Calea unui antreprenor nu e deloc ușoară. Deseori, în ciuda faptului că e bătătorită de mulți alții, nu garantează succesul, iar în agricultură, pe lângă riscurile generale ale unei afaceri, mai apar și altele, uneori greu de gestionat.
În ciuda acestui fapt, România se poate bucura de tineri curajoși care-și dedică viața agriculturii, iar dacă v-ați întrebat „Cum e să fii tânăr fermier în România?” și ce îi stimulează pe aceștia să investească în acest sector, vă invit să aflați istoria lui Rajmond Frunza, un tânăr fermier care de mic cunoaște tot ceea ce înseamnă agricultură.
Rajmond a decis să continue activitatea părinților, care mereu au avut oi și vaci la întreținere, astfel că în 2013, la ai săi 20 de ani, a luat împreună cu aceștia o decizie importantă de a mări numărul efectivului din fermă.
A ales conștient această cale, optând și pentru o facultate care i-ar permite obținerea competențelor profesionale de Inginer Zootehnist, astfel încât gestionarea fermei să fie mai eficientă.
Printre impedimente se numără insuficiența brațelor de muncă și prețul mic oferit pentru late. Și dacă prima ar putea fi soluționată prin utilizarea tehnologiilor moderne, a doua problemă pune presiune pe ambele.
Tânărul fermier este aproape toată ziua la fermă, mai ales în perioada de vară, când este nevoit să se preocupe și de producerea furajelor necesare.
O soluție pentru dezvoltarea activității sale ar fi accesarea fondurilor europene pentru a digitaliza o parte din muncă, însă obținerea acestora se dovedește a fi mult prea anevoioasă pentru fermierii care sunt nevoiți să-și dedice timpul muncii la fermă.