17.5 C
București
sâmbătă, 5 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleDe ce se strică sistemul de irigare prin picurare: 7 defecțiuni frecvente...

De ce se strică sistemul de irigare prin picurare: 7 defecțiuni frecvente și prevenirea lor

Irigarea prin picurare este cea mai economică metodă de irigare. Reducerea costurilor este asigurată de un consum mai redus de apă, mai puțină forță de muncă necesară, asigură economisirea îngrășămintelor în cazul fertirigării și crește recoltele.

Funcționarea pe termen lung a sistemului de irigare prin picurare se asigură prin întreținerea preventivă corespunzătoare a sistemului. Instalarea corectă și mentenanța la timp este cheia succesului unei irigări calitative.

Monitorizarea de către personalul instruit a parametrilor de funcționare a sistemului de irigare prin picurare face posibilă identificarea problemelor de funcționare la timp.

‹ adv ›

În continuare, vorbim despre cele mai frecvente probleme ale sistemului de irigare, cauzele ce le provoacă și metode de prevenire.

1. Linia de picurare este blocată de rădăcinile plantelor

*Linia de picurare poate fi de tip bandă sau tub.

Principalul motiv pentru care rădăcinile pătrund în linia de picurare este umiditatea insuficientă. Sistemul radicular al plantei începe să caute în mod activ umiditatea și pătrunde acolo unde este mai multă.

Din păcate, când rădăcina a pătruns deja prin sistemul de picurare, este aproape imposibil să mai corectați ceva. Adăugarea unui erbicid dăunează culturii, utilizarea acizilor pentru ardere la fel dăunează.

Prin urmare, sarcina principală este de a nu permite rădăcinii să pătrundă în picurători. Aici, este important de respectat câteva reguli:

  • Nu plasați tubul de picurare în sol, atunci posibilitatea ca rădăcinile să pătrundă în picurători este exclusă.
  • Respectați regimul de irigare: dacă menținem solul la o umiditate constantă și nu îl uscăm excesiv, sistemul radicular se va dezvolta armonios în sol, fără a căuta umiditate în afara acestuia.

2. Filtrul și banda de irigare sunt blocate de particule de nămol

Particulele mai mici de 130 µm trec prin echipamentul de filtrare și prin bandă și ies prin orificii. Fluxurile turbulente create în bandă sunt responsabile pentru procesul de autocurățare a sistemului.

Totuși, toate acestea funcționează numai dacă se respectă presiunea recomandată. Dacă presiunea este prea scăzută, atunci debitul în bandă nu este suficient și particulele de nămol se depun și înfundă picurătorile.

Pentru a evita acest lucru, este necesar să se mențină presiunea de funcționare cerută de producător în sistem și în benzile, tuburile de picurare.

De asemenea, pentru a preveni această defecțiune, puteți perfecționa sistemul de filtrare: instalați filtre noi sau îmbunătățiți-le pe cele existente. Acest lucru nu va elimina complet prezența particulelor de nămol în apa de irigare, dar va reduce cantitatea acestora.

În plus, cauza defecțiunii poate fi în presiunea scăzută a pompei – verificați și funcționarea acesteia.

3. Filtrul și linia de picurare – blocate de alge

Algele cu structură filamentoasă pot intra în sistem prin filtru. Pentru a reduce numărul acestora, se recomandă utilizarea clorului și adăugarea acidului la udare. În același timp, este foarte important să se calculeze corect concentrația pentru a nu dăuna culturii cultivate.

De asemenea, este necesar să verificați presiunea și, dacă este necesar, să curățați sistemul de filtrare folosind acid fosforic. Și, dacă nu oferă un grad suficient de purificare, să fie îmbunătățit.

Utilizarea filtrelor cu nisip și pietriș în locul filtrelor cu discuri și plasă poate reduce semnificativ impactul negativ al algelor, dar totuși nu va evita complet această problemă, mai ales în perioada de „înflorire” abundentă a apei – creșterea activă a algelor este asociată cu scăderea nivelurilor apei din canalele de irigare, ceea ce se întâmplă de obicei spre sfârșitul sezonului.

Filtrele cu nisip și pietriș nu salvează de alge atunci când se utilizează un material de umplutură a filtrelor necalitativ sau când filtrele nu sunt suficient de umplute cu acesta. Este necesar să respectați cu strictețe recomandările producătorului.

Filtrul cu nisip sau pietriș constă din container din metal, care este umplut la 2/3 cu material de filtrare. Materialul de filtrare trebuie spălat și sortat: cu cât fracțiunea de umplutură este mai mică, cu atât filtrarea va fi mai bună și mai eficientă.

Puteți utiliza ca material de filtrare granitul-bazalt: neșlefuit, cu margini ascuțite, conceput special pentru filtrele cu pietriș. Sau nisip de cuarț cu o fracțiune de 1-1,6 mm.

De asemenea, o creștere a numărului de filtre cu nisip și pietriș, va reduce conținutul de alge din sistem, dar va duce la o creștere a costului echipamentelor de irigare. Însă, sunt lucruri pe care nu e recomandat să economisim.

4. Linia de picurare este blocată de particule de nisip

Pentru a determina sursa acestei probleme, este necesar să aflați pe unde pătrunde nisipul în linia de picurare.

Dacă din sistem, aceasta indică faptul că filtrul permite să treacă particulele. Adică gradul de filtrare este insuficient sau este defect (are găuri prin care intră nisipul în sistem). Nisipul în acest caz poate fi dintr-o sursă de apă sau poate fi nisipul care s-a adunat în filtrul ce conține pietriș.

Prin urmare, este necesar să se verifice starea colectorului intern al filtrului cu pietriș.

În plus, nisipul poate pătrunde în linia de picurare din sol printr-un orificiu de scurgere a apei (un astfel de fenomen, deși destul de rar, apare). Acest lucru se întâmplă dacă tubul este așezat la 3-10 cm în sol, iar solul conține cantități mari de nisip.

Când este pornită pompa de apă, apa începe să umple sistemul, în rezultatul căruia apare o presiune de exces, care poate cauză o lovitură hidraulică (lovitură de berbec). Când se deconectază procesul de alimentare cu apă, procesul este inversat, și apare o presiune de refulare (vacuum), ceea ce face ca sistemul să absoarbă aer prin emiterile liniilor de picurare, care prezintă un risc de blocare a emiterilor cu impurități și deformarea conductelor.

În acest caz, este necesară utilizarea unui tub de picurare, în care rezistența la acest tip de poluare este asigurată structural. Și, de asemenea, instalând supapa de presiune, care se montează în cel mai înalt loc al sistemului, problema poate fi evitată (supapa este prevazută pentru evacuarea și admiterea aerului în sistemul de irigare).

De asemenea, una dintre cauzele defecțiunii este așezarea incorectă a tubului cu orificiile în jos. Această eroare trebuie corectată la instalarea sistemului.

5. O deteriorare a tubului: găuri pe tubul sau linia de picurare

Motivele pentru aceasta pot fi diferite – daune mecanice în timpul instalării sau transportării, daune cauzate de dăunători, precum și defecte din fabrică. Pentru a soluționa problema, se pune un conector reparare pe locul defectului.

Pentru a preveni o defecțiune, este necesar să se determine sursa deteriorării. Dacă acesta este un defect de fabrică, orificiul va fi neted, fără margini rupte, chiar și atunci când este privit cu o lupă.

Deteriorările apărute în timpul instalării sunt adesea însoțite de o linie subțire (abia vizibilă) pe tub: acesta este locul în care tubul s-a frecat de partea ascuțită a mecanismului de instalare a sistemului. Când viteza tractorului s-a schimbat sau a intrat într-o denivelare, tubul a fost apăsat mai tare și s-a produs o tăietură în tub.

Când tubul este deteriorat de un vierme de sârmă, marginile găurii vor fi zdrențuite, pentru că tubul a fost ros. Este necesar să aplicați produse de protecție a plantelor la timp, pentru a evita înmulțirea dăunătorilor.

Produsul poate fi aplicat direct prin sistemul de irigare prin picurare împreună cu apa de irigare.

6. Picurare neuniformă: curgere prea slabă la capetele tubului

Cea mai frecventă cauză a acestei probleme este o eroare la proiectare. Și anume, lungimea tubului de picurare este prea marePresiunea din sistem și lungimea conductelor trebuie calculate complex complex, pe baza culturii cultivate și a topografiei amplasamentului.

Pentru a remedia problema, aveți nevoie de ajutorul specialiștilor care vor recalcula proiectul și vor dezvolta recomandări pentru îmbunătățirea sistemului. În acest caz, chiar și o creștere a performanței pompei este puțin probabil să ajute.

Pentru a preveni o defecțiune, este necesar să selectați cu atenție tubul de picurare, și anume combinația dintre volumul de apă ce se irigă și distanța dintre picurători. Și, de asemenea, citiți recomandările producătorului cu privire la lungimea admisă pentru fiecare model de tub de picurare.

7. Picurare neuniformă: debit prea mic în întregul sistem de irigare

O astfel de defecțiune poate apărea din cauza presiunii scăzute din sistem, iar cauza pot fi filtrele înfundate. Curățarea trebuie efectuată în conformitate cu recomandările producătorului.

Poate apărea și din cauza unui consum prea mare de apă: dacă sunt deschise mai multe conducte decât s-a calculat în proiect, sau există o scurgere undeva care creează un debit mare în sistem. În acest caz, este necesar să se reducă debitul de apă, astfel presiunea din sistem va crește.

Totodată, dacă se înregistrează o irigare neuniformă pe anumite porțiuni ale benzilor, acest lucru se poate întâmpla din cauza terenului neuniform de care nu s-a ținut cont în timpul proiectării sistemului de irigare.

Această problemă o poate soluționa doar un specialist.

V-ar putea plăcea și articolul despre Irigarea castraveților prin picurare în câmp deschis. Sfaturi.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Păstrarea cartofilor în depozite și condiții de casă

După recoltarea cartofilor, un rol important în menținerea calității...
‹ adv ›

Păstrarea cepei în depozite și condiții de casă

Tehnologia de depozitare a cepei pentru o păstrare de durată implică mai multe etape de pregătire: mai întâi, ceapa...

5 specii de plante semănate pentru a dezinfecta solul

Diferite specii de plante sunt cultivate în calitate de îngrășăminte verzi pentru a îmbunătăți structura solului, a-l îmbogăți cu...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole