15.9 C
București
joi, 30 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMinistrul Agriculturii participă la Consiliul Agricultură şi Pescuit de la Luxemburg

Ministrul Agriculturii participă la Consiliul Agricultură şi Pescuit de la Luxemburg

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, participă marţi la Consiliul Agricultură şi Pescuit, de la Luxemburg, unde se vor discuta teme de maxim interes pentru producătorii agricoli din România, informează MADR.

Astfel, discuţiile se vor axa pe teme precum: situaţia pieţelor agricole în urma invadării Ucrainei, planurile strategice ale Politicii Agricole Comune, oportunităţile bioeconomiei în contextul provocărilor actuale, agricultura carbonului.

Potrivit sursei citate, pe baza informaţiilor furnizate de Comisie şi de statele membre, Consiliul va face un bilanţ al situaţiei pieţei produselor agroalimentare în UE, cu accent pe impactul războiului din Ucraina.

În urma comunicărilor din partea Comisiei, miniştrii vor desfăşura o dezbatere de orientare cu privire la aspectele agricole şi forestiere ale propunerii de regulament referitoare la certificarea eliminărilor de dioxid de carbon.

Totodată, Consiliul va urmări să aprobe concluzii privind oportunităţile oferite de bioeconomie în contextul provocărilor actuale, cu accent special pe zonele rurale.

În cadrul întâlnirii, oficialii europeni vor desfăşura un schimb de opinii cu privire la situaţia actuală a planurilor strategice ale statelor membre în cadrul Politicii Agricole Comune pentru perioada 2023-2027.

Sectorul agricol din Polonia, România, Bulgaria, Slovacia şi Ungaria a fost afectat în ultimele luni de o creştere a importurilor de produse agricole ucrainene, pentru care UE a eliminat tarifele vamale în ideea de a sprijini Kievul în contextul invaziei ruseşti.

Însă o parte dintre produsele venite din Ucraina rămân în cele cinci ţări la preţuri considerabil mai mici decât cele oferite de producătorii locali, în loc să ajungă în alte state membre UE sau în ţările terţe care nu sunt membre ale blocului comunitar.

În acest context, Polonia, Slovacia, Bulgaria şi Ungaria au anunţat în ultimele zile interdicţii temporare cu privire la importurile de produse agricole ucrainene, pe motiv că acestea destabilizează preţurile pe pieţele lor interne şi îi prejudiciază pe fermierii locali.

Comisia Europeană şi-a exprimat deja opoziţia faţă de interdicţiile cu caracter unilateral, având în vedere că schimburile comerciale internaţionale ţin de competenţa exclusivă a UE.

Pentru a rezolva această situaţie, Executivul comunitar a prezentat trei propuneri, printre care se numără şi un pachet de ajutor de 100 de milioane de euro pentru Polonia, România, Bulgaria, Slovacia şi Ungaria. Aceşti bani ar urma să se adauge celor 56,3 milioane de euro pe care Bruxelles-ul i-a aprobat deja pentru Polonia, Bulgaria şi România.

De asemenea, Comisia Europeană a vorbit despre posibile „măsuri preventive” cu privire la grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele de floarea soarelui provenite din Ucraina. Aceste măsuri, care ar urma să fie în vigoare până la finele lunii iunie, ar permite ca importurile ucrainene să intre în Polonia, Ungaria, România, Bulgaria şi Slovacia numai dacă sunt în tranzit prin aceste ţări pentru a fi exportate spre alte state membre sau către ţările care nu fac parte din blocul comunitar.

De asemenea, Executivul comunitar va demara o investigaţie cu privire la alte posibile produse sensibile.

Bruxelles-ul a subliniat însă că pachetul său de iniţiative depinde de ridicarea măsurilor unilaterale adoptate de ţările vecine Ucrainei.

În data de 21 aprilie, ministrul român al Agriculturii declara la finalul unei întâlniri pe care a avut-o cu omologul său din Ucraina, Mikola Solski, că România este solidară cu fermierii din Polonia, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia, precizând însă că regulile trebuie făcute în comun.

„În contextul dat, regulile normalităţii pe care le-am cunoscut cu câtva timp în urmă au dispărut, iar acum suntem obligaţi de situaţie să facem reguli noi pentru a răspunde atât la nevoile fermierilor ucraineni, cât şi a celor români. E a doua întâlnire pe care o am cu domnul ministru Mikola Sorski. Am convenit împreună să ne punem de acord asupra câtorva aspecte pe care le putem anunţa astăzi, în aşa fel încât să putem îmbunătăţi situaţia, ştiindu-se că patru ţări au luat unilateral decizia de a opri importurile.

Noi nu am făcut acest lucru, pentru că am considerat necesar, pe de o parte, să fim alături de fermierii români şi, pe de altă parte, să ne respectăm acordurile pe care le-am semnat, în aşa fel încât regula să rămână regulă. Sunt în discuţie măsuri la nivelul Comisiei Europene, ştiindu-se un lucru foarte clar că politica comercială este apanajul Comisiei Europene, întrucât este o piaţă unică.

De aceea, şi vicepreşedintele Comisiei Europene a spus foarte clar că deciziile luate de colegii noştri din ţările care au luat această decizie sunt ilegale, lucru pe care l-a consemnat sau l-a repetat de mai multe ori, şi s-a impus a se ridica aceste decizii în aşa fel încât Comisia să poată intra în jocul legitim de a stabili regulile care să protejeze fermierii noştri. Suntem solidari şi cu fermierii din celelalte ţări, din Polonia, din Ungaria, din Bulgaria şi din Slovacia, cum şi dumnealor sunt solidari cu noi şi cu fermierii ucraineni, dar regulile trebuie să le facem în comun. Să nu intrăm într-o concurenţă a deciziilor juridice. Nu ne avantajează pe niciunul, dimpotrivă, ne creează probleme suplimentare”, a spus Daea.

Potrivit EFE, înainte începerea discuţiilor în Consiliul Agricultură şi Pescuit între miniştrii europeni ai Agriculturii este preconizată o intervenţie în sistem de videoconferinţă a ministrului ucrainean al Agriculturii, Mikola Solski.

De asemenea, potrivit surselor diplomatice citate de EFE, comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, este aşteptat să le comunice miniştrilor măsurile pe care Executivul comunitar le are în vedere.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Târgul de 1 iunie – Gustul Copilăriei, în curtea MADR, în perioada 31 mai – 2 iunie 2024

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia continuă tradiția de a organiza târguri...

Schema de reducere a accizei pentru motorina utilizată în agricultură continuă și în anul 2024

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale continuă și în anul 2024 aplicarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1174/2014, cu modificările și...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole