Cultivarea legumelor în seră sau solar oferă multiple avantaje comparativ cu creșterea în câmp deschis.
În primul rând, acest lucru se datorează asigurării unor condiții îmbunătățite, iar, pe de altă parte, aproape că orice lucrare făcută incorect poate duce la dezvoltarea bolilor sau dăunătorilor, obținerea plantelor slăbite sau legumelor necalitative.
În continuare, prezentăm 11 sfaturi care ar putea prinde bine legumicultorilor începători:
#1. Îngrijriea serei după cultura anterioară, dezinfectarea substratului
Pregătirea serei sau a solarului pentru noul sezon începe toamna. Aici, în primul rând, este importantă înlăturarea tuturor resturilor de plante de la cultura anterioară și compostarea sau distrugerea acestora, în funcție de problemele din anul anterior.
Următorul pas ar fi dezinfectarea serei – vorbim atât de dezinfectarea solului, cât și a serei în sine, pentru a reduce numărul dăunătorilor pentru următorul sezon, dar și al bolilor.
După lucrare, sera se aerisește, apoi se inițiază lucrarea solului.
Detalii despre Dezinfecția solului în solar și sere – sfaturi utile.
#2. Realizarea lucrării solului din toamnă
O afânare adâncă a substratului asigură oxigenarea acestuia.
Pe timp de iarnă, la posibilitate, serele pot fi descoperite pentru acumularea precipitațiilor ale căror calitate a apei este foarte bună. În caz contrar, putem arunca zăpada în sere, acest lucru va duce la diminuarea cantității de săruri din sol.
#3. Dezinfecția solului din sere primăvara cu produse ce conțin cupru
Primăvara, la creșterea temperaturilor, în special în cazul în care v-ați confruntat cu boli produse de ciuperci, este recomandat un tratament la sol cu produse ce conțin cupru.
Totodată, în cazul unui grad înalt de atac al dăunătorilor în anul precedent, poate fi repetată fumigație.
Până la aplicarea peliculei de mulcire, se realizează lucrări cu freza, instalarea sistemului de irigare.
#4. Irigarea solului înainte de plantarea răsadului
O udare de aprovizionare cu 10-14 zile înainte de plantarea răsadului va avea efecte bune pentru culturile ulterioare.
La irigare se ține cont de faptul că este necesară o umectare bună a solului, dar nu excesivă, pentru că surplusul de apă aflat în sol va fi eliminat de plante prin frunze, va crește umiditatea, iar la o aerisire inadecvată, putregaiul cenușiu sau alte boli se dezvoltă bine.
#5. Aerisirea serei
Asigurarea unei circulații calitative a aerului este un element de bază în prevenirea bolilor. Orificii suficiente pentru aerisire trebuie prevăzute și utilizate de fiecare dată când parametrii din seră nu corespund normelor.
#6. Aplicarea stimulatorilor foliari de creștere după plantare
Pentru adaptarea sistemului radicular al plantelor la noul mediu de trai este nevoie de ceva timp. Pe de altă parte, în această perioadă planta oricum necesită nutrienți pentru dezvoltare.
#7. Fertilizarea echilibrată a plantelor
Ulterior, în momentul în care am observat că planta pornește în creștere, este recomandată fertilizarea radiculară cu îngrășăminte cu fosfor pentru a stimula creșterea sistemului radicular și dezvoltarea armonioasă a plantelor.
Este importantă realizarea analizei solului, pentru a cunoaște ce exact ce lipsește acestuia.
Primele fertirigări se fac cu cantități mai mici de îngrășăminte, iar ulterior soluția se face mai concentrată, până ajungem la normele recomandate de producător. În special, trebuie să oferim o atenție sporită concentrației soluției și fertilizărilor în prima fază de dezvoltare a plantelor.
Fiecare cultură are un nivel de toleranță la concentrația de săruri diferit. Spre exemplu, plantele de castraveți se dezvoltă și cresc normal atunci când soluția solului are un conținut de săruri de 0,1–0,2 % sau 1–2 mS/cm. La concentrația de săruri mai mare de 0,25 % sau 2–4 mS/cm se observă scăderea roadei.
De aceea, este recomandată fertirigarea echilibrată, realizată pe etape.
Normele admisibile de elemente minerale și a altor indici de calitate a apei pentru irigare (Granberry, D., Boyhan, g., 2003):
La apariția insuficienței de microelemente (de obicei simptomele sunt evidente) se fac tratamente foliare cu produse ce conțin fier, zinc, mangan și altele.
În perioada înfloririi sunt recomandate fertilizări cu produse ce conțin microelemente ca bor, zinc și mangan pentru o legare mai bună a fructelor.
8#. Irigarea corectă a legumelor
Pentru irigare este recomandat a fi utilizată apă de calitate. Cea mai favorabilă perioadă pentru udări se consideră a fi dimineața.
Nu este recomandată irigarea pe timp de noapte, ci stoparea acesteia cu câteva ore înainte de apusul soarelui. Perioada respectivă de timp este necesară pentru ca surplusul de apă să fie absorbit în sol, astfel se reduce riscul dezvoltării bolilor în sere pe urma evaporării.
Dacă în sere se observă formarea ceții, este recomandată aerisirea serii, inclusiv seara sau dimineața.
Important! Nu este recomandată închiderea prea devreme a orificiilor de aerisire a serei pe timp de noapte, altfel are loc răcirea bruscă pe timp de noapte, afectând starea plantelor. Acestea se închid după ce temperatura puțin se reduce, scade umiditatea aerului, iar trecerea către temperatura de noapte se realizează lent.
Unii legumicultori irigă doar în câteva etape cu toată cantitatea de apă necesară culturii, iar aceasta nu este utilizată rațional de plantă. De aceea, ar fi recomandată irigarea zilnică prin picurare sau o dată la două zile, nu și realizarea intervalelor mari între irigări.
În general, normele de irigare variază, dar, în prima perioadă de creștere se recomandă 1 litru de apă per plantă, iar în perioada de creștere intensivă până la 3 litri. Dar, aceste cantități diferă în funcție de starea vremii.
Important! Nu realizați irigări abundente în perioada de primăvară, când temperaturile înregistrează devieri mari. Există o probabilitate sporită de îmbolnăvire a plantelor.
9#. Monitorizarea corectă a dăunătorilor și prevenirea lor
Pentru fiecare dăunător cu care ne confruntăm este recomandat să cunoaștem ciclul de viață și particularitățile acestuia.
Uneori, simptomele de atac ale tripsului pot fi confundate cu dezvoltarea unor boli, de aceea, este importantă monitorizarea cu ajutorul capcanelor.
La realizarea tratamentelor este foarte importantă respectarea normelor indicate de producător. Utilizând doze mai mici, dăunătorul poate dezvolta rezistență, astfel ulterior insecticidele aplicate să nu mai aibă eficiență.
10#. Realizarea la timp a tratamentelor contra bolilor la legume
Ion Jitari recomandă realizarea tratamentelor ținând cont de situația din anul precedent și situația curentă.
Respectând recomandările de mai sus, riscul de dezvoltare a bolilor este redus. Cu toate acestea, realizarea tratamentelor preventive este la fel importantă. În acest sens, pot fi utilizate preparate simple cum ar fi zeama bordeleză de 1%.
Un factor important este și calitatea apei. De calitatea apei depinde și durata de acțiune și eficiența produsului. pH-ul redus diminuează esențial efectul fungicidului. Astfel, este recomandată consultarea unui specialist și respectarea tuturor instrucțiunilor.
De obicei, tratamentele se realizează preventiv, o dată la 10-14 zile, dar acest lucru depinde de produsul aplicat. Urmați mereu recomandările de pe ambalaj.
#11. Utilizarea plasei de umbrire
În ciuda faptului că văruirea tradițională a serelor sau murdărirea acesteia cu nămol sunt măsuri ieftine, plasa de umbrire este cea mai indicată.
Sperăm că articolul vă va fi util și vă dorim mult succes.