17 C
București
duminică, 6 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCel mai mare parc fotovoltaic din Europa se va construi în România...

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa se va construi în România cu 800 de milioane de euro

Construirea celui mai mare parc fotovoltaic din Europa, care va începe anul viitor în zona Pilu – Grăniceri, din judeţul Arad, va costa aproximativ 800 de milioane de euro, au anunţat, marţi, reprezentanţii investitorului şi ai dezvoltatorului.

Aceştia au mai transmis că, pe lângă acest proiect de 1.044 de MW, în judeţ se vor mai construi două parcuri fotovoltaice, ce vor oferi alţi circa 800 MW. Autorităţile judeţene, alături de reprezentanţii investitorului şi ai dezvoltatorului, au prezentat, la Consiliul Judeţean (CJ) Arad, proiectul pe care îl au în lucru în zona comunelor Pilu şi Grăniceri, care ar urma să fie finalizat în decembrie 2024, când ar urma să fie livrată în reţea prima cantitate de energie produsă.

Conform dezvoltatorului şi autorităţilor, va fi cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, iar judeţul Arad va deveni un „pol energetic”.

„Iată că planurile noastre devin realitate. Am ales acest judeţ şi locaţia proiectului ţinând cont şi de infrastructura pusă la punct şi de posibilităţile de logistică. Este cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, construcţia începe în vara anului 2023, iar până în decembrie 2024 vrem să livrăm prima cantitate de energie în reţea”, a declarat Sebastian Enache, reprezentant al dezvoltatorului Monsson.

‹ adv ›

El a adăugat că proiectul va avea şi unul dintre cele mai mari centre de pregătire profesională din zonă, iar minimum 1.000 de oameni vor lucra zilnic la construirea parcului. Ulterior, la finalizarea lucrărilor, vor fi angajaţi până la 200 de oameni pentru operare şi mentenanţă.

Sebastian Enache a dezvăluit că Monsson are în proiect circa 2.000 de MW pentru judeţul Arad, urmând să fie construite, cel mai târziu începând cu 2024, alte două parcuri fotovoltaice, în zona localităţilor Chişineu-Criş şi Macea, care vor avea împreună aproximativ 800 de MW.

Aceste două parcuri ar urma să fie finalizate în 2026, investiţiile fiind de circa 600 milioane de euro. Cele trei proiecte din judeţul Arad dezvoltate de Monsson ar însemna investiţii totale de 1,4 miliarde de euro.

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, a precizat că autorizaţia de construire va fi emisă în câteva luni, iar celelalte documentaţii tehnice necesare proiectului de la Pilu – Grăniceri sunt în lucru.

Producţia anuală de energie a acestui parc fotovoltaic va acoperi necesarul de energie pentru peste un milion de gospodării. Monsson este un jucător major în domeniul energiei regenerabile şi a apei din 2004, cu proiecte de peste 7.000 de MW în dezvoltare.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

IEA: Obiectivul de triplare a energiei regenerabile globale până în 2030 este realizabil

Obiectivul de a tripla capacitatea globală de energie regenerabilă...
‹ adv ›

Provocări în integrarea energiei regenerabile: Riscuri de pierdere a 2.000 TWh din producția globală

La finele acestui deceniu lumea va ajunge într-o situaţie în care va trebui să plătească pentru a închide mari...

Burduja: Suntem în evaluare cu trei proiecte depuse pe PNRR care sprijină producţia de panouri fotovoltaice şi de baterii

Ministerul Energiei evaluează în prezent trei proiecte depuse pe Investiţia 4 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR),...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole