Una din particularitățile de bază în creșterea porcilor este că acest proces durează aproximativ un an, cu cheltuieli de întreținere relativ reduse.
Randamentul la sacrificare al acestora este unul destul de mare, asigurând un procent bun de carne relatat la greutatea vie a animalului.
Din aceste motive porcii rămân a fi populari pentru creșterea la ferme și în gospodării țărănești. Este firesc, că menținerea sănătății acestora asigură o producție înaltă de carne calitativă și gustoasă.
Odată trecută cu vederea, boala apărută la un animal se poate ușor transmite la întreg efectivul, rezultând în pierderi financiare considerabile.
Cum determinăm că porcul este bolnav
Dacă presupunem că animalul este bolnav, atragem atenție la următoarele momente:
- letargie – animalul devine somnoros, pare deprimat sau, dimpotrivă, prezintă semne de neliniște;
- dermatită – pe piele se observă semne din cauza că porcul se scarpină intens;
- pofta de mâncare – animalul bolnav mănâncă mai puțin sau chiar deloc;
- temperatura – poate să se mărească sau invers, să scadă sub normă;
- coordonare – dereglarea activității motorii normale;
- aspectul fizic al abdomenului – apar adesea balonări;
- convulsii – pot apărea mișcări convulsive ale membrelor sau paralizie.
Un bun fermier va fi în stare să observe aceste schimbări încă la etapa inițială a bolii, ceea ce va asigura un tratament rapid și eficient.
Boli infecțioase la porci
Bolile infecțioase sunt cele mai frecvent întâlnite, dat fiind faptul că acestea se transmit ușor și rapid de la un animal la altele. Cel mai des, ele sunt cauzate de microbacterii patogene, iar fără un tratament adecvat și la timp duc la moarte inevitabilă.
Pesta porcină clasică
Boala este cauzată de virusul specific Pestivirus, care este concentrat în sânge, urină, bilă și organele interne ale animalului. Prin urmare, porcul bolnav poate răspândi în mod activ infecția.
Simptomele pestei porcine:
- febră de până la 42oC;
- animalul nu mai mănâncă și din contra, bea foarte lacom;
- stă culcat marea parte a timpului, iar dacă se ridică, prezintă mișcări dezechilibrate.
- vomă, tuse;
- constipație sau diaree;
- convulsii;
- pierderea în greutate;
- peste aproximativ o săptămână apar hemoragii punctiforme pe corp și urechi;
- la aproximativ 10 zile după infectare animalul moare.
Tratamentul pestei porcine
Deși există, acesta nu se aplică, deoarece animalul însănătoșit rămâne purtător de virus. Porcii bolnavi se sacrifică, carcasele se distrug. În locul focarului se impune carantină.
Citiți mai multe despre Pesta Porcină Africană – simptome, transmitere.
Rujetul la porci
Este o boală frecventă la porci, cauzată de bacilul Erysipelothrix rhusiopathiae. Cel mai des se îmbolnăvesc animalele cu vârsta cuprinsă între 3 și 12 luni.
Simptomele rujetului la porci:
- febră (42oC);
- slăbiciuni, depresie, anorexie;
- puls și respirație accelerate;
- conjunctivite;
- vomă, constipație, apoi diaree, uneori sangvinolentă;
- după 1-2 zile, pe urechi, abdomen, flancuri și partea internă a coapselor apar pete roșii. Mai târziu, petele se extind pe aproape tot corpul;
- după 2-3 zile apare insuficiența cardiacă și respirația dificilă;
- peste 3-5 zile de la infecție animalul moare în 90% cazuri.
Tratamentul rujetului la porci:
Se efectuează cu ajutorul serului antirujetic și cu antibiotice. Animalele bolnave se izolează, se declară carantină. Imunizarea se face prin vaccinări de rutină, posibil asociate cu vaccinurile împotriva pestei porcine, doar că acestea se pun în puncte separate.
Citiți și despre Boala Aujeszky sau Pseudorabia porcilor – semne și prevenire.
Pasteureloza la porci
Pasteureloza este o boală foarte răspândită la porci, care provoacă pierderi economice mari din cauza mortalității înalte.
Cauzată de bacteria Pasteurella, infecția apare mai ales la nerespectarea normelor de igienă în timpul alimentației.
Simptomele pasteurelozei la porci
- febră (41 – 41,5oC);
- apatie, depresie;
- dereglări de respirație;
- tuse, eliminări nazale;
- vomă, diaree (posibil cu sânge) sau constipație.
În majoritatea cazurilor, pasteureloza apare în formă acută și duce la moartea animalului. Din această cauză specialiștii recomandă intens vaccinarea porcilor.
Tratamentul pasteurelozei la porci
Se dă la etapa inițială a bolii în formă de ser antipasteurelic sau antibiotice. Este preferabil sa fie însoțit de tonice generale, glucoză, vitaminele B și C. Prevenirea se face prin vaccinări de rutină, odată la 6 luni.
Exantemul veziculos al porcului
Este o boală contagioasă, de natură virală, caracterizată prin erupții veziculare pe rât, mucoase și la femele pe pielea mameloanelor. Infecția se transmite prin contact direct sau prin hrana infectată.
Simptomele exantemului vezicular la porci
- febră (40,5 – 42oC);
- lipsa poftei de mâncare;
- după aproximativ 12 ore pe corp apar vezicule cu lichid clar, cu diametrul de 0,5-3 cm;
- salivație excesivă;
- șchiopătat;
- veziculele se sparg la 24-48 ore, lăsând zone sângerânde;
- scroafele gestante pot avorta, iar la cele lactante scade sau dispare complet secreția laptelui.
Tratamentul exantemului vezicular la porci
Presupune tratarea simptomelor și menținerea unei diete corecte, precum și a igienei corespunzătoare. De obicei, vindecarea are loc în 1-2 săptămâni.
Gastroenterita transmisibilă a porcului
Este o boală virotică, foarte contagioasă, caracterizată prin vomă, diaree și deshidratare puternică. Mortalitatea este foarte mare la purceii sub 2 săptămâni.
Simptomele gastroenteritei la porci
- inapetență, vomă;
- diaree cu fecale apoase, de culoare galben verzuie;
- la purcei în primele două săptămâni de viață se observă o deshidratare puternică, părul este zburlit, aceștia pierd în greutate și mor după 2-5 zile;
- purceii mai mari de 2 săptămâni și adulții se vindecă după 4-7 zile.
Tratamentul gastroenteritei la porci
Nu există o metodă eficientă de tratament, dar se asigură o dietă adecvată, primele 2 zile se dau ceaiuri călduțe sau apă potabilă alcalinizată, apoi se introduc treptat alimente fluide, ușor digerabile (precum decoctul de orez) și se administrează antiseptice intestinale.
Echilibrul hidromineral (sărurile) se reface folosind seruri glucozate, ionoser, apă minerală ș.a., dar și prin administrarea vitaminelor.
Citiți aici despre norme generale de hrană a porcilor de carne.
Prevenirea ține, în primul rând, de evitarea introducerii infecției în fermă. Se cumpără doar porci sănătoși, de la crescători de încredere.
Animalele se testează preventiv și se mențin în carantină timp de 2-4 săptămâni. În plus, se asigură normele sanitar-veterinare recomandate.
Așa deci, pentru a oferi porcilor o viață lungă și sănătoasă, iar fermei un profit stabil, merită să cunoaștem care sunt factorii de risc, infecțiile dar și metodele de tratament și profilaxie.
Animalele se verifică zilnic, pentru a observa la timp orice schimbare legată de aspectul fizic, comportamentul sau manifestările fiziologice. Un animal fericit este un animal sănătos. Orice dezbatere de la normă merită analizată, raportată specialistului și înlăturată.
Află și despre Construcția adăposturilor pentru porci. Suprafețe recomandate.
Adresați-vă medicului veterinar pentru controale de rutină, dar și la orice suspiciune de infecție la purceii Dvs.
Bibliografie selectivă: N. Starciuc, C.Vasiu, Boli Infecțioase ale Animalelor Agricole. Chișinău, 2012.