15.8 C
București
sâmbătă, 12 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleDaea: Programul pentru Acvacultură şi Pescuit este unul extrem de important; avem...

Daea: Programul pentru Acvacultură şi Pescuit este unul extrem de important; avem o serie întreagă de turbulenţe în domeniu

Programul pentru Acvacultură şi Pescuit 2021-2027 (PAP) este unul extrem de important pentru România, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, precizând că beneficiază de o sumă totală de 232 de milioane de euro, din care contribuţia Uniunii Europene reprezintă 162,45 milioane de euro.

„Este un program extrem de important ştiindu-se că avem acvacultură în România, ştiindu-se că avem ieşire la mare şi că avem un interes în acest domeniu şi acest interes trebuie susţinut de către MADR prin politica în domeniu având sprijinul Autorităţii de Management şi a Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA). Pe acest program avem 232 de milioane de euro, cu două componente, 70% din fonduri europene – 162,4 milioane euro şi 30% din bugetul naţional, respectiv 69,5 milioane de euro. (…) Din nefericire, în acest domeniu, lucrurile nu sunt în regulă dat fiind faptul că avem o serie întreagă de turbulenţe legate de factori externi şi nu de activitatea pur şi simplu din acvacultură. Iar aici, cu siguranţă, energia instituţională trebuie să primească sprijinul cuvenit şi de la alte instituţii ale statului, iar de la Ministerul Mediului am această siguranţă că împreună vom reuşi să facem ceea ce este necesar în domeniu”, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Implementarea Programului pentru Acvacultură şi Pescuit va contribui la dezvoltarea unui pescuit comercial durabil marin şi în apele interioare, la dezvoltarea unei acvacultură durabile şi competitive, care să folosească eficient resursele disponibile, la organizarea pieţei pescăreşti, inclusiv consolidarea organizaţiilor pescăreşti şi sprijinirea lanţului scurt de comercializare precum şi la dezvoltarea zonelor pescăreşti, punând în valoarea oportunităţile oferite de economia albastră durabilă.

Potrivit MADR, axa prioritară care beneficiază de cea mai mare alocare financiară, respectiv de 108,4 milioane de euro, este dedicată promovării activităţilor sustenabile de acvacultură, precum şi prelucrării şi comercializării produselor provenite din pescuit şi acvacultură, contribuind astfel la securitatea alimentară în Uniunea Europeană.

‹ adv ›

Următoarea axă prioritară, cu o alocare financiară totală de 55,8 milioane de euro, vizează promovarea pescuitului durabil şi a refacerii şi conservării resurselor biologice acvatice, urmată de axa prioritară dedicată facilitării dezvoltării unei economii albastre durabile în zonele costiere, insulare şi continentale şi favorizarea dezvoltării comunităţilor care practică pescuitul şi acvacultura, care va dispune de o sumă în valoare de 53,9 milioane de euro.

Programul este corelat cu Pactul Verde European, cu Strategia UE pentru biodiversitate pentru 2030, precum şi cu Strategia de la fermă la consumator şi încurajează rezilienţa, tranziţia verde, tranziţia digitală şi valoarea adăugată în cadrul sectorului de pescuit şi acvacultură.

Programul a primit aprobarea Comisiei Europene în data de 30 noiembrie 2022.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

MADR demarează plățile avans pentru fermieri începând cu 16 octombrie 2024

MADR este pregătit să demareze plata avansului pentru plățile...
‹ adv ›

Ministrul Agriculturii spune că preţul plafonat nu a fost respectat la iaurt şi lapte în două lanţuri de magazine

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, spune că în două lanţuri de magazine nu a fost respectată măsura de plafonare a...

Compensații de 1.000 lei/ha pentru fermierii afectați de secetă – aprobate de Guvern

Guvernul a adoptat, miercuri, două măsuri pentru susţinerea producătorilor agricoli afectaţi de secetă: compensaţii financiare şi suspendarea de drept...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole