1.4 C
București
vineri, 22 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleEstimări pentru anul agricol 2021-2022: Avem cea mai slabă producţie de porumb...

Estimări pentru anul agricol 2021-2022: Avem cea mai slabă producţie de porumb din ultimii 15 ani și cel mai mare preţ de vânzare pentru cereale

Analiştii estimează pentru anul agricol 2021-2022 o producţie de 22,5 milioane de tone de cereale, în scădere cu peste 30% faţă de anul anterior. Datele finale nu sunt încă disponibile, dar la grâu producţia a scăzut cu 15%, iar la porumb recolta s-a înjumătăţit, scrie zf.ro.

Anul 2022 a fost, poate, cel mai dificil an pentru agro­busi­nessul românesc, în prin­cipal din cauza impre­dic­tibilităţii. S-a „aşezat” peste doi ani grei, respectiv 2020, care a fost marcat de pandemie şi de o secetă acută, şi 2021, an în care a început valul de incerti­tudini şi scumpiri.

La final, anul curent ne arată că a fost un mix între cei doi ani pre­cedenţi, pentru că seceta şi-a făcut, din nou, prezenţa, dar şi preţurile cerealelor au înregistrat o creştere faţă de anul trecut.

‹ adv ›

Culturile de toamnă din acest an agricol, 2021-2022, cum sunt grâul, rapiţa şi orzul, au înregistrat producţii peste medie, însă floa­rea-soarelui a rămas sub medie, în timp ce producţia de porumb a fost dezas­truoasă din cauza secetei.

Per total, analiştii esimea­ză o producţie de 22,5 milioane de tone de cereale, în scădere cu peste 30% faţă de anul anterior. Însă, anul 2021 a adus o producţie record de cereale, de peste 30 de milioane de tone, conform statisticilor naţionale.

Cezar Gheorghe, analist expert şi con­sultant pentru comerţul cu cereale, spune că estimările sale sunt pentru producţii de 9 mi­lioane de tone la grâu, 8 milioane de tone la porumb, 2,2 milioane de tone la floarea-soarelui, 1,6 milioane de tone la orz, 1,56 de milioane de tone la rapiţă şi 0,27 de mili­oane de tone la soia.

Datele din teren co­lectate de Ministerul Agriculturii arată, de asemenea, o produc­ţie de circa 9 milioane de tone la grâu. Mai exact, producţia de grâu a fost de 9,17 mili­oane de tone, cu 15% mai puţin decât anul trecut, păstrându-se peste medie şi rămâ­nând pe locul al patru­lea în UE.

Spre com­paraţie, în 2020, pro­duc­ţia a fost de puţin peste 6 milioane de tone, iar România a coborât pe a şasea po­zi­ţie în topul pro­ducă­torilor de grâu din UE. Seceta din acest an a afectat 1,27 de mi­lioane de hectare, conform celor mai recen­te date de la Ministerul Agriculturii.

Cea mai afectată cultură este cea de porumb, pe o suprafaţă de 580.000 de hectare (aproape un sfert din suprafaţa totală cultivată), ur­ma­tă de cea de floarea-soarelui (300.000 de hectare) şi cea de grâu (190.000 de hectare).

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Cum se încheie săptămâna pe bursele agricole

Bursa agricolă: Piața europeană reușește, cu greu, să-și mențină poziția într-un context marcat de influențe negative pe piața internațională...

Provocare pentru industria de procesare: Balcani și Marea Neagră pierd aproape 6 milioane de tone de floarea-soarelui

Potrivit estimărilor agențiilor internaționale, în sezonul 2024/25, producția de floarea-soarelui din Balcani și din regiunea Mării Negre va scădea...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole