18 C
București
vineri, 4 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleForma de coroană Drapeau Marchand crește producția și calitatea fructelor sâmburoase. Recomandări...

Forma de coroană Drapeau Marchand crește producția și calitatea fructelor sâmburoase. Recomandări la formare

Această formă de coroană este preferată pentru cultura cireșului, prunului și caisului – coroana Drapeau Marchand sau, tradus în română, drapel.

În general, la alegerea formei de coroană producătorul trebuie să țină cont de forma geometrică spațială și a parametrilor, de amplasarea rațională a macrostructurii vegetative, microstructurii roditoare în cadrul ei și de principiile menținerii echilibrului fiziologic în coroană.

Nu există o formă ideală de coroană, care să corespundă în totalmente cerințelor biologice, agrotehnice, inginerești și economice, și nici nu poate fi, atât din cauza diferențelor mari între specii, soiuri și portaltoaie după creștere și fructificare, cât și a diverselor condiții climaterice și posibilități de realizare a cerințelor față de coroană.

‹ adv ›

Fiecare formă de coroană are avantajele și dezavantajele sale și va avea prioritate acea, care în condiții concrete de producere asigură producții constante, înalte, competitive, cu un nivel mai redus de manoperă după formare și un beneficiu mai mare.

Coroana Drapeau Marchand, pentru prima dată a fost realizată în Franța și se recomandă pentru soiuri cu vigoare medie de specii sâmburoase altoite pe portaltoaie cu vigoare mai redusă de creștere (Weiwa, Wavit, Mirobalan 29C, Gisela 5, Gisela 6).

Pomii se plantează oblic, sub unghi de 45°, care sunt palisați la un element din bambus fixat de un sistem monoplan de susținere.

Pentru o recepționare mai favorabilă a luminii și excluderea umbririi în cadrul structurii plantației pomii se plantează astfel ca vârful axului să fie direcționat către nord.

Pe partea superioară a axului principal sunt inserate 5-6 șarpante, sub unghiuri de 90° (față de ax) și distanțate la 50-60 cm una de alta (la piersic 70-80 cm), fixate de sârmele de susținere.

Pe partea inferioară a axului se mai formează 1-2 șarpante de dimensiuni reduse, dirijate orizontal, pe direcția rândului, care au scopul de a completa spațiul liber care rămâne sub ax. Pe șarpante nu se găsesc subșarpante, ci numai ramuri de semischelet și de rod. 

În cazul în care la plantare se utilizează pomi cu ramificații (3-4 buc.) în zona formării primelor șarpante (50-60 cm), se aleg două mai viguroase, din care una inserată pe partea superioară a axului predestinată pentru formarea primei șarpante oblice, iar alta cu o poziție mai favorabilă pentru formarea șarpantei orizontale, care se lasă dedesubtul axului, pentru a completa spațiul dintre pomi.

Ramurile cu vigoare mai mare de dezvoltare ce concurează cu viitoarele șarpante se taie la cep de înlocuire pentru a inhiba vigoarea de creștere, iar cele cu lungimi mai reduse se păstrează pentru a garnisi axul cu ramuri de rod și a obține producții precoce.

În cazul când axul pomului are o dezvoltare mai redusă și necesită o fortificare a procesului de creștere efectuăm scurtarea lui la distanța de 70-80 cm de la baza șarpantei amplasată pe partea superioară a pomului.

Aceasta va permite de a obține noi creșteri anuale și a garnisi axul cu următoarele două  șarpante. Dacă prima șarpantă pe partea superioară a axului depășește lungimea de 80-100 cm, se mărește unghiul de inserție pentru a inhiba vigoarea de creștere (pe parcursul perioadei de vegetație sau în primăvara anului al doilea).

Dacă la plantare se utilizează pomi fără ramificări cu înălțimea de 1,7-2,0 m, axul rămâne intact, se fixează de elementul de susținere.

Ca urmare a fenomenului polarității, din mugurii axiali se formează un număr diferit de ramificații dirijate către verticală datorită înclinării axului sub unghi de 45° și gradului mai înalt de ramificare și se formează un număr mare de ramificații pe partea superioară a pomului, care în perioada de vegetație trebuie normate prin diferite operațiuni secundare (ciupire, plivire) pentru a forma un perete de fructe rațional echilibrat.

Dacă în unele zone ale axului nu s-au obținut ramificări, pentru a favoriza apariția lăstarilor necesari formării șarpantelor (cireș, unele soiuri de prun), în anul doi după plantare, se practică incizia transversală deasupra mugurilor destinați acestui scop.

Ea constă în secționarea transversală, în primăvară devreme când mugurii încep a înverzi, a vaselor liberiene şi a 2-3 inele din alburn prin tăietura cu un ferestrău cu dinți fini, încât tăietura să fie făcută destul de lată astfel încât cicatrizarea ei să nu se petreacă imediat. Inciziile trebuie efectuate cu 2-3 mm deasupra mugurelui și să se extindă pe toată lățimea lui.

Dacă materialul săditor la plantare este de o calitate mai inferioară, vergile se scurtează la 60-70 cm de la nivelul solului.

În mai-iunie, când lăstarii au o lungime de 20-25 cm, se aleg trei lăstari viguroşi, din care unul (cel terminal) pentru prelungirea axului, altul pentru formarea primei șarpante oblice inserată pe partea superioară, iar al treilea pentru formarea șarpantei orizontale, care se lasă dedesubtul axului, pentru a completa spațiul dintre pomi.

Ceilalți lăstari se ciupesc deasupra primei frunze mature, pentru a-i opri din creștere. Lăstarului din care se va forma prima șarpantă pe partea superioară a axului i se mărește unghiul de inserție de îndată ce depășește lungimea de 80-100 cm în perioada de vegetație august sau în primăvara anului următor.

În fiecare din următorii 2-4 ani, primăvara înainte de pornirea în vegetație, prelungirea axului tulpinii se scurtează la 50- 70 cm, pentru a obține noi lăstari viguroşi, conduși în continuare ca șarpante.

În cazul când mugurii de pe partea superioară a axului pornesc ușor în creștere (formând lăstar pentru șarpante), scurtarea axului nu este necesară. În mai-iunie, atât pe ax, cât și pe șarpante, se rețin lăstarii necesari pentru formarea scheletului și pentru fructificare, iar restul se suprimă.

De regulă, în fiecare an se formează câte o șarpantă, maximum două dacă efectuăm operații în verde la formarea coroanei.

Echilibrarea vigorii șarpantelor se obține prin înclinarea lor la timp, sub unghi de 90° față de ax. Vigoarea șarpantelor descrește de jos în sus. 

Înălțimea gardului fructifer este de 2,5-3,0 m, iar grosimea de circa 1,0 m. Acest sistem este simplu și foarte echilibrat. În țara noastră, el are perspectivă de a fi utilizat îndeosebi la cultivarea intensivă a cireșului, prunului și caisului.

Distanțele de plantare sunt de 3,0-3,5 m între rânduri și de 2,0-2,5 m pe rând (1142-1666 pomi/ha), în funcție de vigoarea și tipul de fructificare a pomilor și fertilitatea solului.

Pentru astfel de sistem de coroană se recomandă un spalier monoplan format din 5-6 sârme, distanțate la 50 cm una de alta, iar pentru fiecare pom se recomandă de avut un element din bambus.

Producătorul Heinz Martin din landul Baden-Württemberg gestionează o suprafață de 40 ha de livadă de prun, cais, persic și nectarin cu vârsta cuprinsă între 1-8 ani, care sunt conduse numai după sistemul de coroană Drapeau Marchand datorită avantajelor menționate anterior și recoltelor precoce și un potențial de fructificare în anul 3 de 10-12 t/ha, iar în anul 4 de 25-30 t/ha de fructe.

Pentru a obține astfel de rezultate și în contextul schimbărilor climatice înregistrate în ultima perioadă de timp, fermierul a menționat că astfel de rezultate pot fi obținute numai în plantații pomicole dotate cu sistem de irigare.

În ultimii ani, fermierii germani folosesc pe larg sistemul de susținere din cadrul plantațiilor de măr defrișate pentru plantarea prunului și caisului condus după forma de coroană Drapeau Marchand.

Producătorii de fructe, care planifică utilizarea coroanei Drapeau Marchand trebuie să fie pregătiți pentru aplicarea unui sistem monoplan de susținere, la fiecare pom un element de fixare a axului, iar gradul de manoperă utilizat în cadrul acestei structuri de plantații în primii 3-4 ani de formare va fi cu 25-35% mai mare în comparație cu coroana fus subțire. În următorii ani, gradul de manoperă va fi diminuat esențial.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Kaki sau curmal japonez – cum se cultivă și îngrijește

Kaki este fructul unor arbori din familia Ebenaceae, genul...
‹ adv ›

VIDEO. Tăieri la cireș – sfaturi și particularități

Atunci când vorbim despre tăieri la cireș, trebuie să cunoaștem particularitățile generale ale speciei. În primii 2-3 ani după...

Păduchele din San Jose – dăunător important la pomi

Păduchele din San Jose Quadraspidiotus perniciosus este un dăunător major în aproape toate regiunile pomicole. A fost introdus în...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole