1.4 C
București
vineri, 22 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCreșterea legumelor în seră – 11 sfaturi pentru recolte bune

Creșterea legumelor în seră – 11 sfaturi pentru recolte bune

Cultivarea legumelor în seră sau solar oferă multiple avantaje comparativ cu creșterea în câmp deschis.

În primul rând, acest lucru se datorează asigurării unor condiții îmbunătățite, iar, pe de altă parte, aproape că orice lucrare făcută incorect poate duce la dezvoltarea bolilor sau dăunătorilor, obținerea plantelor slăbite sau legumelor necalitative.

În continuare, prezentăm 11 sfaturi care ar putea prinde bine legumicultorilor începători:

‹ adv ›

#1. Îngrijriea serei după cultura anterioară, dezinfectarea substratului

Pregătirea serei sau a solarului pentru noul sezon începe toamna. Aici, în primul rând, este importantă înlăturarea tuturor resturilor de plante de la cultura anterioară și compostarea sau distrugerea acestora, în funcție de problemele din anul anterior.

„În al doilea rând, aș recomanda semănarea muștarului – util în dezinfectarea solului, inclusiv în reducerea riscului dezvoltării unor boli cum ar fi fuzarioza sau produse de alte ciuperci, un bun îngrășământ verde pentru următoarele culturi, dar și asigură afânarea adâncă a solului. Per hectar se utilizează circa 24 de kg semințe. Acesta se lasă până la înflorit, iar apoi se realizează tocarea și încorporarea în sol peste câteva zile”, menționează specialistul Ion Jitari.

Următorul pas ar fi dezinfectarea serei – vorbim atât de dezinfectarea solului, cât și a serei în sine, pentru a reduce numărul dăunătorilor pentru următorul sezon, dar și al bolilor.

După lucrare, sera se aerisește, apoi se inițiază lucrarea solului.

Detalii despre Dezinfecția solului în solar și sere – sfaturi utile.

#2. Realizarea lucrării solului din toamnă

O afânare adâncă a substratului asigură oxigenarea acestuia.

Nu aș recomanda arătura cu întoarcerea brazdei, din motiv că o astfel de lucrare aduce la suprafață sărurile spălate la adâncime, acestea nu vor aduce niciun beneficiu plantelor, ci vor dăuna. Aș recomanda o lucrare cu plantatorul pentru o săltare a solului, realizată la o adâncime de 40 cm, după posibilitate, apoi lucrare cu freza. Totodată, foarte benefică este încorporarea îngrășămintelor organice, care aduc un aport foarte bun structurii solului, sunt o sursă foarte bună de hrană pentru microorganismele din sol”, a adăugat Ion Jitari.

Pe timp de iarnă, la posibilitate, serele pot fi descoperite pentru acumularea precipitațiilor ale căror calitate a apei este foarte bună. În caz contrar, putem arunca zăpada în sere, acest lucru va duce la diminuarea cantității de săruri din sol.

#3. Dezinfecția solului din sere primăvara cu produse ce conțin cupru

Primăvara, la creșterea temperaturilor, în special în cazul în care v-ați confruntat cu boli produse de ciuperci, este recomandat un tratament la sol cu produse ce conțin cupru.

„În acest sens, poate fi utilizată o soluție de 3% pe care o aplicăm la sol. Putem utiliza, de exemplu, cea mai simplă soluție la îndemâna tuturor – zeama bordeleză. Cu aceasta pot fi tratați și stâlpii din seră sau alte părți ale serei pentru o protecție mai bună”.

Totodată, în cazul unui grad înalt de atac al dăunătorilor în anul precedent, poate fi repetată fumigație.

Până la aplicarea peliculei de mulcire, se realizează lucrări cu freza, instalarea sistemului de irigare.

#4. Irigarea solului înainte de plantarea răsadului

O udare de aprovizionare cu 10-14 zile înainte de plantarea răsadului va avea efecte bune pentru culturile ulterioare.

„Se asigură umectarea stratului de sol până la adâncimea necesară, dar, cel mai important, încălzirea apei în sol înainte de plantare. Irigând pe o perioadă mai lungă de timp cu apă din rezervoare, poate fi produsă răcirea excesivă a solului, iar plantele puse într-un astfel de sol nu se vor dezvolta conform normelor. Acestea, dintr-un mediu favorabil acestea trec rapid într-un mediu nefavorabil, ceea ce poate duce la dezvoltarea bolilor”.

La irigare se ține cont de faptul că este necesară o umectare bună a solului, dar nu excesivă, pentru că surplusul de apă aflat în sol va fi eliminat de plante prin frunze, va crește umiditatea, iar la o aerisire inadecvată, putregaiul cenușiu sau alte boli se dezvoltă bine.

#5. Aerisirea serei

Asigurarea unei circulații calitative a aerului este un element de bază în prevenirea bolilor. Orificii suficiente pentru aerisire trebuie prevăzute și utilizate de fiecare dată când parametrii din seră nu corespund normelor.

„La diferențe mari de temperatură este recomandată deschiderea ferestrelor, ușilor. Dacă afară avem 10 grade Celsius, o zi însorită, în seră temperatura poate depăși 30 de grade. Devierile mari de temperatură nu sunt recomandate pentru plante. Acestea au nevoie, în medie, de 20-24 de grade Celsius pe parcursul zilei și de 15-18 grade pe parcursul nopții. Respectiv, ziua, realizăm aerisirea serei pentru a evita stresul plantei”.

#6. Aplicarea stimulatorilor foliari de creștere după plantare

Pentru adaptarea sistemului radicular al plantelor la noul mediu de trai este nevoie de ceva timp. Pe de altă parte, în această perioadă planta oricum necesită nutrienți pentru dezvoltare.

„Acest stres poate fi redus prin aplicarea stimulatorilor foliari potriviți culturilor de legume. Datorită fertilizării foliare, va fi stimulată și dezvoltarea sistemului radicular, adică un efect dublu, manifestat printr-o prindere mai bună și uniformă, cât și un start mai bun al plantei”.

#7. Fertilizarea echilibrată a plantelor

Ulterior, în momentul în care am observat că planta pornește în creștere, este recomandată fertilizarea radiculară cu îngrășăminte cu fosfor pentru a stimula creșterea sistemului radicular și dezvoltarea armonioasă a plantelor.

„În general, se recomandă ca în prima fază de dezvoltare să se administreze până la un gram de îngrășământ per plantă, în funcție de particularitățile substratului și starea plantei. Ulterior, se mărește concentrația până la maxim 1,5 g/plantă, în perioada de vegetație activă, în funcție de particularități”.

Este importantă realizarea analizei solului, pentru a cunoaște ce exact ce lipsește acestuia.

Primele fertirigări se fac cu cantități mai mici de îngrășăminte, iar ulterior soluția se face mai concentrată, până ajungem la normele recomandate de producător. În special, trebuie să oferim o atenție sporită concentrației soluției și fertilizărilor în prima fază de dezvoltare a plantelor.

„Conform recomandărilor generale, aș recomanda, mai degrabă, fertirigarea la fiecare irigare cu doze mici de îngrășăminte. Altfel, aplicând o cantitate mare de îngrășăminte, iar ulterior acestea fiind stopate, se asigură o dezvoltare neuniformă a plantelor. Este important să menținăm concentrația de săruri la un nivel acceptabil. Dacă concentrația în apă este mai mică, planta absoarbe mai multă apă (se întind celulele, planta devine mai sensibilă la factorii din exterior), dacă e prea mare, întâmpină dificultăți la absorbție”.

Fiecare cultură are un nivel de toleranță la concentrația de săruri diferit. Spre exemplu, plantele de castraveți se dezvoltă și cresc normal atunci când soluția solului are un conținut de săruri de 0,1–0,2 % sau 1–2 mS/cm. La concentrația de săruri mai mare de 0,25 % sau 2–4 mS/cm se observă scăderea roadei.

De aceea, este recomandată fertirigarea echilibrată, realizată pe etape.

Normele admisibile de elemente minerale și a altor indici de calitate a apei pentru irigare (Granberry, D., Boyhan, g., 2003):

La apariția insuficienței de microelemente (de obicei simptomele sunt evidente) se fac tratamente foliare cu produse ce conțin fier, zinc, mangan și altele.

În perioada înfloririi sunt recomandate fertilizări cu produse ce conțin microelemente ca bor, zinc și mangan pentru o legare mai bună a fructelor.

8#. Irigarea corectă a legumelor

Pentru irigare este recomandat a fi utilizată apă de calitate. Cea mai favorabilă perioadă pentru udări se consideră a fi dimineața.

„Dacă vorbim de perioada de primăvară, când e mai rece, recomandat ar fi intervalul orelor 10-11, când planta își revine după stresul produs de temperatura mai mică din timpul nopții, se încălzește. În momentul în care temperaturile devin mai ridicate, se recomandă a realiza irigarea la aproximativ două ore după ce răsare soarele (7-8 dimineața). În intervalul acesta planta poate absorbi la maxim apa și substanțele nutritive. Ulterior, la creșterea temperaturilor, plantele utilizează apa pentru răcire”.

Nu este recomandată irigarea pe timp de noapte, ci stoparea acesteia cu câteva ore înainte de apusul soarelui. Perioada respectivă de timp este necesară pentru ca surplusul de apă să fie absorbit în sol, astfel se reduce riscul dezvoltării bolilor în sere pe urma evaporării.

Dacă în sere se observă formarea ceții, este recomandată aerisirea serii, inclusiv seara sau dimineața.

Important! Nu este recomandată închiderea prea devreme a orificiilor de aerisire a serei pe timp de noapte, altfel are loc răcirea bruscă pe timp de noapte, afectând starea plantelor. Acestea se închid după ce temperatura puțin se reduce, scade umiditatea aerului, iar trecerea către temperatura de noapte se realizează lent.

Unii legumicultori irigă doar în câteva etape cu toată cantitatea de apă necesară culturii, iar aceasta nu este utilizată rațional de plantă. De aceea, ar fi recomandată irigarea zilnică prin picurare sau o dată la două zile, nu și realizarea intervalelor mari între irigări.

În general, normele de irigare variază, dar, în prima perioadă de creștere se recomandă 1 litru de apă per plantă, iar în perioada de creștere intensivă până la 3 litri. Dar, aceste cantități diferă în funcție de starea vremii.

Important! Nu realizați irigări abundente în perioada de primăvară, când temperaturile înregistrează devieri mari. Există o probabilitate sporită de îmbolnăvire a plantelor.

9#. Monitorizarea corectă a dăunătorilor și prevenirea lor

Pentru fiecare dăunător cu care ne confruntăm este recomandat să cunoaștem ciclul de viață și particularitățile acestuia.

„Spre exemplu, tripsul devine activ la temperaturile de 10-12 grade Celsius. Pentru a monitoriza evoluția acestuia este recomandată utilizarea capcanelor cu feromoni, de culoare albastră și galbenă, atractive pentru tripși”.

Uneori, simptomele de atac ale tripsului pot fi confundate cu dezvoltarea unor boli, de aceea, este importantă monitorizarea cu ajutorul capcanelor.

La realizarea tratamentelor este foarte importantă respectarea normelor indicate de producător. Utilizând doze mai mici, dăunătorul poate dezvolta rezistență, astfel ulterior insecticidele aplicate să nu mai aibă eficiență.

10#. Realizarea la timp a tratamentelor contra bolilor la legume

Ion Jitari recomandă realizarea tratamentelor ținând cont de situația din anul precedent și situația curentă.

„Dacă menținem sub control temeperatura, umiditatea și asigurăm o nutriție echilibrată, tratamentele se reduc la minim”.

Respectând recomandările de mai sus, riscul de dezvoltare a bolilor este redus. Cu toate acestea, realizarea tratamentelor preventive este la fel importantă. În acest sens, pot fi utilizate preparate simple cum ar fi zeama bordeleză de 1%.

„Aș recomanda realizarea tratamentelor cu produse cuprice seara, deoarece acestea au proprietatea de a afecta polenul. Astfel, realizând tratamentul la închiderea florii, polenul nu va fi afectat. În general, produsele cum ar fi insecticidele sau fungicidele trebuie să fie aplicate seara, deoarece acestea necesită o durată lungă de absorbție, ceea ce se realizează fără dificultăți seara. Dimineața, trebuie să așteptăm momentul în care dispare roua, iar la amiază eficiența tratamentelor se reduce din cauza soarelui prea puternic, care duce la creșterea bruscă a temperaturii, are loc evaporarea”.

Un factor important este și calitatea apei. De calitatea apei depinde și durata de acțiune și eficiența produsului. pH-ul redus diminuează esențial efectul fungicidului. Astfel, este recomandată consultarea unui specialist și respectarea tuturor instrucțiunilor.

De obicei, tratamentele se realizează preventiv, o dată la 10-14 zile, dar acest lucru depinde de produsul aplicat. Urmați mereu recomandările de pe ambalaj.

#11. Utilizarea plasei de umbrire

În ciuda faptului că văruirea tradițională a serelor sau murdărirea acesteia cu nămol sunt măsuri ieftine, plasa de umbrire este cea mai indicată.

„Plasa de umbrire se amplasează în locul unde soarele asigură o intensitate a luminii cea mai puternică. Plasa se aplică uniform, astfel încât să asigure o acoperire a părții de vest, unde este mai puternic soarele”.

Sperăm că articolul vă va fi util și vă dorim mult succes.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cum se utilizează fungicidele pe bază de microorganisme

Metodele de aplicare a fungicidelor pe bază de microorganisme...
‹ adv ›

De ce inflorescențele la conopidă devin brune

Conopida este o legumă apreciată, însă cultivarea acesteia poate veni cu provocări specifice. În acest articol discutăm despre principalele...

Cum fertilizăm solul toamna înainte de cartof

Toamna este cel mai bun moment pentru a investi în viitoarea cultură de cartofi: semănând îngrășăminte verzi sau aplicând...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole