5.7 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleȘeful LAPAR: Fermierul român va avea o mare problemă cu depozitarea, în...

Șeful LAPAR: Fermierul român va avea o mare problemă cu depozitarea, în acest an

În timp ce toată lumea își face griji că fermierii ucraineni nu vor avea unde să-și depoziteze grâul în acest an, din cauza blocării exporturilor, șeful LAPAR, Nicu Vasile, atrage atenția că nici în ceea ce ne privește situația nu este deloc mai bună, chiar dacă se estimează o producție mai mică de cereale, în acest an.

La acest moment, portul Constanța este practic blocat, iar problemele logistice devin tot mai evidente.

“Fermierul român va avea o mare problemă cu depozitarea, avem un milion și ceva, spre două milioane tone de cereale în portul Constanța, unde anul trecut a fost un trafic de 24 mil tone de cereale. Anul acesta, sper că România va atinge peste 30 milioane tone de cereale, dar nu cred că reușim sa vindem marfa, din cauza problemelor logistice cu camioanele, pe CFR viteza de deplasare a garniturilor de tren de acum este mai mică decât cea din1940. Fermierul nu are suficiente capacități de depozitare, la nivel național deținem 5.432 de magazii si silozuri autorizate care cumulează 31 milioane tone de cereale, nu știu, însă, ce înseamnă rezerva de cereale”, a declarat Nicu Vasile, președitele LAPAR, la târgul AgriPlanta.

El a mai pecizat că România nu poate să oprească în țară mai mult de 5% din producție, zootehnia fiind un sector în cădere liberă.

‹ adv ›

În 2021, producția de cereale a fost de 34 milioane tone, ceea ce este foarte puțin, susține șeful LAPAR.

“Media pe toata suprafața arabilă a României este de 3,4 tone/ha, foarte puțin, nu vă uitați la ce spune ministerul Agriculturii – 6,5 tone, pentru că se referă doar la partea fiscalizată, adică 5,2 milioane hectare din totalul de 9,7 milioane hectare“, a atras atenția Nicu Vasile.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Cum se întrepătrund cerințele derogării GAEC 7 și GAEC 8 cu cerințele pentru ecoschema PD-04 pentru terenurile arabile

LAPAR a transmis în data de 15 februarie o adresă către MADR cu scopul de a obține unele clarificări...

Poziţia strategică a securităţii alimentare naţionale şi a UE, discutată de organizaţiile agricole ale Grupului Vişegrad

Reprezentanţii Camerelor Agricole şi Organizaţiilor Profesionale din Agricultură din Grupul Vişegrad (V4) şi Regiunea celor 3 Mări au avut...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole