Domeniile Franco-Române, primul producător român de vin certificat BIO, preluat de un grup de investitori români în 2020, vizează investiții în valoare de 1,1 milioane de euro în 2022 în producție și marketing și nu ia în calcul creșteri de preț pentru produsele din portofoliu.
Mai mult, producătorul de vin care exportă către piețele din Suedia, SUA, Canada și Australia, a încheiat un parteneriat și pentru Europa de Vest.
Domeniile Franco-Române au fost înfiinţate în anul 2000 de Denis Thomas, proprietar şi vinificator, cu ajutorul unei echipe de specialişti români şi francezi. Domeniile Franco-Române se găsesc în regiunea Dealu Mare, comuna Săhăteni, județul Buzău.
Conversia plantației la viticultură ecologică a început în anul 2003, iar în 2006 a fost făcut primul vin certificat bio. În 2020 a fost finalizat procesul de preluare a cramei de către un grup de investitori români.
În prezent, la Domeniile Franco-Române se lucrează, pe o suprafață de 50 de hectare din totalul de 83, soiuri autohtone și internaționale. Restul de 33 de hectare se regăsesc în diferite regiuni de conversie.
Situată în Săhăteni, crama dispune de echipamente de vinificaţie, spaţii pentru maturarea vinului în butoaie de stejar, săli de degustare şi un magazin de vin.
Cantitatea de vin obținută anual la Domeniile Franco-Române este de 350.000 de litri și este exportată în prezent către piețele din Suedia, SUA, Canada și Australia, iar de curând au încheiat un parteneriat și pentru Europa de Vest.
Domeniile Franco-Române au intrat pe piață la jumătatea anului trecut cu brandul principal considerat „entry-level-ul” cramei – „DFR”.
Producătorul de vin din Dealu Mare mai deține și gama Vigneron, care are vinurile fostului proprietar, Denis Thomas, care erau în stocul cramei la momentul în care noii proprietari au preluat-o. Gamele de vinuri sunt creionate de enologul Liviu Grigorică.
Domeniile Franco-Române nu vor să ducă businessul în retailul modern, ci vor rămâne în HoReCa și în magazinele de specialitate.
Principalele linii de investiții în 2022
În ultimii doi ani de când Mihnea Olariu a preluat Domeniile au fost făcute investiții totale care au constat în renovarea cramei și dezvoltarea viei.
În 2022, crama are în plan să demareze un program de dotări cu echipamente moderne, cu fonduri europene, în valoare totală de 1,1 milioane de euro. Echipamentele vor viza întregul lanț de producție din cramă, de la recepția strugurilor, vinificație și stocare în cisterne de inox, maturarea în butoaie de stejar, până la îmbutelierea, transportul și depozitarea sticlelor, precum și climatizarea cramei.
În plus, Mihnea Olariu a declarat pentru Retail.ro că nu are în vedere creșterea prețurilor în 2022.
De asemenea, Domeniile Franco-Române vor investi în marketing, publicitate, participare la târguri naționale și internaționale pentru a face cât mai cunoscută marca DFR.
Cum a evoluat piața vinurilor Bio în 2021
Cererea pentru vinurile BIO este în creștere, preponderent la export. Din datele pe care le deține crama, deși pe plan mondial consumul total de vin a scăzut în timpul pandemiei din cauza închiderii restaurantelor, consumul de vin bio a crescut.
Profilul clientului – cui vor să vândă
Cei doi ani de pandemie și-au spus cuvântul cu privire la preferința consumatorilor pentru produsele BIO. Astfel, la nivel vest-european este o piață care crește clar cu două cifre pe an, a spus Mihnea Olariu.
Efectele conflictului de la granițe: creșterea prețului materiilor prime
Coproprietarul cramei a declarat pentru Retail.ro că furnizorii produselor sunt din România, dar produsele sunt aduse din străinătate. Astfel, conflictul de la granițe vine cu scumpiri ale materiilor prime pentru Domeniile Franco-Române.
În ceea ce privește rezultatele financiare, Domeniile Franco-Române previzionează ca afacerea să ajungă pe break-even abia în anul 2025, având în vedere că au preluat-o abia în anul 2020. În anul 2021, Domeniile Franco-Române au înregistrat o cifră de afaceri de 1,2 milioane de lei.
Domeniile Franco-Române au 20 de angajați permanenți și aproximativ 50 de zilieri cu care lucrează în vie, însă se confruntă cu un deficit de forță de muncă.