Legea Porcului ar putea ajunge la vot în Plenul Parlamentului în două – trei săptămâni, iar aceasta va ajuta la eradicarea pestei porcine africane pe teritoriul României, dar va susţine în continuare creşterea porcului în gospodăria populaţiei, a declarat vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Dănuţ Păle.
Acesta afirmă că aprobarea acestei legi este extrem de importantă deoarece odată cu apariţia pestei porcine africane creşterea porcului în România a fost pusă pe butuci, iar, pe de altă parte, România riscă şi să nu mai primească din toamna acestui an cofinanţare din partea Comisiei Europene pentru combaterea acestei boli.
În opinia sa, Legea porcului alături de Hotărârea de Guvern pentru aprobarea măsurilor de control şi eradicarea pestei porcine africane în România vor ajuta la eradicarea bolii de pe teritoriul ţării, dar măsurile vor susţine în continuare creşterea porcului în gospodării.
Potrivit acestuia, în momentul de faţă cetăţenii au numeroase posibilităţi de a notifica medicul veterinar în legătură cu identificarea unui animal, astfel încât în termen de 7 zile acesta poate fi introdus în baza de date.
O altă modificare importantă, care se va regăsi în noua legislaţie, vizează mişcarea necontrolată a animalelor făcută de mijlocitorii de animale.
De asemenea, intenţiile specialiştilor ANSVSA sunt de a modifica Legea 215 privind organizarea instituţiei în aşa fel încât să poată fi confiscat mijlocul de transport, ca o măsură suplimentară, atunci când animale transportate sunt neidentificate.
În legătură cu numărul de porci care va putea fi crescut într-o gospodărie ţărănească pentru consumul propriu nu pentru piaţă, vicepreşedintele Autorităţii a spus că în prezent discuţiile sunt pentru un efectiv de 15 porci, însă crescătorii vor trebui să respecte minime reguli de biosecuritate.
Pe de altă parte, Dănuţ Păle a transmis că în perioada sărbătorilor medicii veterinari vor elibera documente specifice, dacă respecta condiţiile, astfel încât carnea de porc sau animalul să poată fi transportate fără a exista pericolul de a fi confiscate.
Nu în ultimul rând, noua legislaţie reglementează şi aspectele privind mediul silvatic, astfel încât s-a luat în calcul şi stimularea asociaţiilor de vânători (AGVPS) dacă vor aduce cadavre de porci mistreţi, cu sume de până la 1.000 de lei.
Acesta a subliniat că sunt ţări din Europa care au scăpat numai după zeci de ani de această boală, iar România ar trebui să înveţe din măsurile pe care acestea le-au aplicat, în condiţiile în care în prezent nu există un vaccin specific pentru pesta porcină africană, deşi se lucrează la acest lucru în multe ţări ale lumii.
În acest context, el a reamintit că s-a reuşit recent, în premieră, salvarea unui număr de 37.000 de porci în cadrul unei exploataţii comerciale din judeţul Timiş prin izolarea virusului pestei porcine africane în cadrul focarului şi uciderea unui număr mic de suine raportat la totalul capetelor existente.
Primele cazuri de pestă porcină africană au apărut în România în anul 2017, iar în următorii ani focarele de pestă au înregistrat o explozie pe teritoriul României, în 2019 fiind un vârf de 1.728 de focare .
Ultimele date transmise de ANSVA arată că numărul focarelor de pestă porcină africană (PPA) active în România era de 24, din care 23 la nivelul gospodăriilor populaţiei, iar unul într-o exploataţie comercială de porcine. Până în prezent au fost stinse 5.952 de focare de pestă porcină africană.