7.7 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBuget majorat şi proceduri simplificate privind dezvoltarea sistemului de irigaţii

Buget majorat şi proceduri simplificate privind dezvoltarea sistemului de irigaţii

Legea pentru modificarea şi completarea cadrului legislativ privind irigaţiile, prin care fermierii sunt sprijiniţi pentru dezvoltarea sistemelor de irigaţii locale, a primit joi votul Parlamentului, informează Ministerul Agriculturii, printr-un comunicat.

Prin noul act normativ este majorat la 1,5 miliarde de euro bugetul alocat pentru reabilitarea infrastructurii prevăzută în Programul Naţional de Reabilitare şi/sau Înfiinţare a Infrastructurii Principale de Irigaţii şi Infrastructurii de Desecare şi Drenaj.

„Mă bucur că acest proiect pe care l-am iniţiat alături de colegii mei parlamentari a fost adoptat Legislativ. Prin această completare a legislaţiei, putem finanţa şi sistemele de irigaţii la nivelul fermelor, astfel încât fermierii să-şi poată crea microsisteme de irigat, care să îi ajute să obţină producţii mai bune. Prin normele de aplicare ale legii, ANIF se va ocupa de întreaga documentaţie, fermierii vor depune doar o cerere pentru înfiinţarea sistemului de irigaţii local, iar angajaţii ANIF vor fi cei care vor obţine avizele de la autorităţile cu atribuţii în domeniu”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Deţinătorii sistemelor de irigaţii locale au dreptul de a beneficia de finanţare publică nerambursabilă pentru proiecte de dezvoltare rurală de investiţii pentru înfiinţarea/reabilitarea/modernizarea şi/sau exploatarea sistemelor de irigaţii locale.

‹ adv ›

Deţinătorii sistemelor de irigaţii locale au obligaţia dotării acestor sisteme cu mijloace de măsurare a consumului de apă şi energie electrică pentru irigaţii.

Cheltuielile, în cotă de până la 50%, aferente consumului de energie electrică, necesar asigurării apei pentru irigaţii de către deţinătorii de sisteme de irigaţii locale, independente de infrastructura de îmbunătăţiri funciare, vor fi suportate din bugetul ANIF, pe aceleaşi principii aplicate deja fermierilor care folosesc infrastructura principală de irigaţii şi beneficiază în prezent de această măsură.

„Prin completările aduse legislaţiei, termenul de implementare a Programului Naţional de Reabilitare şi/sau Înfiinţare a Infrastructurii Principale de Irigaţii şi Infrastructurii de Desecare şi Drenaj se prelungeşte până la anul 2027, având în vedere complexitatea lucrărilor, fiind necesară stabilirea unei perioade de realizare de cel puţin 3 ani, raportat la perioadele de timp pentru execuţia acestor lucrări care sunt limitate la câteva luni, în afara sezonului de irigaţii”, se menţionează în comunicat.

Totodată, acest termen se corelează cu cel prevăzut în viitorul document programatic 2023-2027, unde finanţarea acestui sector important al agriculturii este prevăzută ca intervenţie în cadrul Planului Naţional Strategic, dedicată sprijinirii investiţiilor în infrastructura de irigaţii.

Perioada de implementare stabilită până în anul 2027 implică şi actualizarea obiectivelor de investiţii cuprinse în acest program, motiv pentru care se propune finanţarea unor amenajări de desecare şi drenaj din zonele în care fenomenele de inundaţii şi secetă alternează, astfel încât infrastructura reversibilă să fie utilizată şi pentru irigarea suprafeţelor cuprinse în aceste amenajări.

O altă modificare prevede faptul că pentru executarea lucrărilor de reabilitare a infrastructurii de îmbunătăţiri funciare, titularii autorizaţiilor de construire au posibilitatea notificării intenţiei de a executa aceste lucrări, în cazul in care în contractele de concesiune, închiriere şi arendă încheiate cu proprietarii nu cuprind explicit acordul proprietarilor pentru executarea lucrărilor de construcţii pe aceste terenuri sau nu pot fi identificaţi.

După 10 zile notificarea devine titlu pentru emiterea certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construire.

„Prin schimbările aduse, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), federaţiile şi organizaţiile beneficiază de un drept de servitute şi un drept de uz asupra terenurilor aferente infrastructurii de îmbunătăţiri funciare pentru asigurarea integrităţii, realizarea lucrărilor de întreţinere, reparaţii sau pază”, precizează sursa citată. 

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

MADR propune modificări ale legislației privind pășunile și sprijin pentru tineretul ovin

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a avut...
‹ adv ›

MADR lansează Ghidul pentru energia regenerabilă în agricultură și industria alimentară

Versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru Schema de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei...

Ajutorul de minimis pentru legumele din spații protejate, prelungit până pe 18 noiembrie 2024

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a decis, joi, prelungirea până la data de 18 noiembrie a termenului...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole