24.3 C
București
joi, 10 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleConsilier Daea: Foarte multă rapița OMG din Ucraina a ajuns la procesare...

Consilier Daea: Foarte multă rapița OMG din Ucraina a ajuns la procesare și sunt probleme mari

Mărfurile agricole din Ucraina încep să creeze probleme în piață. Se întâmplă, însă, după ce Uniunea Europeană a deschis larg porțile și a permis tranzitarea acestora fără orice urmă de trasabilitate, fără certificate sanitar-veterinare sau de calitate, atrage atenția Cezar Gheorghe, expert în comerțul cu cereale și consilier onorific al ministrului Agriculturii, scrie puterea.ro.

Un astfel de exemplu este ceea ce se întâmplă cu rapița modificată genetic, care a ajuns la procesare în România și Germania.

“România a importat până în acest moment, din momentul aprilie și până astăzi, circa 300.000 de tone de rapiță ucraineană și problemele se văd: trasabilitatea, acel lucru care te face să vezi originea mărcii și condițiile calitative de la plecare, până la sosire, a lipsit cu desăvârșire din momentul în care Uniunea Europeană a deschis larg porțile mărfurilor ucrainene să traverseze fără certificate sanitar-veterinare, fără certificate de calitate, fără absolut nimic“, a declarat Cezar Gheorghe.

Mai departe s-a întâmplat ceea ce era și de așteptat, rapița OMG a ajuns la procesare, fiind amestecată cu cea convențională și nu doar la noi, ci și în Germania, de exemplu.

“Să știți că a intrat foarte multă marfă modificată genetic și aici este marea problemă, pentru că această marfă a fost amestecată cu loturi românești de marfă și a intrat direct în procesare pe teritoriul României, pe teritoriul coloniei, pe teritoriul Germaniei și sunt foarte, foarte mari probleme, în acest moment, din cauza acestui blend între rapița nemodificată genetic și rapița modificată genetic“, a mai declarat Cezar Gheorghe.

‹ adv ›

În același timp, a crescut și prețul la rapiță, în contextul în care, din cauza ploilor, în Ucraina sunt probleme cu recoltarea florii soarelui, pe care mizau procesatorii români, și care prelucrează acum rapiță în loc de floarea soarelui.

În ultima săptămână, rapița a ajuns la un nivel de 625 euro pe tonă pe Euronext, cu un plus de 40 euro și chiar 50 de euro pe tonă față de săptămâna anterioară, în contextul explozilor care au avariat conductele de gaz Nord Stream 1 si 2 din Marea Baltică, știut fiind faptul că Norvegia este cel mai mare cumpărător din Uniunea Europeană de rapiță, materia primă pentru producția de biodiesel.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cezar Gheorghe: Seceta a produs pagube de 10 miliarde de euro în ultimii patru ani

Expertul în agribusiness Cezar Gheorghe (AgriColumn) a calculat pagubele...
‹ adv ›

Barbu: Cred că va fi un an agricol foarte bun; suprafaţa afectată de secetă nu depăşeşte 200.000 hectare din 7 milioane ha însămânţate

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, consideră că 2024 va fi un an agricol „foarte bun” chiar dacă...

Analiză: Timiş, în topul judeţelor cu potenţial agricol ridicat

Judeţul Timiş se află în topul judeţelor cu potenţial agricol ridicat, fiind primul ca suprafaţa agricolă, cu 693.034 hectare,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole