Suprafaţa afectată de secetă pedologică la culturile la care s-a încheiat recoltatul a crescut la aproximativ 70.562 hectare, din 14 judeţe, iar procesul de constatare a pagubelor este în plină desfăşurare, a anunţat, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Potrivit sursei citate, la nivelul fiecărui judeţ este instituită procedura care stabileşte modalităţile de constatare şi înregistrare a pagubelor, conform prevederilor legale, ca urmare a secetei pedologice instalate în unele regiuni ale României.
Termenul de depunere a documentaţiilor prin care s-a constatat gradul de afectare a culturilor de factorul de risc – secetă pedologică – este 30 august pentru culturile de toamnă (grâu şi triticale), respectiv 15 decembrie pentru culturile prăşitoare (porumb şi floarea soarelui).
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, susţine că, în acest moment, nu se impune declararea stării de calamitate din cauza secetei pedologice, însă comisiile din teritoriu trebuie să încheie în teren, la faţa locului, procese verbale de constatare cu daunele produse de acest fenomen.