29.2 C
București
joi, 13 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleHarghita: Recoltarea cartofului - îngreunată de ploile frecvente

Harghita: Recoltarea cartofului – îngreunată de ploile frecvente

Producătorii din Harghita au început recoltarea cartofului, care este cultura principală în judeţ, dar activitatea este îngreunată de ploile frecvente înregistrate în ultima perioadă.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita, Romfeld Zsolt, că s-a recoltat aproximativ 20% din suprafaţa totală de 6.950 de hectare, iar producătorii aşteaptă zile favorabile pentru a putea continua.

Acesta a explicat că muncitorii care lucrează la recoltarea cartofilor trebuie plătiţi pentru întreaga zi, chiar dacă începe o ploaie şi ei au lucrat doar câteva ore, lucru care înseamnă cheltuieli suplimentare.

„În condiţiile actuale, în fiecare zi înregistrăm precipitaţii, iar forţa de muncă contractată pentru recoltare trebuie plătită toată ziua, iar producătorii nu cheamă lucrătorii decât când e sigur că vor putea lucra toată ziua. În cazul unei eventuale ploi se întrerupe ziua, dar trebuie plătită toată ziua. Producătorii aşteaptă condiţii meteo mai bune, să fie zile întregi, să înainteze cu recoltatul şi să merite şi financiar pentru ei”, a precizat Romfeld Zsolt.

El a adăugat că situaţia e similară şi în cazul recoltării mecanizate, întrucât se folosesc mai mulţi muncitori pentru fiecare combină de recoltare, iar aceştia trebuie plătiţi pentru întreaga zi, chiar dacă lucrează câteva ore.

Potrivit sursei citate, se aşteaptă totuşi o toamnă normală, iar producătorii ar mai avea la dispoziţie pentru recoltare atât a treia decadă a lunii septembrie, cât şi întreaga lună octombrie.

În ceea ce priveşte producţiile obţinute, şeful Direcţiei pentru Agricultură a precizat că, pe suprafeţe recoltate până acum, acestea se situează între 20 şi 22 de tone la hectar, dar pentru că nu s-a finalizată recoltarea în tot judeţul nu se poate face o estimare a producţiei medii pe judeţul Harghita.

Preţul la cartofii de consum se situează, la poarta fermei, la 1,6-1,7 lei / kilogram, dar producătorii speră ca acesta să ajungă la doi lei, pentru a putea finanţa culturile din 2023, în condiţiile în care au crescut costurile cu combustibilii şi îngrăşămintele.

„Pentru cartofii de consum, producătorii speră să ajungă la un preţ de doi lei pe kilogram şi au nevoie să încaseze doi lei la poarta fermei ca să poată finanţeze culturile din anul următor. Se fac calcule, se fac devize tehnologice pentru anul 2023 şi este nevoie de o finanţare mai consistentă”, a mai arătat Romfeld Zsolt.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Analiză: Timiş, în topul judeţelor cu potenţial agricol ridicat

Judeţul Timiş se află în topul judeţelor cu potenţial agricol ridicat, fiind primul ca suprafaţa agricolă, cu 693.034 hectare,...

Prahova: Agricultorii spun că situaţia grâului e critică din cauza secetei şi cer desfiinţarea sistemului antigrindină

Agricultorii din judeţul Prahova spun că, la această oră, situaţia culturilor de grâu este critică pe fondul secetei şi...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole