Perioada alăptării este considerată cea mai critică perioadă a procesului de creștere când vițelul se află într-o permanentă adaptare la noile condiții de mediu (postpartum), fiind predispus la îmbolnăviri (virotice, bacteriene și parazitare) și vulnerabil la factorii nefavorabili de mediu.
În funcție de particularitățile de hrănire a vițeilor, perioada alaptării se împarte în două subperioade, și anume: subperioada colostrală și subperioada de alăptare propriu-zisă.
Subperioada colostrală cuprinde primele 4 zile de viață în care hrănirea vițelului se face în exclusivitate cu colostru, indiferent dacă este destinat reproducției sau îngrășării.
Scopul acestei perioade este transferul imunității pasive de la mamă la făt, cu precizarea că, nivelul imunoglobulinelor din colostru se reduce cu mai mult de jumătate în primele 24 ore, după acest interval nivelul lactoglobulinelor scade dramatic la 0,2% și ulterior la 0,1%, nivel care se menține în laptele integral.
Datorită rolului ce-l joacă în viața ulterioară a vițelului, colostrul reprezintă un nutreț indispensabil pentru creșterea și dezvoltarea normală, deoarece:
- Vițeii se nasc cu o rezistență redusă la boli și fără rezerve hepatice de vitamina A, deoarece prin natura placentei, nici anticorpii și nici vitaminele nu trec de la mamă la făt în perioada de dezvoltare intrauterină.
Un studiu efectuat în SUA a arătat că, în ciuda tehnologiilor noi aplicate și informațiilor tehnice complete oferite producătorilor de lapte, peste 22% din mortalitatea la viței, se datorează unei lipse de imunitate, neinstalată în primele zile după fătare.
Ca urmare, înaintea primului supt, în sângele vițelului nu se găsește nicio urmă de imunoglobuline, consumul colostrului având o deosebită importanță pentru asigurarea imunității pasive a organismului împotriva numeroaselor organisme potențial patogene, în special față de E. coli.
La vițeii ce nu au fost hrăniți cu colostru, infecția cu microorganisme coli se poate manifesta fie prin existența acestora la nivelul țesuturilor întregului corp, provocând moarte nou-născuților în primele 2-3 zile de viață, fie la nivelul intestinului subțire, determinând, ceva mai târziu, moartea acestora între 7-14 zile de la naștere.
Colostrul de la prima mulsoare, este cel mai valoros, atât ca valoare nutritivă cât și imunitară, dar compoziția chimică a secreției colostrale se modifică de la o mulsoare la alta, încât după 4 zile de la fătare, compoziția este foarte apropiată de cea a laptelui normal.
Reguli la administrarea colostrului
Administrarea colostrului trebuie să se facă în primele 30 min – 1 oră după fătare, deoarece bariera intestinală permite trecerea macromoleculelor de imunoglobuline în sânge numai în primele ore de la fătare.
Astfel, primul tain cu colostru este recomandat să fie maximizat cantitativ la 1-1 ½ litri, chiar 2 litri în primele 3 ore de viață, în funcție de apetitul, talie și disponibilitatea vițelului la consum voluntar.
Fermierul trebuie să fie atent la hrănirea vițeilor care se nasc noaptea. Aceștia trebuie să beneficieze de aceeași procedură de hrănire ca vițeii născuți pe timpul zilei, aspect rezolvat prin instruirea îngrijitorului paznic de noapte, care va avea la dispoziție toate ustensilele necesare pentru a realiza acest proces deosebit de important.
Administrarea colostrului în primele 8 ore după fătare se face în 4-5 tainuri/zi în cantitate de 0,5-0,7 litri la un tain, (depinde de apetitul și vigoarea vițelului) rația zilnică fiind de 2,5-3 litri/zi, reprezentând 5-6% din greutatea vie a vițelului.
De menționat este că, fermierul trebuie să forțeze la maxim colostrarea în primele 10-12 ore după fătare, iar cantitatea să ajungă la 6-8 kg/zi, pentru că de cantitatea ingerată depinde în mare măsură sănătatea vițeilor.
Începând cu a doua zi, odată cu revigorarea vițelului, canitatea totală de colostru crește treptat de la un tain la altul și poate ajunge la 5-6 litri/zi administrat în 3-4 tainuri, iar la sfârșitul perioadei colostrare ajunge la 8 litri/zi.
Dozarea cantității de lapte se face individual la fiecare vițel, adică fiecare vițel va consuma atât colostru cât poate maxim consuma, fără ca acest lucru să-i producă deranjamente gastrointestinale.
Așa-numita diaree provocată de administrarea primului colostru, nu este o boală în sine, pentru că nu este altceva decât reacția organismului vițelului la efectul laxativ al colostrului, cu finalitate în eliminarea meconiumului din tubul digestiv (materie fecală pe care o elimină nou-născutul imediat după naștere).
În privința capacității stomacului vițelului (cheag), sunt discuții și opinii diferite legate de cantitatea maximă posibil de ingerat de vițel în primele zile după fătarea în așa fel să nu producă tulburări digestive.
Cantitățile de colostru ingerat din primul muls mai mari de 1 litru/tain sunt benefice pentru viței, însă capacitatea demonstrată pare a fi totuși mai mare, la 3,5 l.
V-ar putea plăcea și articolul despre Ticul suptului la viței și vaci: cauze, prevenire, tratament.
În practica curentă, fermierii practică așa-numita „îndopare cu lapte” sau colostrare bruscă (masivă), adică imediat după fătare din primul colostru corect muls, vițelul primește 2-3 l/tain, sau atât cât poate să consume voluntar, până refuză colostrul, cantitatea de colostru consumată în primele zile ajunge la 12-20 litri.
Vițeii cu apetit redus, epuizați după fătare laborioasă și care refuză alăptarea, pot fi alăptați forțat cu un tub esofagian pentru a colostra acei viței slăbiți.
Această metodă poate salva viața unui vițel, însă o introducere inadecvată a tubului esofagian de persoane fără experiență, poate duce la leziuni grave sau chiar la moarte.
Pentru prevenirea tulburărilor digestive, se impune respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor de igienă ce constau în asigurarea curățeniei vaselor utilizate pentru colectarea și administrarea colostrului și a laptelui.
Temperatura colostrului și laptelui în momentul administrării să fie de 37-38 de grade Celsius (nu se administrează lapte și colostru sub 30 de grade), și respectarea normelor de igienă a mulsului (spălarea și ștergerea ugerului cu un prosop, șervet curat înainte de muls și înlăturarea primelor jeturi de lapte).
Diferențele de temperatură între două tainuri de colostru pot provoca cu ușurință diaree la viței.
În cazul apariției tulburărilor digestive se întrerupe administrarea laptelui 1-2 zile, acesta fiind înlocuit cu apă fiartă și răcită la temperatura de 35-36 grade Celsius sau ceai dietetic din plante și floare de fân, urmând ca laptele să se introducă treptat în rație, cu specificația că din bolile contactate de viței, majoritatea, 60-70%, sunt provocate de greșeli făcute în alimentația și creșterea acestora.
Pentru o gestionare corectă a problematicii creșterii vițeilor imediat după fătare, fermierul tehnolog, trebuie să poată răspunde la câteva întrebări esențiale legate de buna colostrare a vițelului:
Este un colostru de bună calitate?
Dacă se pune la îndoială calitatea colostrului de la vaca-mamă, și nu sunt alte fătări la acel moment în fermă, se poate apela la dezghețarea colostrului congelat în stoc și oferi nou-născutului un colostru de foarte bună calitate, la temperatura de 36-38 de grade.
Ce cantitate de colostru se poate administra?
Cantitatea de colostru de care au nevoie majoritatea vițeilor este, în medie, între 1,25 și 2,5 kg la fiecare tain. Cantitatea la un tain nu trebuie să depășească capacitatea stomacului vițelului (5-6% din greutatea sa corporală, sau de exemplu 2 kg de colostru la un vițel de 40 kg).
Trebuie hrănit cu colostru în trei sau patru tainuri din momentul în care este fătat (în primele 24 ore), cu primul tain la maxim 30 minute după fătare.
Când trebuie hrănit vițelul cu colostru?
Primul tain trebuie să i se administreze imediat ce vițelul respiră normal după naștere, dar nu mai târziu de o oră de la naștere. Al doilea tain trebuie să i se administreze între șase și opt ore de la naștere.
Când se amână primul tain, trebuie să i se administreze mai multe tainuri în primele 24 de ore pentru a-i oferi anticorpii necesari, minimum 350 g imunoglobuline transmise, ceea ce asigură un nivel de gamaglobuline în serul sangvin de peste 15 mg/ml (stabilit la 48 de ore).
Nu trebuie să i se dea alt tip de furaj consumabil (lapte normal), înainte de colostru.
Cum trebuie administrat colostrul?
Dacă nu se administrează imediat după muls, colostrul trebuie încălzit la temperatura de 36-38 grade Celsius cu ajutorul unui vas cu apă caldă unde se introduce biberonul cu tetină, foarte bine igienizat.
În nici într-un caz nu se pune colostrul în vas și nu este încălzit direct la plită. Echipamentul de preparare și mixare (biberonul, agitatorul (băț, tel, mixer) și de măsură, etc.) trebuie atent curățate și igienizate după fiecare utilizare.
Congelarea și dezghețarea colostrului
Prin congelarea colostrului la -18 grade Celsius, acesta poate fi păstrat pentru depozitare pe termen de maxim 6 luni, fără ca valoarea sa imunitară să se deterioreze (prin distrugerea anticorpilor).
Aceasta este o metodă convenabilă de a ne asigura că avem mereu la dispoziție colostru de bună calitate. Colostrul vacilor mature care au fătat și au fost crescute la fermă, trebuie congelat în pachete de 1,5-2 kg (cantitatea necesară pentru o singură administrare, tain).
Utilizarea colostrului stocat (refrigerat sau congelat recoltat în zilele 1 și 2 ale perioadei colostrale) sau a înlocuitorului de colostru, atunci când nu avem pe stoc colostru din primele ore după fătare, este justificată pentru asigurarea imunității, dar pot fi cazuri, când colostrul este vehiculul transferului de boli de la vacă la vițel, cum ar fi de exemplu, virusul leucozei ce se găsește în colostrul vacilor infectate.
Așadar, vițelul unei vaci bolnave de leucoză, trebuie îndepărtat de lângă mama sa imediat după naștere și trebuie hrănit cu colostru care provine de la o vacă neinfestată.
Astfel, există un avantaj evident în păstrarea unei rezerve de colostru congelat sau prepararea de colostru artificial, același lucru fiind valabil și în cazul vacilor diagnosticate cu paratuberculoză.
Congelarea și dezghețarea repetată, nu distruge anticorpii, astfel colostrul congelat poate fi dezghețat, încălzit și administrat unui vițel nou-născut atunci când este posibil ca imunitatea să nu fie transformată corespunzător prin colostrul mamei, nu numai în cazurile descrise anterior, cu privire la starea de vacă mamă bolnavă (leucoză, paratuberculoză).
Acest lucru se poate întâmpla în situația în care colostrul vacii prezintă anomalii de diferite forme și proveniențe, astfel:
- Este subțire, apos și conține urme de sânge.
- Provine de la un animal depistat cu mastită.
- Provine de la o vacă recent cumpărată sau de la o junincă aflată la prima fătare.
- Provine de la o vacă mulsă înainte de fătare sau care a avut scurgeri semnificative de colostru (sfincterul mamelonar destins la vacile multipare performante din rasele de lapte asociat cu presiunea intramamară evidentă, premergător fătării).
O rețetă aproximativă pentru colostru artificial arată așa: adăugați 15 ml ulei de pește fortificat, 7 g sare de masă, 3 ouă proaspete de găină crude la 1 litru de lapte proaspăt de vacă și amestecați bine până când este de aceeași consistență (este mai bine să folosiți un blender).
Imediat după naștere, vițelul trebuie să fie hrănit nu mai mult de 1 litru/tain. În timpul hrănirii ulterioare, conținutul este diluat la jumătate cu apă fiartă caldă și administrată în porțiuni – de 5-8 ori pe zi, 1,3-2 litri de colostru artificial.