7.8 C
București
marți, 23 aprilie, 2024

-

HomepageAdvForumul OptiTech™ pentru Viticultură  2023 - top subiecte și soluții Syngenta

Forumul OptiTech™ pentru Viticultură  2023 – top subiecte și soluții Syngenta

Cea de-a X-a ediție a forumului OptiTech™, dedicat Viticulturii, a adunat peste 200 de fermieri pasionați de industria viticolă și specialiști de top Syngenta, pentru a aborda cele mai importante probleme și tendințe din sectorul vitivinicol, dar și pentru a prezenta soluții adaptate.

De la provocări cum ar fi menținerea sub control a bolilor și dăunătorilor și soluții pentru acestea, până la împărtășirea experienței personale, organizarea panelurilor de discuții, sesiunilor de networking, toate au venit să sprijine comunitatea viticultorilor din România.

„Forumul OptiTech™ a creat o sinergie deosebită între viticultori de top pe care îi avem în calitate de invitați și cei mai buni specialiști Syngenta, aducând mai aproape noile tehnologii și tendințele în sectorul vitivinicol. Evenimentul se află la a X-a ediție, iar de fiecare dată sunt prezentate soluții pentru cele mai stridente probleme ale fermierilor sau posibilele riscuri, astfel încât fiecare fermier participant să fie încrezut în deciziile și acțiunile sale”, a specificat Marius Drăgoi-Corlățean, Marketing Manager Syngenta Culturi Speciale România și Moldova.

Astfel, printre subiectele forumului OptiTech™ Viticultură s-au numărat:

 • Managementul rezistenței bolilor la fungicide
 • Fitoplasmele la vița de vie și practici eficiente pentru controlul lor (Flavescența aurie)
 • Managementul eficient al manei viței de vie
 • Strategii eficiente de menținere sub control a Moliei viței de vie (Lobesia botrana)

Produsele Syngenta pot să susțină un tratament cap-coadă la vița de vie

Fermierii prezenți la eveniment au participat la două ateliere dedicate controlului eficient al bolilor și dăunătorilor în cultura viței de vie. În cadrul acestora, Simon Arnsek și Iulian Zafiu au venit să prezinte viziunea și soluțiile Syngenta, adaptate pentru a asigura eficiență maximă.

Iulian Zafiu, Director Vânzări Culturi Speciale și Legumicultură România și Moldova a prezentat portofoliul Syngenta pentru controlul bolilor fungice la vița de vie. Printre produsele recomandate fiind:

 • Thiovit Jet 80WG – fungicid de contact, cu acțiune multiplă în combaterea făinării, cu efect secundar împotriva acarienilor din cultură.
 • Topas® 100 EC – fungicid sistemic local, translaminar în frunze, care combate diferitele specii de făinare.
 • Switch® 62,5 WG – fungicid considerat etalon în combaterea putregaiurilor, moniliozelor și a bolilor de depozit la fructe și la vița de vie.
 • PERGADO F – fungicid de ultimă generaţie care oferă protecţie foarte bună a inflorescenţelor, ciorchinilor şi aparatului foliar contra manei.
 • Taegro® – produs bazat pe microorganisme, destinat inhibării bolilor fungice.

„Syngenta are un portofoliu capabil să ofere tratamente cap coadă viticultoriilor din România” a mentionat Iulian Zafiu în discursul său.

Orondis Ultra – noul fungicid Syngenta

Simon Arnsek, Director tehnic Fungicide, regiunea Europa, Africa, Orientul Mijlociu,  a prezentat beneficiile produsului Orondis Ultra, de această dată, în variantă ready mix, gata să ofere flexibilitate și ușurință în utilizare viticultorilor din România.

Printre avantajele Orondis Ultra se numără: 

 • Mod nou de acțiune
 • Eficacitate excepțională
 • Rezistență extremă la spălare
 • Efect persistent
 • Selectivitate excelentă în toate etapele de dezvoltare 
 • Sistemie – translocarea substanței active, protecția noilor creșteri
 • Profil eco-toxicologic bun

„Orondis Ultra, are un mod nou de combatere a manei, eficiență în utilizare, aderență ridicată pe suprafața frunzei, iar acum, datorită variantei ready mix, fermierii se pot bucura de toate beneficiile acestui produs excepțional într-un singur ambalaj” a declarat Simon Arnsek la sfârșitul prezentării sale.

Voliam – noutatea Syngenta în controlul dăunătorilor viței de vie

În cadrul atelierului dedicat controlului dăunătorilor, Andreea Caimac, Marketing Manager Culturi Horticole, Europa de Sud-Est, a menționat despre specificul combaterii dăunătorilor, în special, a moliilor la vița de vie, recomandând fermierilor în acest sens produsele:

 • Karate Zeon – insecticid de contact cu efect rapid și de șoc;
 • Affirm – insecticid de origine naturală, care combate un număr mare de Lepidoptere.

Atelierul a inclus și prezentarea noutăților Syngenta, de această dată vedeta fiind insecticidul Voliam

„Voliam este un insecticid cu spectru larg de acţiune care are în compoziţie o singură substanță activă (clorantroniprol) . Produsul prezintă mişcare sistemică locală (translaminară sau penetrantă) în frunze și este rezistent la spălare, ceea ce oferă mai multă siguranță în reușita tratamentului”.

Totodată, un interes sporit a generat și prezentarea capcanei Trapview – o soluție revoluționară care eficientizează procesul decizional pentru protecția viței de vie de Lobesia botrana.

Managementul rezistenței bolilor la fungicide – baza alegerii produselor în scopul realizării tratamentelor

Ținând cont de riscurile ce pot apărea în cazul utilizării unor și acelorași substanțe active în schemele de protecție, Simon Arnsek Director Tehnic Fungicide EAME  a vorbit mai multe și despre managementul rezistenței bolilor la fungicide.

„La moment, cele mai multe dintre clasele cheie de fungicide moderne sunt sistemice. Utilizând doar o singură substanță activă pentru controlul unui patogen, se creează rezistența. Acest lucru se întâmplă deoarece utilizând unele și aceleași fungicide o durată lungă de timp, distrugem indivizii sensibili, dar creștem populația celor care deja au dobândit rezistență. Astfel, necesitatea alternării produselor și substanțelor active este de neegalat în managementul rezistenței”, a menționat Simon Arnsek.

Specialistul a venit și cu câteva recomandări pentru fermieri:

 • Nu utilizați în mod excesiv un produs – urmați strict recomandările producătorului.
 • Limitați numărul de tratamente și aplicați când este necesar, alternând produse cu moduri diferite de acțiune.
 • Folosiți doza recomandată de producător, evitați reducerea sau creșterea acesteia.
 • Evitați utilizarea fungicidelor ca eradicant – cel mai bine este să folosim produsele preventiv.
 • Adoptați practici de gestionare integrată a bolilor – dacă înlăturăm frunzele din jurul ciorchinelui, aerul va circula mult mai eficient și va reduce condițiile de dezvoltare a bolilor.
 • Utilizați strategii de diversitate chimică.

Într-un final, Simon Arnsek a specificat că totuși, ținând cont de actualele tendințe în interzicerea în utilizare a unor substanțe active „Va fi foarte greu să gestionăm rezistența, deoarece nu vom avea produse suficiente pe piață”.

Despre managementul fitoplasmei Flavescența aurie a vorbit Akos Forrai, manager Portofoliu Insecticide, Europa, Africa, Orientul Mijlociu, specificând că în controlul acestei boli, este foarte importantă identificarea corectă pentru a aplica strategia potrivită.

„Printre semnele distinctive ale Flavescenței aurii se numără: frunzele au pete galbene aurii sau roșiatice și se curbează în jos, devin rigide, se maturează mai repede și cad mai târziu decât de obicei (scăzând rezistența la iernare). Atunci când vorbim de lăstari – internodurile sunt mai scurte, au o formă zig-zag, nu devin lemnoși toamna și îngheață în timpul iernii. Apoi au culoare neagră. Putem observa și avortarea buchetelor florale.

În câțiva ani se poate ajunge la daune produse sută la sută, în cazul în care nu se întreprind măsuri eficiente de menținere sub control. Pentru a evita răspândirea, trebuie, în primul rând, să controlăm vectorii – principalul fiind cicada flavescenței aurii”, a punctat Akos Forrai.

Marius Pricope, Moșia Domnească: „Switch – produsul de care nu mă pot lipsi în podgorie”

Unul dintre cele mai populare paneluri a fost cel dedicat împărtășirii experienței viticultorilor – parteneri Syngenta. De această dată, Marius Pricope, vinificator și acționar la Moșia Domnească, a vorbit despre provocările din sector și colaborarea cu Syngenta.

„Cred că, dacă ar fi să enumăr trei cele mai principale provocări, ar fi vorba de impactul schimbărilor climatice, necesitatea adaptării la schimbările anuale ale pieței și necesitatea cooperării în scopul creării produselor de calitate. Încercarea de a ne schimba cu toții din necesitatea de a colabora cu alții cred că este o provocare căreia în primul rând trebuie să-i facem față.

La capitolul colaborarea cu Syngenta, aș putea menționa că am ales să avem un parteneriat de durată, datorită faptului că Syngenta are o echipă mai aproape de viața fermierilor. Cred că, produsul ce nu poate lipsi la mine în podgorie ar fi Switch – pentru care nu am la moment un alt produs disponibil pe piață cu care l-aș putea înlocui și ar fi la fel de eficient”, a conchis Marius Pricope.

Și pentru că „vinul dezleagă dialogul”, evenimentul s-a încununat cu o degustație de vinuri autohtone aduse de către producătorii participanți, care i-a unit în discuții relevante pe toți cei prezenți la eveniment. 

Revenim curând cu detalii despre subiectele abordate în cadrul evenimentului OptiTech™, iar pentru a fi la curent cu cele mai importante noutăți marca Syngenta, accesează syngenta.ro.  

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Expert în agricultură

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

CEC Bank continuă să finanţeze agricultorii prin programul guvernamental Rural Plus

CEC Bank finanţează agricultorii români şi în anul 2024...

Carinata – o cultură excepțională pentru biomasă, disponibilă din toamnă fermierilor din România

În contextul noilor obiective UE, necesității extinderii varietății de culturi incluse în asolament, dar și avantajelor oferite de acoperirea...

EuroGrain Exchange 2024 – semănând parteneriate, recoltând oportunități nelimitate

Cea de-a doua ediție a EuroGrain Exchange, găzduită săptămâna trecută la Hotelul Radisson Blu din București, a fost o...

Lactalis a anunțat că vânzările au crescut cu 4,3% în 2023, dar profitul a rămas scăzut

Lactalis, cel mai mare producător mondial de lactate, a anunţat joi că vânzările au crescut cu 4,3% în 2023,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole