16 C
București
sâmbătă, 25 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMiniştrii Agriculturii din CEE au cerut stabilizarea situației importului de cereale din...

Miniştrii Agriculturii din CEE au cerut stabilizarea situației importului de cereale din Ucraina

Miniştrii Agriculturii din Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia şi România au căzut de acord să ceară Comisiei Europene să ia măsuri pentru a stabiliza piaţa internă a cerealelor, în contextul creşterii accelerate a importurilor din Ucraina, a declarat vineri ministrul ungar al Agricultorii, Istvan Nagy, transmite MTI.

Miniştrii Agriculturii din CEE au avut o reuniune la Berlin cu ocazia expoziţiei internaţionale „Săptămâna Verde 2023” (Grune Woche), a precizat Ministerul ungar al Agriculturii într-un comunicat de presă.

Chiar dacă porturile ucrainene au fost parţial deschise în ultimele luni, importurile de cereale şi oleaginoase din Ucraina ale ţărilor vecine au crescut. Traderii internaţionali au făcut trecerea la produsele ucrainene pe pieţele care erau tradiţionale pentru cerealele din Ungaria, aşa că a scăzut semnificativ cererea pentru acestea din urmă, se precizează în comunicatul de presă.

În timp ce costurile cu importurile au rămas la un nivel ridicat, importurile din Ucraina au dus la diminuarea preţurilor pentru producătorii ungari.

În plus, prezenţa pe termen lung a cerealelor şi oleaginoaselor din Ucraina va crea „probleme serioase” în ţările europene care cultivă aceleaşi produse, a mai spus Istvan Nagy, care a cerut o analiză a situaţiei de pe piaţă şi măsuri corespunzătoare din partea UE.

Aceste măsuri ar trebui să vizeze protejarea fermierilor locali şi echilibrarea pieţei comunitare, respectând în acelaşi timp măsurile UE destinate să faciliteze exporturile de produse ucrainene, a adăugat oficialul ungar.

În perioada 20-29 ianuarie 2023, la Berlin are loc cea de-a 87-a ediţie a expoziţiei internaţionale „Săptămâna Verde 2023” (Grune Woche).

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Raport privind starea de piață a cerealelor din România

Raportul de piață este o analiză realizată de Clubul...
‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole