Preşedintele Asociaţiei Prosanterra Buzău, Petrică Marin, unul dintre inginerii care au pus bazele Canalului de irigaţii Siret-Bărăgan, propune o modificare de deviere a canalului pe râul Călmăţui, care ar duce la o extindere a suprafeţei irigabile.
Petrică Marin a declarat marţi, într-o conferinţă de presă organizată de către Direcţia Agricolă Buzău, că, prin devierea canalului pe râul Călmăţui, o suprafaţă de peste 350.000 de hectare ar putea fi asigurată cu apă în caz de secetă.
Prin acest proiect, conducerea Direcţiei Agricole Buzău consideră că s-ar rezolva problema inundaţiilor, va exista suficientă apă pentru fermieri şi vor fi înfiinţate noi locuri de muncă.
Canalul Siret-Bărăgan, între barajele Călimăneşti şi Lacul Dridu, a fost proiectat pentru a asigura necesarul de apă fermierilor din Câmpia Română. Lucrările au fost realizate doar parţial pe teritoriul judeţului Vrancea. Primul tronson are o lungime de 50 de kilometri din care doar 5,7 kilometri sunt funcţionali.
Pe parcursul anului trecut, ministrul Agriculturii, Petre Daea, anunţa că în următorii ani vor avea loc investiţii pentru continuarea lucrărilor la Canalul Siret-Bărăgan cu scopul de a preveni efectele secetei în zona de câmpie a României.
Lipsa apei de irigat creează situaţii tensionate în toată ţara, avertizează reprezentaţii Forumului Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România...