România trebuie să acţioneze şi să ia măsuri, în contextul în care apa a devenit astăzi o provocare pe care trebuie să o ia în considerare, susţine Mella Shvartz, director general adjunct al Departamentului pentru Dezvoltarea Infrastructurilor de Apă şi Canalizare din cadrul Autorităţii guvernamentale israeliene pentru apă şi canalizare (IWA).
O echipă de experţi israelieni din cadrul Autorităţii guvernamentale israeliene pentru apă şi canalizare (IWA) au efectuat săptămâna trecută o vizită în România pentru a împărtăşi autorităţilor române o parte din experienţa lor cu privire la diferitele soluţii pe care Israelul le-a dezvoltat în sectorul apei.
Expertul israelian a menţionat importanţa utilizării apelor uzate tratate pentru agricultură, subliniind că Israel este lider mondial în acest domeniu, în condiţiile în care distribuie 85% din apele uzuale în acest sector. Ea a precizat că edilul-şef din Buzău, Constantin Toma, a iniţiat un astfel de proiect ce ar putea deveni un model de implementare la nivel naţional.
Implementarea unor astfel de proiecte, în condiţiile în care România are peste 300 de staţii de epurare, ar aduce numeroase avantaje din punct de vedere economic, al eficienţei energetice şi al calităţii apei.
Vizita experţilor din cadrul Autorităţii guvernamentale israeliene pentru apă şi canalizare în România a vizat nu doar întâlniri cu oficiali români, ci şi cu agricultori din diferite zone secetoase ale ţării, unde apa este indispensabilă pentru agricultură.
În opinia sa, este foarte important să existe o conducere integrată a tuturor surselor de apă, precizând că Autoritatea de apă din Israel este o organizaţie guvernamentală, dar independentă, nu face parte din niciun minister şi toate hotărârile legate de această resursă se iau în cadrul acestei organism.
Nu în ultimul rând, ea a subliniat că Autoritatea guvernamentală israeliană pentru apă şi canalizare se ocupă de toate proiectele de investiţii care se fac în sectorul apei, fie că este vorba de proiecte de desalinizare, foraje, tratarea apelor uzate.
Întrebată dacă România ar putea face un proiect de desalinizare, Mella Shvartz a spus că este posibil, nu e nimic complicat, dar costurile vor fi mari, din cauza distanţei.
În ceea ce priveşte noile tehnologii pe care România ar trebui să le implementeze în sectorul apei, în condiţiile în care de peste 30 de ani încearcă să refacă un sistem învechit de irigaţii, expertul din Israel a afirmat că în lume sunt astăzi tehnologii extraordinare pentru îmbunătăţirea calităţii apei, dar şi pentru economisirea apei, însă foarte multă apă se poate economisi prin educaţie.
Mella Shvartz, director general adjunct al Departamentului pentru Dezvoltarea Infrastructurilor de Apă şi Canalizare din cadrul Autorităţii guvernamentale israeliene pentru apă şi canalizare (IWA), s-a născut în România şi a absolvit Institutul Politehnic din Iaşi, Facultatea de Inginerie Civilă, specializarea apă, salubritate şi alte sectoare de infrastructură.
Ea a părăsit România în urmă cu 40 de ani. În prezent, ea ocupă funcţia de director general adjunct al Departamentului pentru Dezvoltarea Infrastructurilor de Apă şi Canalizare din cadrul Autorităţii guvernamentale israeliene pentru apă şi canalizare (IWA).
Potrivit Ministerului Agriculturii din Ungaria, vara anului 2024 a afectat considerabil cultura de floarea-soarelui. Precipitațiile din toamnă au provocat...