20.2 C
București
marți, 2 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCum se întrepătrund cerințele derogării GAEC 7 și GAEC 8 cu cerințele...

Cum se întrepătrund cerințele derogării GAEC 7 și GAEC 8 cu cerințele pentru ecoschema PD-04 pentru terenurile arabile

LAPAR a transmis în data de 15 februarie o adresă către MADR cu scopul de a obține unele clarificări vis a vis de cum se întrepătrund cerințele derogării GAEC 7 și GAEC 8 cu cerințele pentru ecoschema PD 04 pentru terenurile arabile?

De asemenea, prin adresa transmisă autorităților, dorim să aflăm în ce procent poate o exploatație să cultive soia în interiorul celor 10% leguminoase, în condițiile prevederilor art. 1 paragraf 1, Statele membre se asigură că terenul arabil care nu va fi destinat zonelor neproductive ca urmare a derogării menționate la primul paragraf litera (b) nu este utilizat pentru cultivarea porumbului, a boabelor de soia sau a speciilor forestiere cu ciclu scurt de producție din REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2022/1317 al C.E.  din 27 iulie 2022 de stabilire a unor derogări de la Regulamentul (UE) 2021/2115 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește aplicarea standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor (standardele GAEC) 7 și 8 pentru anul de cerere 2023?

Practic avem 2 situații comunicate de fermieri:

  • cultivăm 10% cultură de soia pentru ecoschemă: Cerințe îndeplinite pentru ecoschemă, dar neîndeplinite pentru GAEC 8, unde Regulamentul exceptează în mod clar cultivarea porumbului, a boabelor de soia sau a speciilor forestiere cu ciclu scurt de producție.
  • cultivăm pentru ecoschemă 10% culturi secundare: Cerință îndeplinită pentru ecoschemă, dar neîndeplinită pentru GAEC 8, unde până la sfârșitul termenului de depunere a cererilor trebuie sa declarăm ce cultivăm pe cei 4% (pârloagă), alte culturi decât porumb, boabe de soia sau a speciilor forestiere cu ciclu scurt de producție.

În acest caz, culturile secundare se seamănă în perioada de după închiderea cererilor, motiv pentru care nu au cum să fie incluse în Cererea Unică.

În aceste condiții, ecoschema PD04 include sau nu prevederile GAEC 8?

Referitor la culturile secundare, acestea nu pot fi folosite și pentru îndeplinirea cerințelor la GAEC 8, deoarece momentul de înființare al lor, este după data de închidere a cererilor de plată.

Mai mult, Comisia solicită statelor membre să promoveze pentru cultivarea terenului destinat pârloagei, în derogare pentru anul de cerere 2023, cu culturi cu destinație alimentară, aspect pe care amestecurile pentru culturile secundare nu îl îndeplinesc!

Având în vedere faptul că mai sunt 15 zile până la demararea campaniei de depunere a cererilor unice pentru anul de cerere 2023, am solicitat MADR un răspuns promt.

Adresa poate fi descărcata aici.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Șeful LAPAR: Fermierul român va avea o mare problemă cu depozitarea, în acest an

În timp ce toată lumea își face griji că fermierii ucraineni nu vor avea unde să-și depoziteze grâul în...

Poziţia strategică a securităţii alimentare naţionale şi a UE, discutată de organizaţiile agricole ale Grupului Vişegrad

Reprezentanţii Camerelor Agricole şi Organizaţiilor Profesionale din Agricultură din Grupul Vişegrad (V4) şi Regiunea celor 3 Mări au avut...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole