18.8 C
București
sâmbătă, 5 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleTanczos: Beneficiarii programului de împăduriri începând de azi îşi pot crea conturi...

Tanczos: Beneficiarii programului de împăduriri începând de azi îşi pot crea conturi în sistemul informatic

Persoanele fizice şi juridice îşi pot crea conturi, începând de vineri, de la ora 12:00, în sistemul informatic, pentru a deveni beneficiari de finanţare în cadrul campaniei naţionale de împădurire, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a anunţat vineri ministrul Mediului Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, la Palatul Victoria.

„Programul oferă un sprijin financiar pentru plantare. Beneficiarii acestui sprijin pot fi atât persoanele fizice, persoanele juridice private, comunităţile locale, prin primării, chiar şi consiliile judeţene, în cazul în care deţin terenuri în vederea plantării acestor păduri. Pot beneficia de subvenţia de împădurire şi asociaţiile de proprietari sub forma composesoratelor, obşti şi chiar şi alte persoane juridice. Avem toată paleta de persoane juridice şi fizice finanţabile. Cele 56.000 de hectare se vor împăduri pe baza unei proceduri care este condusă printr-un sistem informatic, o procedură care prin digitalizare devine uşoară şi Gărzile Forestiere din teritoriu, din judeţe, vor sprijini cetăţenii şi autorităţile publice locale sau ocoalele silvice să beneficieze de aceste finanţări”, a afirmat şeful de la Mediu.

El a subliniat că Gărzile forestiere sunt prima instituţie de contact pentru cei care vor să beneficieze de aceste subvenţii. În acelaşi timp, vor avea nevoie de un sprijin din partea personalului silvic de specialitate pentru a întocmi un plan de împăduriri, a continuat ministrul.

„Astăzi, la ora 12:00, se deschide sesiunea de solicitare de cont de acces în acest sistem. Toţi potenţialii beneficiari, prima dată, se înscriu în acest sistem informatic, iar contul creat de către aceste persoane fizice sau juridice beneficiare va fi validat de Garda Forestieră, astfel încât, după validarea în sistemul informatic, beneficiarul să poată să traseze poligonul acela unde vrea să facă plantarea. Toată procedura va fi gestionată prin acest sistem informatic, similar sistemului APIA, care este probabil astăzi în România cel mai performat sistem GIS ce conduce toate procedurile de plată de 15 ani”, a menţionat Tanczos.

Potrivit acestuia, sumele care vor fi acordate în cadrul programului de împăduriri variază în funcţie de zonă, respectiv şes, deal sau munte.

„De asemenea, sumele variază în funcţie de speciile care vor fi plantate. Pentru cele mai valoroase păduri, cele de stejar, subvenţia se ridică la 19.000 de euro pentru perioada de plantare, respectiv de întreţinere. Aici ştim foarte bine că perioada de întreţinere pentru stejar este mult mai lungă decât cea pentru molid, de exemplu. Din 19.000 de euro, peste 6.000 de euro se plătesc pentru realizarea plantaţiei. În cazul pădurilor din zona de câmpie, acceptăm inclusiv plantarea salcâmului. Au fost foarte multe dezbateri în această privinţă, dacă salcâmul este o specie invazivă sau nu. Pentru a lupta împotriva fenomenului deşertificării, noi, în România, avem nevoie de această specie şi în cadrul programului de împăduriri puteţi folosi această specie pentru a opri acest fenomen de eroziune a solului”, a explicat oficialul.

‹ adv ›

El a subliniat că programul de împăduriri, „dincolo de efectele benefice pe care le aduce de sechestrare de carbon, este şi o ambiţie a României de creştere a suprafeţei împădurite”.

„Suntem în urmă şi datorită judeţelor care au procente de 5, de 10, de 15% de suprafaţă împădurită, media unei ţări care găzduieşte cea mai mare parte din Arcul Carpatic este sub media europeană. În Convenţia Carpatică am discutat, zilele acestea, în Polonia, despre importanţa acestui lanţ muntos. Este mândria noastră, este tezaurul pe care trebuie să-l gestionăm cum trebuie. Dar, dincolo de Munţii Carpaţi, avem nevoie de păduri şi în zonele unde, din păcate, în decursul istoriei, pădurile au fost practic eliminate, mai ales în aceste judeţe, suprafaţa împădurită trebuie să crească şi va creşte datorită acestui program. Este un program care va schimba faţa multor judeţe şi, dacă ne mai uităm o dată la acea hartă, acele judeţe ‘roşii’, trebuie să fie schimbate. Este nevoie de mii de hectare, de zeci mii de hectare de pădure nouă. Prin acest program, Guvernul oferă un sprijin 100% pentru plantare, după care, în primii 20 de ani de existenţă a acestei păduri, vom oferi de asemenea o primă de sechestrare a carbonului în valoare de 456 de euro/hectar pe an”, a afirmat Barna Tanczos.

Şeful MMAP a punctat, totodată, că, până la ora actuală, în România, dezavantajul programelor de împădurire a fost lipsa subvenţiei destinată sechestrării carbonului.

„Subvenţiile din agricultură au fost mult mai atractive până acum. În momentul de faţă, soluţia ideală este oferită. Oferim 100% finanţare pentru înfiinţare a plantării şi un sprijin semnificativ pe hectar pentru primii 20 de ani de existenţă a pădurii. Programul va veni nu doar în sprijinul cetăţenilor, va veni în sprijinul mediului înconjurător. Vor apărea noi habitate forestiere, vor apărea noi habitate pentru specii rare care trăiesc în România şi vom reuşi să ne aliniem şi la tendinţele europene şi vom reuşi să creştem gradul de ocupare a terenurilor forestiere în România. Fără sprijinul de la nivelul domnului prim-ministru, nu am fi avut niciodată acest fond de 730 de milioane de euro pentru împăduriri, nu am fi avut niciodată această primă de sechestrare de carbon de 456 de euro/hectare pe an şi nu am fi astăzi aici la Palatul Victoria şi nu am lansa cel mai mare program pentru împăduriri din ultimii 30 de ani din România”, a spus demnitarul.

Pentru programul de împăduriri, finanţat prin PNRR, este prevăzută suma de 730 milioane de euro pentru investiţii în noi suprafeţe ocupate de păduri, inclusiv în păduri urbane şi reîmpăduriri, 50 de milioane de euro pentru investiţii în pepiniere şi tehnologii moderne de producere a puieţilor, respectiv un milion de euro pentru reformarea domeniului forestier.

  • Citește despre ->
  • MMAP
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Buzău: Ministerul Mediului anunţă înfiinţarea a 13,2 hectare de pădure urbană prin PNRR

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a selectat primele...
‹ adv ›

Fechet: Fermierii vor beneficia de un sprijin nerambursabil de până la 20.000 euro pentru un tractor

Fermierii vor beneficia de un sprijin nerambursabil de până la 20.000 euro pentru un tractor a cărui valoare nu...

Fechet: SUMAL va beneficia de servicii de analiză în timp real, bazate pe Inteligenţa Artificială

Ministerul Mediului va apela la servicii bazate pe Inteligenţa Artificială (AI) pentru a fi verificate avizele de transport pentru...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole