Rusia a cerut să nu se „exagereze” cu privire la importanța producției ucrainene în lume, pentru că exporturile Ucrainei reprezintă doar „un procent prea mic pe piața globală pentru a avea un impact semnificativ asupra crizei alimentare globale, care a început deja”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Anterior, șeful diplomației ruse Serghei Lavrov avea și el aceeași poziție, explicând că „ponderea acestor cereale reprezintă mai puțin de 1% din producția mondială de grâu și alte cereale.
Realitatea este, următoarea: înainte de conflict, Kievul avea o cotă de 12% din exporturile de grâu la niveț mondial, 15% – la porumb și 50% – la uleiul de floarea soarelui, statistici oficiale, care n-au nicio legătură cu datele rușilor, care consideră că invazia din Ucraina nu are nicio legătură cu creșterea prețurilor la cereale.
Nu în ultimul rând, oficialii de la Kremlin au dat asigurări că Moscova este „gata” să asigure exporturile de cereale ucrainene către Ankara. Deocamdată, însă, nu s-a întâmplat nimic.
Întâlnirea de la Ankara
Serghei Lavrov a declarat, miercuri, după întrevederea de la Ankara cu ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, că Rusia este pregătită să ofere garanţii formale că nu va ataca porturile ucrainene dacă Ucraina îşi deminează zonele de coastă pentru a permite exportul cerealelor.
Un oficial ucrainean declarase anterior că Ucraina nu va demina portul Odesa, pentru că aceasta ar permite flotei militare ruse să atace.
De asemenea, purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean a calificat promisiunile Moscovei drept ”vorbe goale”.
Teoretic, există o soluţie posibilă – oferta Turciei de a ajuta la deminarea apelor sau la asigurarea unei treceri în siguranţă a navelor, a spus Lavrov.