10.4 C
București
luni, 22 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCE va sprijini fermierii români afectaţi de importurile de cereale şi oleaginoase...

CE va sprijini fermierii români afectaţi de importurile de cereale şi oleaginoase din Ucraina

Comisia Europeană va sprijini fermierii afectaţi de importurile de cereale şi oleaginoase ieftine din Ucraina şi de faptul că ei nu au putut să-şi exporte produsele, a anunţat, joi, ministrul Agriculturii, Petrea Daea, precizând că în România au intrat aproape 3 milioane de tone de astfel de produse.

„Acest conflict de la graniţa României a schimbat multe lucruri. Din nefericire, toate-n rău, dar nu ne aşteptam ca în domeniul agriculturii să avem şi motive de îngrijorare. De aceea, la şedinţa Consiliului de Miniştri din data de 30 ianuarie, împreună cu cinci state, cu cinci miniştri din Polonia, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia şi iată şi noi, am prezentat o informare care detalia situaţia existentă în ţările aflate în proximitatea conflictului şi am ajuns cu toţii la concluzia că este nevoie să se intervină din partea Comisiei Europene cu instrumentele necesare, în aşa fel încât să-i susţină pe fermieri afectaţi. Sunt fermieri afectaţi din cauza faptului că, pe de o parte, n-au putut să-şi exporte cantităţile de produse pe care le-au obţinut, ştiindu-se că în bazinul Mării Negre sunt trei ţări importante din punct de vedere al exportului şi anume Rusia, Ucraina şi România”, a precizat Daea.

Pe de altă parte, ministrul a explicat că din cauza conflictului din Ucraina au fost blocate căile de comercializare, iar cereale au rămas în ţară, în timp ce aproape 3 milioane de tone de cereale au ajuns în România, la preţuri mult mai mici, afectând astfel fermierii autohtoni.

„Au apărut aceste culoare de solidaritate, necesare zic eu, care au permis, pe de o parte, tranzitarea produselor pe teritoriul României, dar în acelaşi timp şi descărcarea unor cantităţi importante în România, datorită faptului că preţurile au fost convenabile pentru cumpărători. Această cantitate se ridică din evidenţele noastre şi ale Comisiei Europene, la aproape 3 milioane de tone de cereale şi plante oleaginoase. Şi din acest punct de vedere intervenţia pe care noi am solicitat-o devine necesară”, a subliniat şeful MADR.

Petre Daea a transmis că a găsit înţelegere la CE precum şi din partea comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, faţă de situaţia în care se află ţările care se află în proximitatea conflictului.

„Spre bucuria noastră şi în acelaşi timp spre aprecierea pe care am avut-o şi o avem faţă de dialogul acesta al Consiliului cu reprezentanţii Comisiei Europene, respectiv cu comisarul, în acest dialog am putut vedea înţelegere, am putut vedea apropierea comisarului faţă de situaţia în care se află ţările de care vă spuneam şi care se află în proximitatea conflictului. Comisarul, prin intervenţia domniei sale, a spus clar că este nevoie să intervină pentru fermierii din aceste ţări. Aşteptăm răspunsul concret şi sunt convins că el nu va întârzia să apară”, a adăugat el.

România, ca principal exportator de cereale din bazinul Mării Negre al UE, a fost afectată puternic de conflictul din Ucraina, care a dus la schimbări semnificative în comerţul cu cereale şi a permis ca volume importante de mărfuri să intre în ţară fără controale fitosanitare.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a întâlnit joi cu tinerii fermieri ce formează grupul Agrinnovator, care îşi propun să aducă în atenţie importanţa şi beneficiile digitalizării agriculturii. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Situaţia sectorului agricol, în analiză cu principalele partide politice europene

Viziunea grupurilor politice europene asupra situaţiei curente a sectorului...
‹ adv ›

CE sprijină industria fotovoltaicelor prin noua Cartă a energiei solare

Comisia Europeană şi-a intensificat eforturile de sprijinire a sectorului energiei solare din Europa prin promovarea semnării unei Carte europene...

Parlamentul European a adoptat reforma pieţei energiei electrice din UE

Parlamentul European a votat joi în favoarea propunerilor care vor face preţurile la energie electrică mai puţin dependente de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole