8.9 C
București
miercuri, 20 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCând plantăm răsadurile în câmp. Perioada optimă pentru fiecare specie

Când plantăm răsadurile în câmp. Perioada optimă pentru fiecare specie

Plantarea răsadului în câmp se realizează atunci când sunt înregistrate condițiile de vegetație a fiecărei specii, dar și de momentul când planificați să recoltați cultura. Respectiv, diferite specii de legume putem planta în câmp primăvara, vara sau chiar toamna.

În mare parte, toți sunt obișnuiți să plantele în anumite decade ale lunilor. De fapt, criteriul de bază la plantare este temperatura solului și regula de a nu se înregistra înghețuri în perioadele următoare.

Ce răsad plantăm în luna martie

Primăvara devreme, estimativ în luna martie, când în sol la 10 cm se înregistrează temperatura de 8°C se plantează speciile mai puțin pretențioase la căldură: salată, varză, conopidă, gulie.

‹ adv ›
  • Plantarea răsadului de varză timpurie: 20 martie – 10 aprilie, când pentru următoarele 2-3 zile nu se prevăd înghețuri.
  • Varza chinezească: 20-31 martie pentru cultura timpurie.
  • Conopida cultura timpurie: 15-30 martie în zone de câmpie; 25 martie-10 aprilie în zone colinare, mai răcoroase.
  • Broccoli cultura timpurie: 15 martie – 10 aprilie.

Citiți și despre Conopida – cultivarea de toamnă și timpurie, pentru recolte bune.

Ce răsad plantăm în luna aprilie

În luna aprilie (în sudul și vestul țării) sau la începutul lunii mai (în zonele colinare) se înființează culturile timpurii de tomate. În aceeași perioadă se plantează și varza pentru recoltare în timpul verii.

  • Varza de vară: prima decadă a lunii aprilie pentru I etapă de cultură.
  • Broccoli în cultura de toamnă: 15 aprilie-10 august (în mai multe etape cu plantare la un interval de 10-15 zile în funcție de durata de vegetație a hibridului).
  • Varza de Bruxelles: cultura mai timpurie 1-15 mai; cultura semitârzie 15-31 mai.
  • Cultura timpurie de tomate: 20-30 aprilie în zone mai călduroase (sudul și vestul țării).

Citiți aici mai multe despre Varza de Bruxelles – cerințe, producere răsad și cultivare.

Ce răsad plantăm în luna mai

În luna mai se înființează și culturile de vară-toamnă (tomate, ardei, vinete, castraveți).

Răsadul de roșii de vară de plantează când în sol se atinge temperatura de 12°C, aproximativ la începutul lunii mai (25 aprilie-10 mai) în zonele mai puțin călduroase. Tomatele de toamnă se plantează spre sfârșitul lunii mai sau chiar început de iunie.

Răsadul de ardei se plantează în perioada 1-25 mai, când în sol se atinge temperatura de cel puțin 14°C.

Plantarea răsadului de vinete se realizează la începutul lunii mai la culturile timpurii în zonele mai calde și în a doua jumătate a lunii mai la celelalte culturi. În sol trebuie să avem temperatura constantă de minim 16°C.

Vedeți și articolul despre Cultivarea și îngrijirea vinetelor în câmp și solar. Sfaturi.

Plantarea răsadului de castraveți se realizează în prima decadă a lunii mai, după ce trece pericolul brumelor târzii de primăvară. Aflați aici mai multe despre Cultivarea castraveților – sfaturi la semănat și întreținere.

Ce răsad plantăm vara

Vara, în luna iunie, până cel mai târziu la 10-15 iulie pentru zonele din sud și vest se plantează răsaduri de varză, gulii, conopidă, în vederea obținerii producției toamna târziu.

Varza de toamnă: soiuri târzii (20 mai-10 iunie în zonele reci, 15-30 iunie în zonele mai calde); soiuri semitârzii (10-20 iunie în zonele reci, 1-5 iulie în zonele mai calde).

Conopida cultura de toamnă: 15-25 iunie la soiurile târzii și 25 iunie-10 iulie la soiurile semitârzii.

Ce culturi putem planta toamna

Toamna, la sfârșitul lunii septembrie sau la începutul lunii octombrie (în zonele colinare), până la 10-15 octombrie (pentru zonele din sub și vest) se poate planta salată în vederea obținerii producției primăvara foarte devreme (se folosesc doar soiuri ce rezistă la temperaturi scăzute din timpul iernii).

Timpul potrivit pentru plantarea răsadului

Pe cât este posibil, plantarea răsadurilor se face pe un timp liniștit, fără vânt, cu cerul noros. În perioadele călduroase se va planta spre seară, pentru a se evita ofilirea plantelor. Plantatul este bine să se facă după ploaie sau după o udare pentru ca solul să aibă umiditate suficientă și să se asigure o prindere mai bună.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

De ce inflorescențele la conopidă devin brune

Conopida este o legumă apreciată, însă cultivarea acesteia poate...
‹ adv ›

Cum fertilizăm solul toamna înainte de cartof

Toamna este cel mai bun moment pentru a investi în viitoarea cultură de cartofi: semănând îngrășăminte verzi sau aplicând...

Cum prevenim veștejirea, putrezirea rădăcinoaselor la păstrare

S-ar părea, că obținerea unor producții decente de tuberculi și rădăcinoase este deja o performanță. Și, dacă ați reușit-o,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole