Procesul de elaborare a cadrului legislativ naţional pentru implementarea Planului Naţional Strategic 2023-2027 este în etapa de definitivare, astfel încât să fie operaţional în cel mai scurt timp, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Petre Daea, la reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit, care s-a desfăşurat la Bruxelles.
În cadrul intervenţiei avute pe tema planurilor strategice, ministrul român al Agriculturii a precizat că, după definitivarea cadrului legislativ naţional, se va analiza necesitatea unor eventuale modificări ale Planului, pentru a asigura o implementare optimă a intervenţiilor.
Acesta a susţinut că se aşteaptă la o serie de provocări, având în vedere schimbarea de paradigmă din perioada de programare 2023-2027, dar cărora trebuie să le facem faţă.
Pe tema Indicaţiilor Geografice, un alt subiect al Consiliului Agrifish, Daea a transmis în intervenţia sa că România susţine menţinerea evaluării finale a acestora în cadrul DG AGRI, menţionând că nu este oportună delegarea responsabilităţilor de la Comisie către Oficiu (EUIPO – Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală) în ceea ce priveşte analizarea cererilor.
În ceea ce priveşte bunăstarea animalelor, oficialul MADR a transmis că România poate susţine actualizarea legislaţiei în domeniu, pe baza avizelor ştiinţifice EFSA, a experienţei şi a bunelor practici.
Întrebat care sunt principalele priorităţi legate de revizuirea legislaţiei privind bunăstarea animalelor, şeful MADR a menţionat că este importantă iniţierea unor noi condiţii de bunăstare pentru alte specii de interes economic, inclusiv animale de companie.
În cadrul ultimei teme de discuţie din cadrul consiliului – Regulamentul privind utilizarea durabilă a produselor fitosanitare – Daea a menţionat că România susţine, în principiu, obiectivul de reducere a pesticidelor la nivelul UE, dar nu poate fi de acord cu stabilirea unor ţinte generale de reducere care nu ţin cont de realitatea din statele membre, unde România are cel mai scăzut nivel de utilizare, cu mult sub media europeană.
Potrivit sursei citate, continuarea discuţiilor depinde de receptivitatea Comisiei Europene la nevoile expuse de statele membre şi de completarea evaluării de impact care să ia în considerare dimensiunea pierderilor cumulative la nivel de producţie agricolă.
Versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru Schema de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei...