11.8 C
București
joi, 3 aprilie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageArticoleRomânia - al doilea cel mai mare producător de usturoi din UE

România – al doilea cel mai mare producător de usturoi din UE

România se află în topul țărilor producătoare de usturoi din UE. Chiar dacă producția este cu mult mai redusă comparativ cu liderul incontestabil la acest capitol – Spania (315 720 de tone produse în 2021), țara ocupă locul doi în clasament.

Potrivit datelor Eurostat, cu o producție de 30 130 de tone, România este al doilea cel mai mare producător de usturoi din UE. Pe locul trei, cu o producție puțin mai mică, de 28 660 de tone se află Italia.

‹ adv ›

Topul celor 5 cei mai mari producători de usturoi din UE este continuat de Franța, cu 28 590 de tone, și Polonia 25 200 de tone, potrivit datelor din 2021.

În medie, țările UE produc peste 400 000 de tone de usturoi pe an, comparativ cu aproximativ 28 de milioane de tone la nivel mondial (date furnizate de FAO).

Producția de usturoi la nivel local s-a redus destul de mult în ultimul deceniu. În 2010, România producea peste 67 de mii de tone de usturoi, iar în 2017 producția cifra 55,6 mii de tone, în 2018 producția, potrivit datelor Eurostat, era de 28,8 mii de tone de usturoi.

În 2022, producătorii de usturoi din România puteau beneficia de o schemă de ajutor de minimis privind susţinerea producţiei de usturoi de 3000 de euro per hectar, în condițiile respectării regulilor privind eligibilitatea. Alocarea bugetară la nivel naţional este de 22,2 milioane de lei. 

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Creșterea productivității fermierilor români în culturile de cereale prin inovație 

Pe măsură ce populația globală continuă să crească, asigurarea...
‹ adv ›

Cum protejăm pomii fructiferi de înghețurile de primăvară

Înghețurile târzii de primăvară reprezintă un risc major pentru pomii fructiferi, afectând mugurii, florile și fructele în formare, cu...

Piața uleiurilor vegetale sub presiune. Efectul „tarifelor Trump”

Prețurile semințelor de floarea-soarelui rămân sub presiune din cauza scăderii prețurilor la șrot, deși prețurile uleiului de floarea-soarelui sunt...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole