădure, în special cătina, de fapt, cerealele și culturile oleaginoase reprezintă jumătate din suprafața certificată ecologic.

Pe lângă acestea, pajiștile permanente și culturile furajere constituie a doua cea mai importantă utilizare a terenurilor ecologice.

Al treilea sector-forte al producției ecologice din România sunt suprafețele imense ecologice destinate culegerii plantelor sălbatice, care susțin și apicultura ecologică. Doar 5,2 % din suprafețele cultivate în sistem ecologic sunt utilizate pentru horticultură.

‹ adv ›

Cu peste 170.000 de stupi de albine certificate ecologic, România este pe locul trei în Europa în ceea ce privește producția de miere ecologică. Doar Bulgaria și Italia produc mai multă miere (conform studiului FiBL din 2022).

Producția ecologică de miere continuă să crească. Un motiv important pentru acest lucru este structura de cooperare stabilită pe lanțul valoric (producție, consolidare, prelucrare, comerț) pentru miere, care lipsește pentru celelalte produse, cu excepția laptelui de vacă.

Vezi și Miere bio – prin ce se deosebește de cea convențională, cine poate utiliza termenul.

Dezvoltarea producției ecologice de origine animală în România:

România are condiții privilegiate pentru producția de miere datorită suprafețelor sale mari de păduri montane și de floarea soarelui în Câmpia României. Lanțul valoric este adesea organizat de către procesatori care colectează mierea ecologică de la fermierii cărora le furnizează și inputurile necesare.

Alții gestionează mai mult de 300 de stupi și sunt suficient de mari pentru a prelucra și comercializa propria miere.

Câțiva dintre procesatorii importanți din diferite regiuni ale României sunt:

  • Apiprodex (Transilvania); Marca: Nectarul Carpaților
  • Apisrom (Moldova); Diverse mărci
  • Apisvet Miroslava (Moldova); Marca: Apisvet Elite
  • Apidela Distribution (Dobrogea); Marca: Fagurele Auriu.

Dintre cei experimentați apicultori ecologici este familia Pasca din Bistrița-Năsăud, care a obținut certificarea ecologică din 2003. Un apicultor ecologic unic este Wilhelm Tartler, un german care s-a întors în Transilvania și produce miere având 300 de stupi de albine certificate ecologic.

O companie specializată în prelucrarea și comercializarea polenului ecologic este Polen Dis din județul Sălaj.

Atunci când vorbim despre sectorul ecologic în general, promovarea produselor locale și a exporturilor se face și prin prezența cu stand de țară la târguri internaționale.

Bio România organizează anual standul țării la Biofach. Gama de produse expuse include, de obicei, cereale, fructe de pădure, ciuperci și ierburi din flora sălbatică, precum și miere.

Citește mai multe despre Sectorul zootehnic ecologic în România: principalii jucători, cantități produse.

Raport realizat de către Christoph Arndt și Andrei Lozan.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Piretrina – insecticid natural. Ce dăunători combate

Piretrina este un pesticid găsit în mod natural în...
‹ adv ›

Soiuri și portaltoaie pentru livezi de prun, cireș, vișin și cais eco

Selectarea soiurilor și portaltoaielor de cais, piersic, cireș vișin sau prun cultivate în livezile ecologice se face în funcție...

Ce îngrășăminte verzi putem semăna toamna în seră, solar

Îngrășămintele verzi asigură un mare beneficiu atât toamna, primăvara cât și vara. Diferite specii de plante sunt semănate în...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole