23.3 C
București
marți, 9 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaSectorul zootehnic ecologic în România: principalii jucători, cantități produse

Sectorul zootehnic ecologic în România: principalii jucători, cantități produse

Atunci când se vorbește de producția de origine animală certificată ecologic, se referă în principal la produse lactate și miere. Analizând ultimele date disponibile referitor la sectorul zootehnic ecologic în România, putem spune că în timp ce
producția ecologică de lapte de vacă este relativ stabilă, producția de ovine și caprine s-a redus în ultimii ani.

Pe de altă parte, producția ecologică de miere și păsări de curte continuă să crească. Un motiv important pentru acest lucru este structura de cooperare stabilită pe lanțul valoric (producție, consolidare, prelucrare, comerț) pentru miere și laptele de vacă, care lipsește pentru celelalte produse.

În ciuda suprafețelor mari ale pajiștilor ecologice (în România sunt 155.000 ha), sunt înregistrate doar 20 de mii de vaci și 13 mii de oi crescute în sistem ecologic.

O mare parte dintre pajiștile ecologice par să fi fost certificate doar pentru ca fermierii să poată încasa subvenții obținute din producția ecologică.

Culturile principalele cultivate pe suprafețele certificate ecologic în România:

Pe de altă parte, există cerere semnificativă pe piața locală pentru produse lactate ecologice, iar lanțurile de aprovizionare ale fabricilor mari de lactate sunt bine organizate, fiind în mare parte deținute de companii străine și au linii de prelucrare ecologică separată.

Dezvoltarea producției ecologice de origine animală în România (conform datelor din 2020):

Producători de lactate ecologice în România

Cele mai mari 4 companii producătoare de lactate certificate eco din România sunt:

  • francezul Lactalis Group (Albalact, Covalact, Rarăul, Lactate Harghita și LaDorna);
  • grecescul Olympus (Fabrica de Lapte Brașov);
  • germanul Hochland;
  • olandezul Friesland Campina (Napolact).

Dintre aceste companii, 3 comercializează activ produse ecologice fabricate din lapte românesc. Doar Hochland România vinde brânză ecologică în România fabricată în Germania.

Cel mai vizibil pe piață este Napolact (Friesland Campina) care a început prelucrarea laptelui ecologic în 2015 aprovizionându-se cu lapte ecologic de la fermele din Transilvania.

Lactalis comercializează lapte ecologic sub mărcile sale Zuzu Bio și LaDorna Bio, de asemenea, procurat de la ferme ecologice din apropiere de Sibiu. Marca Covalact BIO al companiei Lactalis include lapte și iaurt ecologic colectat de la fermele din apropiere de Brașov.

Albalact produce, de asemenea, produse ecologice sub marca privată a Lidl.

Grecescul Olympus fabrică o gamă largă de produse lactate ecologice de la ferme de lângă Brașov.

Produsele lactate ecologice de la Delaco (franceză Savencia Group) și Hochland (Germania) însă, nu sunt produse în România. Acestea provin din alte țări UE și sunt doar distribuite în România.

O companie românească mai mică este Eurolact situată lângă București care, sub marca sa, Colectar Bio, fabrică produse lactate ecologice obținute din fermele din
sudul țării. Acestea se găsesc la vânzare în majoritatea supermarketurilor.

Compania românească Carmo-Lact Prod din județul Bistrița-Năsăud comercializează produse lactate ecologice sub marca proprie Monor Bio și sub marca privată a Carrefour.

Cooperativa Silvania Organic Farms din județul Sălaj, pe care am menționat-o mai devreme cu privire la uleiul ecologic de floarea soarelui, procesează, de asemenea, laptele achiziționat de la membri și comercializează producția sub marca Bioforia.

Un procesator mic de lapte este ASI Nature care prelucrează lapte ecologic de vacă, oaie și capră în județul Sibiu. ASI Nature aparține elvețianului ASI Nature Holding, care deține acțiuni în mai multe companii germane de comerț al produselor ecologice.

ASI Nature deține marca Harbach pentru diferite tipuri de brânză ecologică care au fost exportate și în alte state-membre ale UE și în SUA.

O specialitate ecologică din județul Hunedoara nu trebuie să rămână nemenționată. Compania Asinia Lact produce lapte ecologic de la cele 500 de măgărițe ale sale de pe 300 ha de pajiști. Laptele este vândut doar în farmacii și în magazinele de produse naturiste VitaMIX din întreaga țară.

V-ar putea fi util și articolul Agricultura ecologică în România – cum a evoluat sectorul.

Producția ecologică de păsări

Producția ecologică de păsări de curte a crescut vertiginos în ultima vreme. Acest lucru reflectă nu numai o cerere mare pentru ouăle ecologice, dar și posibilitatea ca întreprinderile mici să lanseze producția ecologică cu investiții mici și cu un stabil flux de cash.

Trei tipuri de producători de ouă ecologice sunt prezenți în sector:

  • Toneli Holding (Marca: Familia Toneli) din zona de sud a țării produc ouă cu codurile 1 (free range), 2 (sol) și 3 (baterie). Compania a lansat și producția ecologică (cod 0) în paralel cu cea convențională.

Un exemplu diferit este Ouă de Țară din județul Argeș, o companie care produce numai ouă ecologice, dar la scară largă (50.000 de găini pe 20 ha de pășune).

Un număr de ferme familiale produc, de asemenea, ouă ecologice, cum ar fi La Ferma SIA din județul Vâlcea.

Raport realizat de către Christoph Arndt și Andrei Lozan.

Citește mai multe despre Ferme eco de găini în sistem free-range – cerințe adăpost.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Îngrășăminte verzi pentru grădină – 6 culturi semănate primăvara pentru a „hrăni” solul

Îngrășămintele verzi au un rol important de a îmbogăți...
‹ adv ›

Ciupercile entomopatogene Beauveria bassiana – cum controlează dăunătorii

Ciupercile entomopatogene reprezintă o parte fundamentală a gestionării integrate a dăunătorilor. Aceste specii atacă insectele în orice stadiu de...

Urechelnița – beneficii și daune în livezi. Control

Urechelnița comună (Forficula auricularia) este o insectă benefică pentru pomi, ajutând la controlul mai multor specii de dăunători, însă, pe...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole