14.1 C
București
joi, 23 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAmenzi de peste 880.000 de lei unor operatori economici din industria agroalimentară

Amenzi de peste 880.000 de lei unor operatori economici din industria agroalimentară

Inspectorii sanitari-veterinari au aplicat amenzi în valoare totală de 882.500 de lei unor operatori economici din industria agroalimentară, în urma celor 5.999 de controale desfăşurate în luna ianuarie 2023, la nivel naţional, inclusiv în municipiul Bucureşti.

Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), controalele au vizat activitatea operatorilor economici din domeniul fabricării produselor de morărit, pâinii şi produselor de patiserie, altor produse alimentare, băuturilor răcoritoare şi alcoolice.

Ca urmare a neregulilor constatate şi a încălcării prevederilor legislaţiei în domeniul siguranţei alimentelor, s-au aplicat 87 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 882.500 de lei.

Acţiunile de verificare efectuate la nivel naţional pe baza Programului de supraveghere şi control pentru anul 2023 au vizat aspecte privind respectarea de către operatorii alimentări a condiţiilor de înregistrare, autorizare şi funcţionare a unităţilor, a modului de întreţinere şi igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, a condiţiilor de prelucrare şi de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, a cerinţelor de trasabilitate şi a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).

Controalele efectuate de inspectorii ANSVSA se concentrează în principal pe prevenţie şi consilierea operatorilor din industria alimentară. Sancţiunile contravenţionale sunt acordate în momentul în care deficienţele constatate iniţial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor.

Pe durata controalelor efectuate au fost constatate o serie de nereguli, printre care:

  • neîntreţinerea igienică a spaţiilor de depozitare;
  • întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor tehnologice de producţie;
  • lipsa vestiarului şi a grupului sanitar pentru angajaţi;
  • neasigurarea stocurilor corespunzătoare de substanţe destinate operaţiunilor de dezinfecţie;
  • neconformităţi legate de asigurarea trasabilităţii şi conformităţii produselor alimentare (etichetare, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare, ambalaj necorespunzător, produse alimentare cu modificări organoleptice);
  • neîntocmirea fişelor de aptitudini;
  • neefectuarea cursului de igienă;
  • neatestarea stării de sănătate a personalului;
  • nerespectarea cerinţelor pentru importul produselor alimentare sau neretragerea de la raft a produsului neconform;
  • transportul alimentelor cu mijloace neînregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

De asemenea, specialiştii ANSVSA au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator, conform procedurilor şi instrucţiunilor din Programul de supraveghere şi control, urmărindu-se conformitatea produselor alimentare, încadrarea calităţii acestora în limitele maxime admise, privind prezenţa de reziduuri de pesticide, contaminanţi şi alte substanţe interzise în alimente.

În plus, au fost luate probe de pe suprafeţe/ustensile de lucru în unităţile de industrie alimentară, în vederea verificării conformităţii în ceea ce priveşte respectarea criteriilor microbiologice în alimente.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANSVSA: Amenzi de peste 3,4 mln de lei, aplicate operatorilor din industria alimentară, în aprilie

Inspectorii sanitari-veterinari au aplicat, în luna aprilie, amenzi în...
‹ adv ›

Preşedintele ANSVSA: Prin relocarea şi modernizarea IISPV, vom creşte numărul de analize efectuate anual cu peste 35%

Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV) din Bucureşti are un nou sediu, dotat cu echipamente de laborator...

ANSVSA: Amenzi la unităţi din industria alimentară în zonele turistice

Inspectorii sanitari veterinari au controlat în ultima săptămână din luna aprilie peste 3.200 de unităţi din industria alimentară, situate...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole