18 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleSlovacia devine al doilea stat din UE care interzice importurile de cereale...

Slovacia devine al doilea stat din UE care interzice importurile de cereale din Ucraina

Cerealele ucrainene au fost interzise pe piețele din Slovacia din cauza pesticidelor găsite în aceste cereale și care sunt interzise în Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut de Ministerul Agriculturii din Slovacia și a fost făcut în 13 aprilie, a anunțat Kyev Independent.

Decizia din Slovacia a fost luată după ce un lot de grâu din Ucraina cu o greutate de 1.500 de tone „a fost confirmat cu un pesticid care nu este permis în UE și are un impact negativ asupra sănătății umane”.

Ministerul Agriculturii din Slovacia, împreună cu instituțiile subordonate vor colecta mostre din toate cerealele și făina din Ucraina, care sunt deja depozitate în Slovacia.

„Totodată, ŠVPS SR prin Sistemul european de alertă rapidă pentru alimente și furaje informează toate statele membre UE despre lotul care nu îndeplinește cerințele de sănătate. Ministrul Samuel Vlčan îl va informa pe ambasadorul Ucrainei, Myroslav Kastran, precum și pe miniștrii agriculturii din România și Bulgaria despre situație în cadrul ședinței comune, care urmează să fie dedicată protecției piețelor împotriva importului de mărfuri ieftine din Ucraina. MPRV SR nu recomandă importul de cereale ucrainene și a produselor sale”.

Potrivit sursei citate Ungaria a anunțat în 9 aprilie că va introduce noi măsuri pentru a reduce volumul de cereale ucrainean, invocând îngrijorarea cu privire la cantitățile mari de produse ucrainene ieftine care intră în țară și i-ar afecta piețele interne.

La începutul acestei săptămâni, Polonia a ajuns la un acord cu Ucraina pentru a opri importurile de cereale cel puțin până în iulie, din cauza unui aflux mare de cereale ucrainene ieftine, care i-a enervat pe fermierii polonezi.

În urma protestelor din Polonia, guvernul a cerut Comisiei Europene să folosească „toate instrumentele de reglementare – cote, tarife, care vor limita sau bloca importul de cereale ucrainene în Polonia”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Fermierii din Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România îi reproșează ministrului Petre Daea că nu a răspuns la o solicitare oficială venită din partea autorităţilor ucrainene, încă din data de 17 martie, pentru o întâlnire în care să se găsească soluţii similare celor din Polonia privind criza cerealelor.

Asociația avertiza că îi va cere demisia ministrului Daea, în cazul în care acesta nu răspunde urgent cererii oficialilor ucraineni. Între timp, ministrul Agriculturii a declarat că va discuta vineri despre acest subiect cu omologul ucrainean și cu cel polonez.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Reuters: Ucraina intenţionează să importe o cantitate record de energie electrică

Importurile de electricitate ale Ucrainei din cinci ţări europene,...
‹ adv ›

Reuters: Exporturile de cereale ale Ucrainei sunt în scădere

Exporturile de cereale ale Ucrainei de la începutul sezonului 2023/2024 şi până în prezent au ajuns la 42,91 milioane...

Reuters: Ucraina caută cumpărători pentru zahăr; cota de export în UE, aproape epuizată

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de zahăr acordată de Uniunea Europeană pentru întregul an 2024...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole