16.9 C
București
vineri, 11 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleRațele Pekin – viteză record de creștere și producție înaltă

Rațele Pekin – viteză record de creștere și producție înaltă

Rasa de rațe Pekin este una din cele mai populare rațe domestice, întreținute pentru producția de carne atât în gospodăriile mici, cât și în fermele industriale. Pasărea este înalt apreciată pentru carnea delicioasă, care este clasificată drept dietetică.

Un alt avantaj indiscutabil al rasei este precocitatea acesteia. Astfel, într-o perioadă relativ scurtă se obține o producție înaltă de carne. De menționat și pretențiile reduse la întreținere și furajare. Aceste calități în ansamblu conferă rațelor Pekin rentabilitate de invidiat.

Aflați în acest articol despre:

‹ adv ›
  • Originea rasei Pekin;
  • Descrierea rațelor Pekin;
  • Productivitatea rasei Pekin;
  • Condiții de întreținere;
  • Nutriția rațelor Pekin;
  • Avantajele rasei Pekin;
  • Dezavantajele rasei Pekin.

Originea rasei Pekin

Primele datări ale rasei vin din anii 2500 Î.e.n., din China, unde aceasta a fost creată, cu mențiunea orașului Pekin (cunoscut în prezent ca Beijing), de unde provine denumirea rasei.

În jurul anului 1872 rațele Pekin au fost importate în Marea Britanie. Aici rasa a fost perfecționată și răspândită apoi în țările Europei, cam un an mai târziu. Ulterior, a fost creată varietatea Pekin Germană, care s-a reintrodus în Marea Britanie și a căpătat mare popularitate.

În același timp, există descrieri despre importul în 1873 a unui număr mic de păsări în Statele Unite. Aici rasa a fost înalt apreciată pentru caracterele sale productive, dar și pentru penajul alb. Alte rase crescute anterior erau de culoare întunecată și rămâneau urme vizibile de puf negru pe carcasă.

În Statele Unite a fost dezvoltată apoi varietatea Pekin Americană, care până în prezent rămâne cea mai populară rasă în rândul crescătorilor și pe rafturile magazinelor locale.

Citiți și despre rațele mute (Leșești) – rasă valoroasă de carne.

Descrierea rațelor Pekin

  • Corp masiv, alungit, bine sculptat;
  • Capul de dimensiuni medii, cu fruntea proeminentă;
  • Ciocul lat, de o culoare oranj-aprinsă;
  • Pieptul lat, puternic;
  • Spatele lat;
  • Picioare scurte, poziționate distant unul față de celălalt;
  • Anvergura aripilor mare, deși ele nu zboară;
  • Penaj dens, colorat alb, rareori crem;
  • Dimorfismul sexual este foarte slab, masculii se deosebesc de femele foarte puțin, doar după dimensiunile corporale;
  • Ouăle pot avea coaja albă sau albastră-verzuie

Rațele pekin au un temperament foarte calm. Se obișnuiesc ușor cu stăpânul, reacționează calm atunci când acesta intră în coteț. În același timp, ele sunt foarte sensibile la factorii iritanți, pot fi ușor excitate, speriate și stresate la orice schimbare bruscă.

Aflați și despre cele mai frecvente boli la rațe – cum le tratăm și evităm.

Productivitatea rasei Pekin

  • Greutatea păsărilor adulte: femele – 3-3,5 kg, masculi 3,5-4 kg;
  • Greutatea corporală la vârsta de 2 luni – 2,7-3 kg;
  • Vârsta optimă pentru sacrificare – 60-70 zile. Mai târziu începe procesul de năpârlire, care reduce adaosul în greutate, mărind consumul de furaje;
  • Randamentul la sacrificare – 80%;
  • Producția de ouă – diferă semnificativ în funcție de varietate: mai puțin productivă este cea Germană – 50-80 de ouă pe ciclu, în timp ce varietatea Americană depune până la 230 de ouă pe ciclu de ouat;
  • Ouăle se consideră de dimensiuni mari, cu o greutatea cuprinsă între 85 și 100 g;
  • Vârsta începerii ouatului – în medie 20 de săptămâni;
  • Speranța de viață – 5-10 ani, cu media de 7 ani.

Tineretul este rezistent la factorii de mediu și la bolile caracteristice speciei. Carnea rațelor Pekin este foarte fină, suculentă, cu calități nutritive înalte. Raportul de grăsime diferă în funcție de calitatea nutriției și de vârsta păsării (cu vârsta, grăsime devine mai multă).

Rasa Pekin a fost și rămâne intens utilizată în selecție, stând la baza multor alte rase productive.

Citiți și despre creșterea rațelor în regim gospodăresc.

Condiții de întreținere

Creșterea rațelor Pekin nu este anevoioasă. Aceste păsări sunt cunoscute de fermieri pentru pretențiile reduse la condițiile de întreținere. Se recomandă totuși evitarea schimbărilor bruște, așa că cotețul se amenajează din start cu respectarea normelor și se menține stabil pe parcurs.

Rațele Pekin sunt rezistente la condițiile de mediu și suportă ușor atât maximele, cât și minimele termice. Temperatura de confort este în jur de 15 grade. Pe timp de iarnă se recomandă întreținerea în adăpost, în restul timpului este optimă întreținerea liberă. Astfel se reduc cheltuielile pentru furajare, se îmbunătățește imunitatea.

Cerințele pentru suprafață diferă în funcție de vârstă: pe 1 m2 se vor adăposti 2-3 rațe Pekin adulte sau 10-15 boboci. Podeaua se înalță de la pământ cu 25 cm, astfel protejând păsările de răceală și rozătoare.

Foarte importante sunt condițiile de microclimă. Se asigură o ventilare adecvată și iluminare corespunzătoare. În perioada rece a anului se instalează surse artificiale de lumină, astfel încât păsările să fie asigurate cu 10-12 ore de lumină pe zi, anul împrejur.

Rațele Pekin nu necesită acces în mod obligatoriu la o oglindă de apă, spre deosebire de alte palmipede.

În fermele industriale se practică întreținerea rațelor în cuști, ele adaptându-se bine la așa regim de creștere.

Vedeți și cum îngrijim rațele pe timp de iarnă.

Nutriția rațelor Pekin

Creșterea și întreținerea rațelor Pekin pentru producția de carne necesită o alimentație adecvată și echilibrată. Această rasă are un metabolism foarte intens. Temperatura corporală este mai înaltă, iar intestinele au o lungime mai mică comparativ cu alte rase.

Astfel, cerealele se rețin în tractul digestiv al păsării pentru doar 4 ore, iar furajele verzi și terciurile – pentru 3 ore. Acest timp este suficient pentru asimilarea hranei. Metabolismul intens stă la baza creșterii intensive și a acumulării în greutate în timp record. Rațele mănâncă mult și permanent.

Dacă păsările sunt întreținute libere în perioada caldă a anului, costurile de furajare se reduc semnificativ, datorită capacității lor de a-și dobândi hrana din mediu. Va fi suficientă furajarea de 2-3 ori pe zi și nu vor fi necesare adaosurile de vitamine. Doar că viteza de creștere va fi ceva mai mică comparativ cu sistemul intensiv.

Iarna rațele se hrănesc de 4 ori pe zi și obligatoriu se administrează complexe de vitamine și minerale.

Pentru un randament mai mare de carne și pentru o viteză de creștere mai bună în rație se adaugă:

  • Cereale (porumb, grâu, orz, ovăz);
  • Boboase (mazăre);
  • Tărâțe de grâu;
  • Făină de iarbă (iarna) și iarbă proaspătă (vara);
  • Leguminoase verzi (lucernă);
  • Legume (varză, morcov, dovleac, cartofi);
  • Făină de oase sau de pește;
  • Drojdii furajere;
  • Turte și șrot de floarea soarelui;
  • Adaosuri minerale (cretă).

Pentru o îngrășare rapidă în rație se include un procent mare de proteine. În fermele industriale se practică alimentația cu furaje combinate.

Neapărat se asigură accesul permanent la apă proaspătă, nu mai puțin de 600 ml pe zi pentru un individ.

Avantajele rasei Pekin

  • Precocitate și creștere rapidă în greutate;
  • Calități gustative superioare ale cărnii;
  • Producție înaltă de ouă cu gust bun;
  • Procent înalt de fecunditate și eclozare al ouălor;
  • Adaptabilitate la orice tip de climă;
  • Rațele consumă bine practic orice furaje, ușurând procesul de creștere;
  • Pot fi crescute fără acces la oglinda de apă.

Dezavantajele rasei Pekin

  • Destul de gălăgioase;
  • Comportamentul matern slab pronunțat;
  • Sensibilitate sporită la umiditatea excesivă.
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Rasa de vaci Montbeliarde – producător universal de brânză

Astăzi, așa cum și am promis, vă voi relata...
‹ adv ›

Cap umflat la curcani și alte păsări – cauze și tratament

Sindromul de cap umflat la curcani și la alte păsări este o problemă frecvent întâlnită în rândul crescătorilor. Boala...

Boala capului negru la curcani – cum o recunoaștem și tratăm

Histomonoza, numită și boala capului negru sau enterohepatita infecțioasă la curcani, este o boală parazitară contagioasă, care afectează intestinele...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole