Obiectivul vizat de viticultori la realizarea lucrărilor în plantațiile de viță de vie reiese din caracteristicile calităţii strugurilor destinați pentru comercializare:
- boabele trebuie să fe bine formate şi uniform dezvoltate;
- colorarea uniformă – specifică soiului;
- conc. min. în masă a zaharurilor în boabe, g/dm³ – 120;
- masa unui strugure (g) minimă la soiurile cu boabe mari – 200 (tendinţa mondială – 400 – 500 g).
În prima perioadă de vegetaţie, o importanţă majoră pentru asigurarea calităţii strugurilor o au următoarele operaţii:
- normarea inflorescenţelor;
- ciupitul înainte de înflorit;
- polenizarea artificială.
Cantitatea şi calitatea recoltei la strugurii de masă se programează în fiecare an şi se face în două etape: I – prin tăierea în uscat, II – răritul inflorescenţelor.
A doua etapă – normarea definitivă a numărului de struguri şi lăstari se face prin răritul strugurilor şi plivitul lăstarilor.
Citiți mai multe despre Defolierea, cârnitul lăstarilor și cizelarea strugurilor la vița de vie.
Normarea inflorescențelor la vița de vie
În privinţa efectuării normării inflorescenţelor putem distinge două categorii de soiuri de masă:
- răritul obligatoriu – soiuri cu greutatea medie a strugurilor mari (mai mare de 500 g) şi fertilitate înaltă a ochilor: Arcadia, Cardinal, Victoria, Codreanca, etc;
- răritul este operaţie opţională – soiurile la care putem norma încărcătura prin intermediul tăierii în uscat. În această categorie intră soiurile cu greutatea medie a strugurilor relativ mare sau medie (mai mică de 500 g): Moldova, Prezentabil, Alb de Suruceni, Ialovenschii ustoicivâi, etc.
În general, normarea strugurilor trebuie să se efectueze bazându-se pe următoarele baze teoretice:
- 1 kg de struguri necesită circa 2 m² de suprafaţă foliară;
- 1 lăstar (de l – 150-200 cm) constituie 0,5 m²;
- rezultă că pentru 1 kg de struguri sunt necesari 4 – 5 lăstari;
Spre exemplu:
- soiurile cu greutatea strugurilor de 0,9-1,0 kg (Arcadia, Victoria) trebuie de efectuat răritul după regula: 1 strugure raportat la 3 lăstari;
- soiurile cu greutatea strugurilor de 0,5 kg (Codreanca, Cardinal) trebuie de efectuat răritul după regula: 1 strugure raportat la 2 lăstari;
- soiurile cu greutatea strugurilor de 0,2-0,4 kg (Moldova, Alb de Suruceni) trebuie de efectuat răritul după regula: 1 strugure raportat la 1 lăstar.
În lipsa irigării producătorii trebuie să se conducă după principiul: „Mai bine cu 1 tonă producţie mai puţină, decât cu 1 kg mai mult”, riscurile în cazul unei suprasarcini sunt foarte mari.
Consecinţe negative ale suprasarcinii asupra calităţii producţiei sunt mai evidente la sectoarele neirigate şi sunt atestate la toate soiurile de masă prin:
- diminuarea greutăţii medii a strugurilor şi a bobiţelor;
- reţinerea coacerii, uneori ofilirea strugurilor în perioada de coacere în pârgă (Arcadia, Superextra);
- colorarea neuniformă a strugurilor, îndeosebi a celor cu bobiţe de culoare roză sau neagră (Codreanca, Dunav, Chişmiş lucistâi, Flame Seedless, Crimson Seedless);
- slăbirea butucului, ce se manifestă prin diminuarea fertilităţii mugurilor şi nematurarea coardelor;
- diminuarea rezistenţei faţă de condiţiile neprielnice din perioada de repaus (temperaturi joase din iarnă).
Mai jos sunt indicaţi principiile orientative pentru unele soiuri de masă ale normării, obţinuţi pe bază experimentală în gospodăria SRL „Terra-Vitis” (în lipsa irigării):
Răritul inflorescenţelor se poate de efectuat: înainte de înflorit – la soiurile care legarea bobiţelor este relativ stabilă (Arcadia, Cubani, Prezentabil, etc.) şi după legarea bobiţelor – la soiurile cu legarea dificilă bobiţelor (Codreanca, Cardinal, Roşfor, etc.).
Un principiu important al răritului înainte de înflorit este: se alege strugurele de la baza lăstarului, care din punct de vedere biologic este cu un potenţial mai mare.
În anul 2021 în cadrul gospodăriei SRL „Terra-Vitis” s-a demonstrat că la soiul Moldova strugurele de la baza lăstarului este mai mare cu 46 % ca strugurele situat mai sus.
Greutatea strugurelui la soiul Moldova în funcție de amplasarea lui pe lăstar, SRL „Terra-Vitis”, 2021:
Ciupitul lăstarilor la vița de vie
Ciupitul lăstarilor constă în înlăturarea vârfului de creştere a lăstarului (5-15 cm) cu scopul de formare a butucilor tineri (stimularea apariţiei copililor) sau favorizarea legatului bobiţelor.
Pentru o legare mai bună a bobiţelor, ciupitul se efectuează cu 10-15 zile înainte de înflorit, se înlătură vârful de creştere – partea legată de generarea stimulatorilor, ei deplasându-se mai jos spre struguri, mobilizând substanţele plastice în strugure, astfel sporind calitatea legării boabelor.
De obicei, se ciupesc lăstarii mai viguroşi, iar în ani secetoşi şi la soiurile cu creştere slabă nu se efectuează.
Polenizarea artificială la vița de vie
Polenizarea artificială este o altă operaţie importantă de sporire a legării bobiţelor şi nemijlocit a calităţii şi cantităţii producţiei.
Rezultate bune se obţin, îndeosebi la soiurile cu floarea funcţional feminine (Lora, Talisman, Victoria rus., etc) şi la soiurile predispuse spre meiere sau mărgeluire (Codreanca, Cardinal, Alb de Suruceni), unde fiecare bobiţe legate în plus, duce la o calitate mai bună.
Din punct de vedere tehnic se efectuează prin suflarea aerului cu ajutorul stropitoarelor cu ventilatoare.
Polenizarea se face de la orele 9-10 dimineaţa până la orele 17 şi se poate efectua în două termene: 40-50% înflorit şi 70-80% înflorit sau într-un termen 70-75% înflorit.
* Reguli valabile pentru plantaţiile fără irigare: