24.4 C
București
miercuri, 9 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleDamien Thiery: Agricultura biologică poate fi soluţia pentru a ţine costurile sub...

Damien Thiery: Agricultura biologică poate fi soluţia pentru a ţine costurile sub control

Scumpirea energiei, a pesticidelor şi îngrăşămintelor pune presiune şi pe preţul alimentelor care devin tot mai scumpe, însă agricultura biologică poate fi o alternativă de a ţine costurile sub control, este de părere Damien Thiery, directorul general al Asociaţiei Ateliere Fără Frontiere, scrie zf.ro.

Asociaţia a lansat în 2015 proiectul fermei sociale „bio&co”, dezvoltat în satul Ciocănari, din comuna Niculeşti (judeţul Dâmboviţa).

Pe lângă faptul că aici se produc mai multe categorii de legume – cum ar fi tomate, castraveţi, ardei, vinete, salată, spanac, dovlecei, ceapă verde sau unele mai speciale: rucola, kale, muştar.

„Sunt multe persoane în mediul rural care pot lucra. Este şi o problemă de mediu – sunt probleme cu energia neregenerabilă, cu transportul, cu îngrăşămintele chimice, cu pesticidele care afectează apa, aerul şi solul. Noi am început după un model de ferme biologice certificate, periurbane din Franţa, cu suprafeţe de la 5.000 la 100.000 mp şi învăţăm oameni care se pot angaja ulterior în domeniu şi livrăm în oraş legume cu o amprentă de carbon cât mai redusă”, a spus Damien Thiery.

‹ adv ›

El a subliniat că modelul de fermă „from farm to fork” din Europa de Vest câştigă teren şi în România tot mai mult şi permite ca preţurile să fie ţinute sub control prin eliminarea intermediarilor.

„Noi livrăm săptămânal coşuri de legume – 5-7 tipuri de legume – şi clienţii doresc varietate, motiv pentru care avem nevoie şi de cantitate din fiecare sortiment. Seminţele le aducem din Franţa pentru că aici nu găsim seminţe certificate ecologic şi cu varietate. Noi respectăm sezoanele. Avem solarii dar nu le încălzim. Nu avem iarna roşii, ci varză sau rădăcinoase. Astfel nu suntem loviţi de scumpirea energiei. Noi avem puţini intermediari şi vindem farm to fork şi preţurile sunt ţinute sub control”.

„Modelul farm to fork poate avea succes şi în România şi este tot mai des implementat. Este mai sănătos, legumele au gust şi noi venim cu acest model”, a explicat Damien Thiery.

Dispusă pe cinci hectare agricole certificate ecologic, dintre care 4.000 de metri pătraţi de solarii (pentru o producţie 52 de săptămâni pe an), ferma a obţinut certificarea ecologică inclusiv pentru cele 80 de soiuri de legume cultivate.

Săptămânal, producţia obţinută este distribuită către 100 de clienţi din Bucureşti şi Ilfov, iar fiecare coş – comandat în baza unui abonament – are între patru şi şase varietăţi de legume.

Ca să încurajeze consumul acestor produse deosebit de importante pentru menţinerea sănătăţii, preţurile variază în funcţie de felul de legume pentru care optează clienţii şi de cantitate, de la 55 de lei până la 85 de lei pentru un coş „Bio&co”.

Livrările se fac la sediile companiilor care au mai mulţi angajaţi abonaţi dar şi în 14 puncte de livrare aflate în centru şi în mai multe cartiere din Capitală.

„Ferma are 50.000 mp, am cultivat 20.000 mp din care 4.000 mp sunt acoperite cu solar. Ne vom extinde cu mai multe solarii şi cu mai multe ferme în România. Vizăm orice oraş mare din România – Cluj, Braşov, Timişoara şi Bucureşti în zona de sud, est sau vest“, a explicat Damien Thiery.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Compensații de 1.000 lei/ha pentru fermierii afectați de secetă – aprobate de Guvern

Guvernul a adoptat, miercuri, două măsuri pentru susţinerea producătorilor agricoli afectaţi de secetă: compensaţii financiare şi suspendarea de drept...

Ministrul Agriculturii: România poate sprijini Egiptul prin expertiza pe care o deţine în domeniul irigaţiilor

România poate sprijini Egiptul prin expertiza pe care o deţine în domeniul irigaţiilor, precum şi al cercetării, astfel încât...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole