15.2 C
București
miercuri, 20 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFinanțare de 100 milioane euro pentru modernizarea sistemului de irigații din Bazinul...

Finanțare de 100 milioane euro pentru modernizarea sistemului de irigații din Bazinul cerealier Covurlui

Seceta pedologică înregistrată în ultimii ani, în special în zona de sud-est a țării, pare să fi convins pe decidenții din domeniul agriculturii că nu se mai poate face agricultură fără irigarea culturilor și că e mai bine să aloce fonduri pentru refacerea și modernizarea sistemului de irigații decât pentru despăgubirile acordate agricultorilor.

Seceta a devenit principalul fenomen care afectează culturile agricole. În urmă cu doi ani, în Bazinul cerealier Covurlui, din partea centrală și nordul județului Galați, „vârful” perioadei de secetă a fost înregistrat luna aprilie, când media precipitațiilor a fost de numai 1 (un) litru pe metrul pătrat, deși media lunară este în jur de 30-35 de litri/mp.

Lipsa precipitațiilor a continuat și pe parcursul lunii mai, când s-a ajuns la instalarea secetei pedologice.

‹ adv ›

Pentru a se evita repetarea unor astfel de dezastre, este în derulare un amplu program național de reabilitare a infrastructurii de irigații, dar sunt finanțate proiecte de modernizare și prin alte programe.

Pe 31 mai, Comisia Tehnică din cadrul Ministerului Agriculturii a aprobat alocarea unei finanțări de 100 milioane euro prin Fondul Naţional de  Dezvoltare şi Investiţii pentru modernizarea infrastructurii sistemului de irigații din Bazinul Covurlui.

Sistemul de irigații din Bazinul Covurlui, nu va mai fi alimentat din Dunăre, ci din lacul de acumulare al Hidrocentralei „Movileni”, de pe Siret.

Proiectul de modernizare în valoare de 100 milioane euro prevede construirea unor noi stații de pompare care vor asigura alimentarea cu apă a sistemului de irigații din lacul de acumulare al Hidrocentralei „Movileni”, de pe Siret, care a fost pusă în funcțiune în urmă cu zece ani.

„Se vor construi staţii de pompare a apei din barajul Movileni, precum şi toată infrastructura necesară pentru a iriga mii de hectare de teren agricol. Cheltuielile vor fi reduse cu mai bine de 50%, pierderile vor fi zero, iar apa va ajunge la rădăcina plantei în aproximativ 12 ore”, a declarat președintele CJ Galați, Costel Fotea.

În prezent, apa este adusă din Dunăre, prin Canalul Magistral „Lunca”, a cărui extracție din fluviu este în zona Galațiului și funcționarea sistemului de aducțiune a apei presupune costuri foarte mari, pentru că, practic, apa este pompată la diferențe de nivel considerabile.

În prima etapă, vor putea fi irigate aproape 15.000 de hectare din zona cerealieră din centrul județului, iar în etapa a 2-a vor fi irigate 13.000 de hectare din zona cerealieră și legumicolă Matca – Corod.

Pentru „campania 2022” au fost pregătite pentru irigare 86.000 ha, dar până acum s-au irigat numai 16.500 ha.

În județul Galați există peste 350.000 de hectare de terenuri agricole, din care 290.278 ha teren arabil și pe mai puțin de jumătate din această suprafață, pe 136.995 ha, există sisteme de irigații.

Aceste suprafețe sunt structurate în trei amenajări, Galați – Sud: Amenajarea Câmpia Covurluiului, cu o suprafață de 115.396 ha, Amenajarea Brateșul de Sus cu 5.083 ha și Amenajarea Tecuci – Nicorești – Movileni, cu o suprafață de 16.589 ha. Din suprafața amenajată, de 136.995 ha, ANIF poate furniza apa pentru irigații numai pe 114.230 ha.

Potrivit raportării ANIF Galați de pe data de 26 mai, în campania din acest an a fost pregătită pentru furnizarea apei o suprafață amenajată de 86.451 ha, dar până acum s-au irigat numai 16.590 ha.

În general, fermierii așteaptă luna iunie, o perioadă în care sunt înregistrate precipitații și își irigă terenurile abia în momentul în care seceta le afectează culturile agricole, dar dacă nu își vor iriga culturile la timp, este previzibilă repetarea dezastrelor din anii trecuți, când efectele secetei au apărut în mai și iunie și ulterior, prin irigații, au încercat să limiteze distrugerile aduse culturilor de secetă.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANIF plăteşte 6,6 mln lei pentru lucrări de irigaţie în trei judeţe

Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) intenţionează să plătească...
‹ adv ›

Lipsa apei de irigat creează situaţii tensionate în toată ţara, susţin organizaţiile agricultorilor

Lipsa apei de irigat creează situaţii tensionate în toată ţara, avertizează reprezentaţii Forumului Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România...

Buzău: Filiala Teritorială de Îmbunătăţiri Funciare, pregătită de irigarea a peste 40.000 de hectare de teren, în acest an

Filiala Teritorială de Îmbunătăţiri Funciare (FTIF) şi-a propus, pentru anul agricol curent, irigarea a peste 40.000 de hectare de...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole