26.9 C
București
luni, 10 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleExporturile de cereale, în cădere liberă. Cât porumb din Ucraina a ajuns...

Exporturile de cereale, în cădere liberă. Cât porumb din Ucraina a ajuns România să importe

Exporturile românești de cereale s-au redus dramatic în 2022, în contextul afluxului de mărfuri agricole ucrainene care tranzitează țara noastră. Pare incredibil, dar România, liderul exporturilor blocului comunitar la porumb, a ajuns să livreze la extern în total doar circa 375.000 de tone de porumb și să importe în schimb undeva la un milion de tone din Ucraina, scrie puterea.ro.

România a devenit o placă turnantă pentru produsele ucrainene, în condițiile în care undeva la două milioane de tone de cereale au ajuns să tranziteze țara noastră în 2022 prin portul Constanța, potrivit datelor vehiculate în piață. În total, însă, dacă luăm în calcul și celelate căi de transport se depășește cel mai probabil 9 milioane de tone.

Din cauza mărfurilor venite din Ucraina și prețurile au început să scadă, afectându-i pe fermierii români, o situație care se regăsește și în alte state vecine.

”În 2022, am avut un impact deosebit de puternic, care s-a resimțit în cifre. Dacă în 2021, România avea exporturi de 4 milioane de tone de grâu, în 2022, acestea s-au ridicat la doar 2,1 milioane tone, timp în care am importat 700 000 de tone din Ucraina. La porumb, am importat un milion de tone și am exportat 375.000 tone, la rapiță, am importat peste 470.000 de tone din Ucraina și peste 660.000 tone de semințe de floarea soarelui”, a declarat Cezar Gheorghe, expert în comerțul cu cereale, pentru Sens și Contrasens în Agricultură.

Spre comparație, potrivit datelor Comisiei Europene, în sezonul 2021/2022, România a exportat o cantitate de 6,3 milioane de tone de grâu și 4,2 milioane tone de porumb.

În 2022, România a avut o producție de aproximativ 9 milioane tone de grâu, 2 milioane tone de floarea soarelui, în timp ce la porumb recolta era estimată la circa 8 milioane tone, pe fondul secetei puternice.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Bloomberg: Preţurile la orez se apropie de maximumul ultimilor 15 ani

Vremea afectează încă odată piaţa orezului, ducând preţurile la acest aliment de bază la cel mai ridicat nivel din...

Primul raport USDA privind producția și stocurile pentru campania 2024/2025

Incertitudinile climatice rămân ridicate și rămân a fi printre principalii exportatori de cereale, iar raportul USDA de vineri, 10...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole