16 C
București
duminică, 6 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleDaea: Suntem în situaţia de a aştepta validarea PNS; aşteptăm şase săptămâni

Daea: Suntem în situaţia de a aştepta validarea PNS; aşteptăm şase săptămâni

România trebuie să aştepte 6 săptămâni de la data la care a transmis Planul Naţional Strategic, respectiv pe 18 octombrie, pentru a primi validarea acestuia din partea Comisiei Europene, a afirmat vineri ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

„Noi suntem în situaţia de a aştepta validarea lui (PNS – n. r.), validarea formală, înţelegând că este o perioadă de 6 săptămâni de la momentul în care noi am primit OK-ul să apăsăm pe buton – să nu vă gândiţi la alte butoane decât la butonul acesta tehnic pe care îl avem în Ministerul Agriculturii în comunicarea cu Comisia – şi aşteptăm cele 6 săptămâni începând din data de 18, când am primit această posibilitate şi ne-a deschis drumul transmiterii la orele 19:30. Şase săptămâni să treacă prin structurile formale ale Comisiei, în aşa fel încât el să fie valid şi să primim decizia în termenul pe care vi l-am spus până atunci. Nu se va întâmpla nimic din punct de vedere fundamental privind structura, privind conceptul, privind modul în care l-am construit”, a spus Petre Daea, la „Principalele orientări şi provocări ale noii perioade de programare 2023-2027”.

Ministrul Agriculturii a precizat că poate va fi nevoie de anumite precizări sau anumite rectificări în exprimarea tehnică, dar, din cele discutate de dânsul cu cei ce se ocupă direct de planurile naţional strategice ale ţărilor din Uniunea Europeană, nu se va modifica nimic în conţinutul lui.

Potrivit acestuia, având garanţia stabilităţii Planului Naţional Strategic, aşa cum a fost conceput şi transmis, în Ministerul Agriculturii a început munca efectivă de realizare a legislaţiei necesare implementării PNS.

„Plecând de la aceste etape ale momentului, evident că trebuie să ne concentrăm rapid şi, zic eu, extrem de de responsabil privind implementarea. Ne aşteaptă muncă grea! Implementarea este tot atât de grea ca şi cu începerea acestui Plan Naţional Strategic şi este şi mai grea datorită faptului că vom lucra cu toate structurile, indiferent unde se află ele şi indiferent dacă au lucrat sau nu la Planul acesta Strategic”, a subliniat Petre Daea.

‹ adv ›

Varianta finală a Planului Naţional Strategic 2023-2027 al României, după operarea şi integrarea tuturor observaţiilor formulate de Comisia Europeană, a fost transmisă oficial Comisiei Europene, prin sistemul electronic pentru schimbul securizat de informaţii, în 18 octombrie 2022, a anunţat pe data de 19 octombrie Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a participat în perioada 17-18 octombrie 2022 la reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit, care s-a desfăşurat la Luxemburg.

Pe parcursul ultimelor luni a avut loc un proces intens de negociere cu serviciile Comisiei Europene, în vederea clarificării tuturor observaţiilor formulate cu privire la Planul Naţional Strategic, comunicate în luna mai a acestui an, astfel încât să răspundă cât mai bine cerinţelor cadrului normativ european şi exigenţelor Comisiei Europene, precizează MADR.

Totodată, în vederea respectării principiului parteneriatului, pe parcursul revizuirii Planului au fost organizate dezbateri în cadrul structurilor parteneriale constituite pentru elaborarea Planul Naţional Strategic.

„Specialiştii din minister, în dialog permanent cu fermierii şi cu structurile asociative din domeniu, au putut realiza cel mai important document pentru agricultură şi dezvoltare rurală. Dialogul pe care l-am avut cu comisarul Janusz Wojciechowski (comisarul european pentru Agricultură, n.r.) pe problemele sensibile ne-a ajutat să trecem peste obstacolele momentului. Este documentul programatic pentru perioada 2023-2027, cu obiective clare pentru dezvoltarea agriculturii, industriei alimentare şi a satului românesc. Subvenţiile pe unitatea de suprafaţă şi pe cap de animal, sumele destinate investiţiilor în irigaţii, independenţa energetică, dotarea cu tehnică agricolă şi industria alimentară vor contribui la creşterea şi diversificarea producţiei în vederea asigurării hranei, creşterea veniturilor şi reducerea impactului negativ asupra mediului. În vederea realizării acestor obiective, România beneficiază de o sumă de 15,8 miliarde euro pentru perioada 2023-2027”, a declarat ministrul.

Documentul programatic prevede circa 6 miliarde euro pentru investiţii în agricultură şi dezvoltare rurală, 9,78 miliarde euro pentru acordarea subvenţiilor în agricultură şi 151,7 milioane euro pentru măsuri de piaţă.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, efectuează vineri o vizită de lucru în Republica Moldova

O delegaţie condusă de ministrul Agriculturii, Florin-Ionuţ Barbu, va efectua vineri o vizită de lucru în Republica Moldova, la...

Ministrul Agriculturii solicită intervenția CE pentru reglementarea importurilor de ouă și carne de pasăre din Ucraina

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, susţine că este nevoie de o intervenţie a Comisiei Europene în privinţa importurilor ucrainene de...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole