30.1 C
București
joi, 20 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCCR: Legea vânzării terenurilor agricole situate în extravilan este neconstituțională

CCR: Legea vânzării terenurilor agricole situate în extravilan este neconstituțională

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis în ședința din 5 octombrie că Legea cu privire la vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan este neconstituțională, se arată într-un comunicat al CCR, scrie puterea.ro.

Este vorba de Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr.268/2001 privind privatizarea societăților ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului.

„În esență, Curtea a reținut că legea criticată trebuia adoptată ca lege organică și nu ordinară, întrucât operează modificări de substanță asupra regimului juridic general al proprietății, care, potrivit art.73 alin.(3) lit.m) din Constituție, trebuie reglementat prin lege organică. Legea examinată extrage categoria terenurilor agricole situate în extravilan pe care sunt amplasate culturi de pomi și de viță-de-vie, aflate în proprietatea persoanelor fizice, din câmpul de aplicare a unei legi organice – Legea nr.17/2014 și îi configurează, astfel, un regim juridic derogator, propriu, care impunea adoptarea sa prin lege organică’’, se arată în comunicatul CCR.

De asemenea, CCR a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de Guvernul României și a constatat că dispozițiile articolului unic pct.1 [cu referire la art.16 alin.(2) ind.2] din Legea pentru modificarea și completarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum și legea în ansamblul său, sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

În esență, Curtea a stabilit că legea, în ansamblul său, este constituțională, întrucât la inițierea procesului legislativ au fost solicitate informarea Guvernului asupra implicațiilor bugetare ale legii criticate, precum și fișa financiară.

Majorarea salarială reglementată se acordă numai în condițiile și limitele bugetului proiectului finanțat din fonduri europene nerambursabile, mai arată CCR.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Legea arendei ajunge din nou în Parlament

După ce două inițiative legislative identice au fost respinse...
‹ adv ›

DPA: Vânzarea de terenuri agricole din fosta Germanie de Est aflate în proprietatea statului va înceta

Guvernul de la Berlin va pune capăt vânzării de terenuri agricole din fosta Germanie de Est aflate în proprietatea...

Buzău: 297 lei/m2 – cel mai mare preţ de vânzare al unui teren agricol extravilan în 2023

În anul 2023 au fost vândute în judeţul Buzău terenuri agricole în suprafaţă de aproximativ 4.000 de hectare, cel...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole