La cultivarea rapiței de toamnă, analizând tehnologia, la sigur ați observat menționarea necesității administrării îngrășămintelor cu bor la această cultură.
În ciuda acestui fapt, de multe ori, fertilizarea cu bor la rapiță este neglijată, iar în acest articol discutăm câteva aspecte importante, menționând de ce și când aceasta este necesară:
- De ce este important borul la cultura de rapiță
- Ce simptome apar în lipsa de bor la rapiță
- Când realizăm fertilizarea cu bor la rapiță
De ce este important borul la cultura de rapiță
Borul joacă un rol important la formarea pereților celulari la rapiță, dar și la creșterea țesuturilor vegetale. Prezența borului în cantități optime favorizează absorbția nutrienților, transportul asimilatelor, ajută în procesul de germinație și formare a florii, stimulează creșterea numărului de semințe și conținutul de ulei.
Un factor important ce indică necesitatea fertilizării rapiței cu bor din toamnă, este faptul că borul mărește rezistența rapiței la îngheț.
Cantitatea de bor ce poate fi asimilată de plantă depinde de pH-ul solului: odată cu creșterea pH-ului, borul se asimilează mai rău. Astfel, în cazul calcarizării excesive a solurilor, poate apărea carența de bor.
Totodată, în cazul insuficienței de bor, situația va fi înrăutățită de: solurile nisipoase, cu puțină materie organică, conținut sporit de azot și calciu, secetă sau vreme excesiv de umedă și rece.
Detalii despre Rapița în asolament – avantaje, recomandări.
Ce simptome apar în lipsa de bor la rapiță
Carența de bor la rapiță poate fi determinată prin analiza foliară, dar și unele simptome vizibile ce apar pe părțile vegetative ale plantei trebuie luate în calcul.
Principalele simptome ce pot fi observate în lipsa de bor la rapiță sunt:
- Primele semne apar pe părțile tinere ale plantei – frunzele din partea superioară și de la mijloc sunt mici, deformate, încrețite și fragile, căpătând o paloare verzuie, roşiatică, violetă pe limb, între nervuri apar pete pestriţe, galbene.
- Pot apărea pete necrozate pe marginea frunzei și limb. Marginile frunzelor se răsucesc în jos.
Scurtnodarea – aspect pipernicit al plantei produs de intervalul mic dintre noduri (locul de fixare a frunzelor de la un etaj la altul). Pe pețiol și tulpini pot apărea fisuri, leziuni tubulare.
- Căderea bobocilor florali.
- La baza tulpinii apar leziuni maro cu goluri.
Înflorirea și formarea silicvelor este afectată, silicvele formând puține semințe.
Respectiv, într-un final, carența de bor duce la reducerea fertilității rapiței.
V-ar putea fi util și articolul despre Dăunătorii la rapiță – recomandări la combatere.
Când realizăm fertilizările cu bor la rapiță
Precum am menționat, borul are un rol important încă în faza inițială de creștere a rapiței, mărind toleranța acesteia la factorii de stres.
Respectiv, majoritatea specialiștilor recomandă realizarea unei fertilizări cu bor la rapița de toamnă încă din toamnă. Borul va favoriza dezvoltarea rădăcinilor plantei.
Toamna, borul la rapiță se aplică înainte de înghețuri, când cultura are 4-6 frunze, la o dezvoltare a plantelor de înălțimea 5-8 centimetri.
Primăvara, fertilizarea cu bor este recomandată a fi realizată înainte de apariția tulpinilor și înainte de înflorirea plantei, mai ales în condiții de umiditate scăzută.
Tratamentele de primăvară cu bor se realizează deoarece rapița are nevoie de bor în faza de buton verde floral. Borul joacă un rol important la fecundarea calitativă a florilor.
Important! Cantitățile de bor administrate la rapiță se determină în funcție de analiza solului, particularitățile terenului și anului (condiții menționate anterior).
În următorul articol am adunat Top 7 cele mai frecvente greșeli făcute la semănatul rapiței de toamnă.