8.3 C
București
joi, 18 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleComisarul pentru Agricultură spune că ar sprijini limitarea schimburilor comerciale cu Ucraina

Comisarul pentru Agricultură spune că ar sprijini limitarea schimburilor comerciale cu Ucraina

Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a spus joi că ar sprijini limitarea schimburilor comerciale cu Ucraina, dacă Polonia ar propune acest lucru, pe fondul nemulţumirilor exprimate de unii fermieri europeni cu privire la afluxul de cereale ieftine din Ucraina, transmite Reuters.

Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, şi-a văzut porturile la Marea Neagră blocate după invazia rusă în urmă cu un an, fiind nevoită să găsească rute alternative de transport prin Polonia şi România, state membre ale UE.

Însă blocajele logistice au făcut ca mari cantităţi de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, să rămână în ţări central-europene, lovind în preţurile şi vânzările agricultorilor locali.

„Dacă Guvernul polonez solicită restricţii în comerţul cu Ucraina evident că voi sprijini acea propunere”, le-a spus Janusz Wojciechowski jurnaliştilor prezenţi la Bruxelles.

Declaraţiile lui Wojciechowski vin după ce Executivul comunitar a aprobat un pachet de ajutor în valoare de 56 de milioane de euro pentru fermierii din ţările care au graniţă cu Ucraina. Polonia va primi 30 de milioane de euro din acest pachet de ajutor.

„Pregătim deja următorul pachet de ajutor şi acesta va avea o sumă mai mare”, a precizat comisarul Wojciechowski.

Miercuri, premierul polonez Mateusz Morawiecki a spus că ar dori ca Uniunea Europeană să utilizeze toate instrumentele avute la dispoziţie spre a limita cantitatea de cereale ucrainene care intră pe piaţa UE.

Morawiecki a adăugat că, împreună cu liderii câtorva state învecinate cu Ucraina, a convenit să îi scrie preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a-i cere să ia măsuri.

Comisarul Wojciechowski a precizat joi că ţările afectate de importurile de cereale ucrainene vor trebui să stabilească o poziţie comună, pe care el o va susţine ulterior.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a declarat, miercuri că România va primi încă un ajutor din partea Comisiei Europene pentru compensarea pierderilor suferite de fermierii afectaţi de importurile de cereale din Ucraina printr-un nou mecanism de sprijin.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANM: Cod portocaliu de vijelii puternice şi averse pentru patru judeţe

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri după-amiaza, mai...
‹ adv ›

APIA şi AFIR au făcut plăţi de peste 19 mln de euro în ultimele trei zile

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în sumă totală...

Bășicarea frunzelor de piersic – Taphrina deformans

Bășicarea frunzelor de piersic este o boală produsă de ciuperca Taphrina deformans, ce infectează piersicul și nectarinul, precum și...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole