20 C
București
duminică, 28 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleManagerul fermei FWS Carter & Sons din Marea Britanie: Am avut la...

Managerul fermei FWS Carter & Sons din Marea Britanie: Am avut la dispoziție 2 ani pentru a o face profitabilă

Tom Chanter este managerul fermei FWS Carter & Sons din Marea Britanie și a participat în calitate de speaker în cadrul RALF 2022 – Romanian Agriculture Leadership Forum, evenimentul de business al anului în agricultură, care a avut loc în perioada 18-19 mai, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, cu tema „România Agricolă Europeană”.

„Când am venit acum 5 ani în această fermă, mi s-a spus că am la dispoziție 2 ani pentru a o face profitabilă, altfel aceasta urma să fie vândută. Astăzi ferma face profit în mod sustenabil, având o paletă diversificată de business-uri, inclusiv o flotă de pescuit, depozite comerciale pe 23 de hectare și magazine proprii. Ferma are în jur de 730 de hectare, dintre care jumătate sunt în proprietate, iar restul sunt închiriate. Există aici și 1200 de capete de bovine precum și un dispozitiv de digestie anaerobă, iar cu gazele rezultate se produce electricitate, care ajută ferma să fie și mai sustenabilă”. 

„Când am preluat ferma, infrastructura acesteia era bună. Au fost investite peste 1 milion de lire în vite, dar nu se știa clar ce se întâmplă cu aceste efective, nu existau date înregistrate și totul se făcea „după ochi”, ceea ce făcea totul foarte greu de gestionat. Am creat și implementat un sistem de management al datelor, lucru care a făcut o diferență majoră din perspectiva profitului. Aici se folosesc tag-uri electronice de identificare pentru fiecare animal care ajunge la fermă de la multiplii furnizori cu care colaborăm”. 

Tag-urile conțin toate informațiile relevante despre animal precum vârsta și greutate la sosirea în fermă, sexul, data achiziționării, prețul de achiziție. Apoi, în fiecare zi, sistemul adaugă la aceste date costurile zilnice de hrănire, astfel că se știe la orice verificare a greutății ce costuri a presupus respectivul animal.

Toate aceste informații sunt folosite pentru a decide care animale sunt mai profitabil să fie sacrificate într-un anumit moment, pentru ca profitul per kilogram să fie cât mai bun. 

Numai pe baza unui bun management al datelor se pot lua cele mai bune decizii de gestionare a fermelor. Iar digitalizarea este importantă și în procesele cotidiene în zootehnie. Spre exemplu, ferma are doar 5 angajați cu normă întreagă, iar siguranța lor este o prioritate.

De aceea s-a construit un sistem de porți și bariere complet automatizate, care asigură faptul că nu există contact între personal și animale. În plus, acest sistem eficientizează foarte mult toate procesele zilnice.  

Vitele se află în fermă în jur de 100 de zile, timp în care trebuie ca ele să câștige cam 150 kg fiecare. Oricâte zile sub 100 de zile înseamnă un profit mai bun, iar orice zi peste 120 de zile înseamnă pierderi, deci marja de profit este foarte strânsă.

Se urmărește identificarea momentului exact când animalele își ating maximul curbei de creștere. Dacă se depășește acel moment creșterea va fi mai lentă, dar ferma va continua să aibă aceleași costuri pe zi pentru îngrijirea animalelor, așadar este foarte importantă monitorizarea datelor despre evoluția animalelor pentru a le sacrifica înaintea scăderii curbei de creștere. 

Astfel se pot sacrifica mai devreme și animalele care nu se dezvoltă conform așteptărilor, ceea ce înseamnă și o mai bună gestionare a resurselor în beneficiul animalelor care performează mai bine. De asemenea, managementul datelor și tehnologia permit și o amestecare și dozarea optimă a hranei animalelor, evitându-se risipa și maximizând practic profitul adus de fiecare unitate de furaje. 

Furajele pentru animale sunt o provocare semnificativă acum, atât datorită costurilor cât și a disponibilității lor, existând probleme în lanțul de aprovizionare. Ori randamentul creșterii animalelor depinde direct de disponibilitatea și de calitatea furajelor. 

Fiecare animal este considerat o mică întreprindere producătoare de profit în sine, și sunt colectate date inclusiv despre cât profit, respectiv câte cheltuieli generează fiecare animal și fiecare lot de animale.

Un alt element care influențează major profitul și sustenabilitatea afacerii este relația foarte bună, constantă, cu cei cărora ferma le furnizează carne de vită. În plus, profitul este permanent reinvestit, motiv pentru care în următorii 3 ani se așteaptă ca ferma să își dubleze capacitățile.

  • Citește despre ->
  • RALF
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Cum construim cultura agriculturii? – RALF 2023, 25 și 26 mai, București

O cultură puternică a agriculturii înseamnă, pentru orice țară, siguranță alimentară și dezvoltare economică. Agri Cultura sau cultura agriculturii,...

RALF 2023: Lideri și experți locali și internaționali se reunesc pentru a discuta viitorul agribusiness-ului

RALF Romanian Agriculture Leadership Forum se pregătește să aducă în fața publicului experiențe și povești inspiraționale din industria agricolă...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole