20.1 C
București
vineri, 11 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleO nouă platformă de stocare a gunoiului de grajd, inaugurată în județul...

O nouă platformă de stocare a gunoiului de grajd, inaugurată în județul Cluj

Crescătorii de animale din comuna clujeană Luna beneficiază de o platformă comunală cu o capacitate de 2.700 mc/an, pentru colectarea şi gestionarea gunoiului de grajd, în vederea prevenirii poluării apelor cu nitraţi din surse agricole, informează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP). 

Valoarea totală a investiţiei finanţată de MMAP, prin proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” (CIPN), este de 1.971.779 lei, din care 5% reprezintă şi contribuţia locală. 

„Investiţia oferă, pe lângă platforma propriu-zisă, şi un set de utilaje destinat colectării, manevrării, compostării şi împrăştierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o maşină de împrăştiat compostul şi o cisternă vidanjă. Gestionarea platformei va fi asigurată de UAT Luna care va implementa un serviciu public pentru managementul dejecţiilor provenite de la animalele, din gospodării şi fermele mici.

Pe lângă beneficiile de mediu, fermierii şi gospodarii care au încheiate contracte cu platforma comunală şi fac dovada predării gunoiului de grajd sunt consideraţi, de către APIA şi AFIR, conformi din punctul de vedere a capacităţilor de stocare, fapt care îi scuteşte pe aceştia de investiţii proprii în platforme individuale”, se arată în comunicat.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole. 

‹ adv ›

Iniţiativa este în a doua fază, cea de finanţare adiţională. Proiectul iniţial a demarat în 2008, s-a încheiat în 2017, şi a finanţat 86 de platforme de management de gunoi de grajd. 

Finanţarea adiţională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanţate peste 86 de comunităţi locale.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Rolul vitaminei A în nutriția păsărilor

Exploatarea intensivă a păsărilor face ca acestea să depindă...
‹ adv ›

Corteva Agriscience: Cum gestionează fermierii români practicile de management al apei în agricultură

Agricultura se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, inclusiv creșterea temperaturilor, precipitațiile imprevizibile și evenimentele...

Mușchi, licheni pe scoarța la pomi – ce trebuie să cunoaștem

Algele, lichenii și mușchii sunt organisme neparazitare asemănătoare plantelor care colonizează scoarța, pietrele și alte suprafețe dure. Lichenii și...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole