6.4 C
București
vineri, 8 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaImpactul macroeconomic asupra agriculturii în 2023 - prognoze

Impactul macroeconomic asupra agriculturii în 2023 – prognoze

Războiul din Ucraina, scăderea PIB-ului global, anularea politicii ZERO Covid, creșterea dobânzilor, dolarul puternic și inflație încă la un nivel ridicat sunt factori cheie ce au avut impact macroeconomic în 2022 și sunt necesari de urmărit în 2023.

Estimările indică o probabilitate sporită a încetinirii creșterii economice la nivel mondial, iar unii factori dintre cei menționați vor influența în continuare și sectorul agriculturii. Mai multe detalii despre acest subiect ne oferă Sever Pătrășcioiu, Directorul Financiar ADAMA.

Încetinire globală așteptată, recesiune în SUA și UE

„După anul 2021, marcat drept un an de creștere foarte bună, de 6% (care a venit să compenseze scăderea economică din 2020), în 2022 creșterea s-a temperat, iar pentru anul 2023 media globală este aproape de zero, estimată la 1,5%”.

„Dacă pentru zona estică și emisfera sudică vorbim de creșteri economice, chiar de peste 4% (India, China), pentru zonele cele mai dezvoltate economic, cum ar fi Europa sau Statele Unite sunt estimate, în mare parte, recensiuni. În Europa, media scăderii economice este de -1%, pentru România însă se prognozează o creștere de 2,5%, în scădere comparativ cu anul 2022 când creșterea economică a fost de 4,5%”, menționează Sever Pătrășcioiu.

Inflație în scădere, dar încă la un nivel ridicat

După aproape 10 ani în care inflația a fost un indicator macroeconomic foarte stabil, cel puțin la nivel de medie mondială, fiind sub nivelul de 3%, au urmat doi ani (2021 și 2022) în care s-au înregistrat creșteri record pentru inflație.

‹ adv ›

Inclusiv, au mai fost înregistrate creșteri ale inflației în SUA, unde astfel de niveluri nu au fost înregistrate din anii 80.

În România, potrivit ultimelor informații publicate de Banca Națională, inflația a depășit 16%. Prețurile pentru produse energetice: gaz, energie, combustibili au crescut în 2022 cu aproape 30%.

„În industria produselor pentru agricultură, prețul energiei joacă un rol important la formarea costurilor, acest lucru reflectându-se în prețul produsului finit”.

SFÂRȘITUL „erei banilor ieftini

În 2022, politica băncilor, orientată acum câțiva ani spre asigurarea creșterii economice, a fost schimbată la 180 de grade.

Au crescut ratele de intervenție ale dobânzilor, a avut loc scumpirea și îngreunarea accesului la credite. Au fost înregistrate creșteri ale ratelor dobânzilor și în economii emergente, precum realul brazilian, unde rata dobânzii în trei ani de zile a ajuns de la 2-3% la 12%.

Creșterea ratei inflației pentru principalele valute:

Dolarul a avut un nivel foarte puternic și o creștere în 2022, ceea ce a însemnat și un cost suplimentar pentru produsele de uz fotosanitar și fertilizanți. Dolarul este așteptat să rămână puternic pe tot parcursul anului 2023.

În plus, pe piața românească, la fel, a fost observată o îngreunare a accesului la creditare. Pentru fermieri a devenit din ce în ce mai scumpă accesarea creditelor.

Normalizarea prețurilor de transport maritim

Unul dintre cele mai pronunțate creșteri de costuri în 2022 a fost al transporturilor pe bază de containere, cum ar fi cel maritim. În mai puțin de un an de zile, costurile s-au situat la un nivel de 5 ori mai mare decât valoarea înregistrată anterior (conform Indexului Shanghai al mărfurilor containerizate).

Totodată, a fost înregistrată și o creștere a costurilor transportului terestru. Pentru 2023, este prognozată o normalizare a prețurilor de transport maritim, în timp ce prețurile la transportul terestru continuă să crească.

Indexul Shanghai al mărfurilor containerizate:

Anularea politicii „Zero COVID” în China

Și pandemia de COVID-19 încă își face resimțită prezența. Rămâne de văzut în cât timp activitatea economică va reveni și se va situa la nivelurile dinaintea pandemiei.

China este principalul producător de substanțe active pentru industria agricolă, astfel perturbările din această țară afectează piața inputurilor la nivel mondial.

Prețuri în scădere la recolte

Prețurile cerealelor au înregistrat creșteri importante în anul 2020, apoi în 2021, la începutul anului 2022 atingând vârful istoric, fiind însă ulterior afectate de o scădere importantă. Această reducere în România a fost și mai accentuată, din cauza cerealelor din Ucraina.

Suprafețele cultivate la nivel mondial în 2023, estimate în creștere

Suprafețele cultivate la nivel mondial se mențin înalte, ceea ce înseamnă indirect că dacă vremea va permite, nivelul recoltelor va fi ridicat și în 2023, iar nemijlocit ar putea fi înregistrată o presiune suplimentară asupra prețurilor.

Prețurile substanțelor active, estimări pentru 2023

Piața produselor de protecție a culturilor este în creștere, în 2022 înregistrând o creștere de 12,4%.

Prețul substanțelor active au crescut spectaculos în 2021, în 2022 s-au situat la un nivel istoric, apoi s-au temperat puțin, fiind însă încă situate la nivelul maximelor istorice.

În ciuda scăderii din ultimele luni, se estimează că prețurile substanțelor active se vor stabiliza la niveluri ridicate. Pentru anul 2023, prognozele sunt împărțite: unii specialiști estimează o creștere de circa 3%, în timp ce alții anticipează o scădere a prețurilor la substanțele active.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Exportul de floarea-soarelui din România ar putea scădea dramatic

În ultimii zece ani, România a devenit cel mai...
‹ adv ›

FAS: Turcia încearcă să reducă stocurile mari de grâu

Deși se preconizează o scădere a producției cu 2 milioane de tone, Turcia încă are stocuri mari de grâu,...

Comisia Europeană reduce prognoza recoltelor de grâu și porumb

Comisia Europeană și-a redus estimarea pentru recolta de grâu din țările UE de la 114,6 milioane de tone la...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole