4.9 C
București
duminică, 18 februarie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCând se seamănă semințele pentru răsaduri de legume. Sfaturi

Când se seamănă semințele pentru răsaduri de legume. Sfaturi

Creșterea răsadului de legume este o lucrare importantă, ce nu trebuie neglijată, deoarece de aceasta depinde calitatea și productivitatea legumelor.

Atunci când vorbim de inițierea semănatului semințelor pentru o anumită specie de legume, trebuie să luăm în calcul numărul de zile până când răsadurile vor atinge parametrii optimi pentru plantarea în câmp.

În continuare, vorbim despre particularitățile celor mai importante specii de legume crescute la noi.

Mai multe Sfaturi la creșterea răsadului de legume. Temperaturi recomandate pe acest link.

Când se seamănă semințele de roșii pentru răsad

Important! Înainte de semănat este recomandată dezinfectarea semințelor. Cea mai simplă metodă este plasarea acestora în apă caldă, de 51 de grade Celsius, timp de 30 de minute.

Semințele de roșii se seamănă în răsadnițe calde sau sere înmulțitor la 20-25 februarie pentru zonele mai calde și 1-10 martie pentru cele mai reci.

Este recomandată, în funcție de calitatea semințelor, norma de 8-10 g/m2 sau plasarea a câte 2-3 semințe în ghiveci.

Răsadurile de roșii se recomandă a fi plantate în câmp când au o înălțime de 16-20 cm, 8-10 frunze, un diametru a tulpinii de 6-8 mm.

Reieșind din acești parametri, ce de obicei sunt atinși la vârsta răsadului de 70-80 de zile la tomatele timpurii și în jur de 50 de zile la tomatele de vară, se face semănatul semințelor.

În câmp, răsadul de roșii se plantează când solul înregistrează temperatura de 12 grade Celsius. Orientativ, începând cu a treia decadă a lunii aprilie.

V-ar putea plăcea și articolul despre Plantarea răsadului de roșii. 5 sfaturi importante.

Când se seamănă semințele de ardei pentru răsad

combatere daunatori rasad

Înainte de semănat, este recomandată dezinfectarea semințelor de ardei, dar și înmuierea acestora cu 48 de ore înainte de lucrare, pentru a stimula germinarea.

Semănatul semințelor de ardei în răsadnițe calde sau sere pentru plantare în câmp deschis se face în perioada 15-20 februarie pentru ardeiul gras timpuriu și 10-25 martie pentru celelalte culturi de ardei grași, gogoșari, lungi, iuți.

Cantitatea ce se seamănă reiese din calitatea semințelor.

Potrivit recomandărilor, răsadul de ardei este bun pentru plantare când are 12-14 cm înălțime, 8-10 frunze, 4-6 mm diametrul tulpiniii. Orientativ, vârsta răsadului este de 60-85 de zile, fiind variată în funcție de soi.

În câmp deschis, răsadul de ardei se plantează când temperatura solului este de 14 grade Celsius, începând cu prima decadă a lunii mai.

Mai multe detalii despre Ardei – plantare, creștere și îngrijire.

Când se seamănă semințele de vinete pentru răsad

Semințele de vinete pentru producerea culturii timpurii se seamănă la începutul lunii martie, utilizându-se circa 8-10 grame de semințe la m2 (cantitatea variază în funcție de calitate) în cazul repicării sau 4 grame de semințe în cazul răsadului nerepicat.

Potrivit parametrilor recomandați, un răsad de vinete pretabil pentru plantare trebuie să aibă înălțimea de 14 cm, 6-8 frunze, diametrul tulpinii de 5-7 mm, de obicei atinse la vârsta de 60-90 de zile.

Răsadul de vinete în câmp deschis se plantează la începutul lunii mai, dacă vorbim de cultura timpurie, sau a doua jumătate a lunii mai. Drept indicator servește temperatura solului ce trebuie să atingă 16 grade Celsius.

Citiți mai multe despre Cultivarea și îngrijirea vinetelor în câmp și solar. Sfaturi.

Când se seamănă semințele de varză pentru răsad

Semințele de varză pentru producerea răsadului se seamănă la sfârșitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie, utilizându-se circa 10 grame de semințe per metru pătrat sau 4 grame în cazul în care răsadul nu este repicat.

Un răsad de varză bun pentru plantare este recomandat să aibă 12-15 cm înălțime, 5-6 frunze, o tulpină de 7-8 mm, parametri de obicei atinși la 40-55 de zile.

În câmp deschis, răsadul de varză se plantează în perioada 20 martie – 10 aprilie, orientându-ne, iarăși, după temperatura solului care trebuie să fie de 8 grade Celsius și să nu fie prognozate înghețuri în următoarele 2-3 zile.

Citiți mai multe despre Creșterea răsadului de varză. 15 sfaturi pentru o cultură sănătoasă.

Când se seamănă semințele de castraveți pentru răsad

Semințele de castravete pentru producerea răsadului se seamănă direct în cuburi nutritive (70-80% turbă, 20-30% pământ) sau ghivece (60% amestec de pământ, 30% mraniță, 10% nisip), deoarece cultura nu iubește manipulările.

Perioada recomandată de semănat este sfârșitul lunii martie.

Vârsta optimă a răsadului de castraveți la plantare este de 35-45 de zile, când acesta are 4-5 frunze adevărate. De obicei, răsadul de castravete se plantează în câmp deschis la începutul lunii mai, după trecerea pericolului brumelor târzii de primăvară.

Citiți și Creșterea castraveților: 6 greșeli ce duc la o recoltă mică.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Producerea răsadului de vinete – sfaturi utile

Creșterea vinetelor prin răsaduri este cea mai sigură și...
‹ adv ›

Cum creștem pătrunjel pentru rădăcină. Sfaturi utile

Pătrunjelul este o plantă bienală, în primul an formează rozete de frunze și rădăcina tuberizată, iar în al doilea...

6 dăunători la răsadul de legume – semne de atac, combatere

Răsadul de legume sănătos este primul factor, dar foarte important, de care depinde capacitatea plantelor de a forma ulterior...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole