19.1 C
București
vineri, 26 iulie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleEurostat: Încălzirea şi răcirea din surse regenerabile cresc gradual în UE

Eurostat: Încălzirea şi răcirea din surse regenerabile cresc gradual în UE

Energia pentru încălzire şi răcire reprezintă aproape 50% din totalul consumului final brut de energie în Uniunea Europeană, iar în termeni absoluţi consumul final brut de energie regenerabilă pentru încălzire şi răcire în blocul comunitar a crescut gradual în timp (în principal în urma contribuţiei pompelor de căldură şi biomasei), arată datele publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Totuşi, pentru 2021, consumul brut al tuturor carburanţilor a crescut, în principal în urma redresării economiei după restricţiile impuse în pandemie. Ca rezultat, ponderea energiei regenerabile în consumul final brut pentru încălzire şi răcire a scăzut cu 0,1 puncte procentuale (pp), de la 23% în 2020 la 22,9% în 2021.

Este aproape dublu faţă de valoarea din 2004 (11,7%). Evoluţiile din sectorul industrial, din servicii şi din gospodării (inclusiv electrificarea încălzirii prin folosirea pompelor de căldură) a contribuit la creşterea energiei regenerabile pentru încălzire şi răcire.

‹ adv ›

În rândul statelor membre UE, în 2021 pe primul loc este Suedia, cu peste două treimi (68,6%) din energia folosită pentru încălzire şi răcire provenind din surse regenerabile (mai ales pompe de căldură şi biomasă), fiind urmată de Estonia (61,3%), Letonia (57,4%), Finlanda (52,6%), Lituania (48,6%), Portugalia (42,6%), Danemarca (41,5%), Cipru (41,3%), Croaţia (38%), Austria (35,4%), Slovenia (35,2%), Malta (31,1%), Grecia (31,1%), Bulgaria (25,6%) şi România (24,48%).

La polul opus, cea mai scăzută pondere a surselor regenerabile pentru încălzire şi răcire a fost în Irlanda (5,2%), Ţările de Jos (7,7%) şi Belgia (9,2%).

Toate statele membre UE au raportat creşteri în perioada 2004 – 2021. Cel mai semnificativ avans a fost în Cipru (32,1 pp), Malta (30,3 pp), Estonia (28 pp) şi Suedia (22,7 pp). Creşteri mai reduse au fost în Irlanda (2,3 pp), Belgia (6,3 pp) şi Ţările de Jos (5,5 pp). 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AFP: Supraproducţia de electricitate din surse regenerabile înseamnă din ce în ce mai multe ore cu preţuri negative

Pe fondul avansului energiei fotovoltaice şi eoliene, electricitatea a...
‹ adv ›

Reuters: Germania va modifica subvenţiile acordate pentru energia regenerabilă

Coaliţia guvernamentală din Germania se pregăteşte să revizuiască modul în care este subvenţionată energia regenerabilă, astfel încât producătorii vor...

EFE: Elveţienii au votat pentru un sistem de electricitate bazat pe energie regenerabilă

Elveţienii au votat duminică, în mare majoritate, cu ocazia unui referendum, o serie de măsuri pentru consolidarea rolului energiei...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole