Ceapa este una dintre culturile cel mai des cultivate, datorită faptului că este utilizată des în alimentație. Chiar dacă nu este o cultură pretențioasă, la plantarea și îngrijirea cepei trebuie să realizați lucrările corect.
În acest articol, vom vorbi despre:
- Terenurile potrivite pentru cultura de ceapă
- Pregătirea terenului
- Fertilizarea culturii de ceapă
- Cultivarea cepei prin arpagic (schema de semănat, perioade)
- Cultivarea cepei prin semănat direct
- Lucrări importante de îngrijire a culturii de ceapă (irigarea, fertilizarea suplimentară)
- Boli și dăunători la ceapă
Terenurile potrivite pentru cultura de ceapă
Ceapa preferă terenuri plane, cu grad redus de îmburuienare. Solurile mijlocii, permeabile, fertile, cu pH-ul 6,5-7,8 sunt cele mai potrivite.
Nu sunt recomandate pentru cultura cepei terenurile grele, compacte.
Ceapa dă rezultate foarte bune dacă e semănată după: tomate, ardei, vinete, castraveți, pepeni, varză. Pe același teren sau după usturoi, praz, se cultivă după 4-5 ani.
Pregătirea terenului pentru cultivarea cepei
Toamna: graparea la 8-10 cm, nivelarea terenului, introducerea îngrășămintelor după realizarea analizei solului (în general, recomandate sunt 300-400 kg superfosfat, 150-200 kg sulfat de potasiu) concomitent cu arătura (25-28 cm) sau lucrarea cu motocultorul.
Primăvara: graparea arăturii imediat ce s-a zvântat, introducerea îngrășămintelor cu azot, la necesitate erbicidarea sau graparea, pregătirea patului germinativ.
Important! Pentru pregătirea patului germinativ nu e recomandată utilizarea grapei cu discuri pentru a preveni formarea bulgărilor.
Fertilizarea culturii de ceapă
Pentru a forma o tonă de bulbi, ceapa consumă: 3 kg de N, 1,2 kg de P2O5, 4,2 kg K2O, 2,4 kg CaO, 0,8 kg MgO.
La pregătirea patului germinativ sunt recomandate 100-150 kg azotat de amoniu sau 200-250 kg de îngrășământ complex (dacă nu s-au aplicat îngrășăminte din toamnă).
Important! Nu este recomandat excesul de îngrășăminte chimice, ceapa este sensibilă la concentrația mare de săruri în primele faze de vegetație.
Cultivarea cepei prin arpagic (schema de semănat, perioade)
Diametrul arpagicului recomandat pentru plantat este de 7-20 mm (dimensiunile de peste 20 mm determină formarea tulpinilor florifere).
Preventiv, bulbii se tratează înainte de plantare (de ex. sulfat de cupru de 1%), iar pentru a preveni formarea tulpinilor florifere se poate face un tratament termic (10-15 zile la 25-35 grade Celsius și apoi 6-8 ore la 40 de grade Celsius).
Plantarea arpagicului are loc primăvara devreme, de obicei în perioada 1-15 martie, astfel ca plantele să se dezvolte în primele faze de vegetație în condiții de zi scurtă.
Citiți aici și despre Cum se cultivă prazul.
Distanța de plantare a arpagicului:
- straturi în grădini familiale: 60+30+30+30 cm;
- straturi de 150 cm în teren modelat: 66+28+28+28 cm;
- în benzi, pe teren nemodelat: 55+15+15+15 cm sau 60+30+30+30 cm.
Distanța minimă între rânduri recomandată la cultura de ceapă prin arpagic este de 15-20 cm.
Între plante pe rând se asigură o distanță de 4-5 cm. Estimativ, se utilizează 600-800 kg de arpagic/ha, în funcție de dimensiunea bulbilor.
Cultivarea cepei prin semănat direct
Ceapa se cultivă prin semănat direct în condiții de irigare, astfel pot fi obținute rezultate bune, sau în zonele cu precipitații abundente, care, practic, lipsesc în ultimii ani.
Ceapa se seamănă toamna, în ultima decadă a lunii noiembrie sau primăvară devreme, prima decadă a lunii martie. Distanța de semănat variază, mai populare fiind schemele:
- straturi în grădini familiale: 50+30+30+30 cm;
- straturi de 150 cm, teren modelat: 66+20+44+20 cm;
- în benzi pe teren nemodelat: 55+15+55+15 cm.
Distanța generală recomandată este de 30 cm între rânduri și 4-5 cm pe rând.
Adâncimea de semănat a cepei este de 2-3 cm, iar norma de semințe per hectar de 6-8 kg pentru a obține bulbi de mărime medie spre mare.
După semănat, dacă semănătoarea nu e prevăzută cu tăvălugi, se tăvălugește terenul cu tăvălugi netezi.
Lucrări importante de îngrijire a culturii de ceapă
După semănat este recomandată o irigare prin aspersiune cu norma de 250-300 m3/ha pentru a stimula răsărirea plantelor.
La cultura prin semănat direct se răresc plantele când ceapa are 3-4 frunze, la distanța de 3-4 cm una de alta.
Pe parcurs se realizează prașile pentru combaterea buruienilor sau erbicide specifice culturii.
Fertilizarea suplimentară a cepei în perioada de vegetație
Suplimentar, poate fi realizată o fertilizare la începutul formării bulbilor la cultura prin arpagic cu 150 kg azotat de amoniu și 100 kg sulfat de potasiu sau 150 kg/ha îngrășământ complex.
În general, majoritatea specialiștilor recomandă la începutul formării bulbului 30 kg s.a./ha N şi 20 kg s.a./ha K2O.
La cultura de ceapă prin semănat direct se fac două fertilizări: prima când plantele au 3-4 frunze cu 80-100 kg de azotat de amoniu, apoi peste o lună după prima cu 100 kg azotat de amoniu și 90 kg azotat de potasiu/ha.
Irigarea cepei
Irigarea se aplică pentru a menţine o umiditate în sol de 75-80% din I.U.A. pe adâncimea de 30-40 cm.
La ceapa cultivată prin arpagic se fac aproximativ 3 udări prin aspersiune cu norme de udare de 300-350 m3 de apă per hectar, iar la culturile prin semănat direct 4-5 udări (pot ajunge și la 7-8 în zonele secetoase) în lunile iunie, iulie și august.
Normele de udare la irigarea prin picurare pot fi preluate din următorul tabel:
Important! Cu o lună înainte de recoltare ceapa nu se udă, pentru a favoriza maturarea bulbilor și a asigura o rezistență mai bună la păstrare.
Boli și dăunători la ceapă
Printre principalele boli la ceapă se numără:
Mana cepei (Pseudoperonospora destructor) – pe frunze apar pete oval alungite. Pe timp umed în dreptul petelor se formează puf cenușiu-violaceu:
Pentru combaterea manei sunt recomandate tratamente foliare cu produse omologate. De obicei, acestea au drept substanță activă cupru, inclusiv zeama bordeleză (0,75%), oxiclorură de cupru (Alcupral 50 PU 4-5 kg/ha, 0,5%), fosetil de aluminiu (Aliette 80 WG 2 kg/ha), oxatiapiproplin (Zorvec Endava 0,5 l/ha), azoxistrobin (eficient și împotriva putregaiului frunzelor, putregaluiului alb și altor boli produse de ciuperci, 0,8 l/ha), metiram (Polyram DF, 0,2%) și altele.
Putregaiul alb (Sclerotium cepivorum) – frunzele se îngălbenesc, țesutul se înmoaie și putrezește. Bulbul și rădăcinile sunt acoperite cu mucegai alb-făinos:
Pentru prevenirea putregaiului alb poate fi realizată tratarea bulbilor cu sulfat de cupru de 1%. Substanțele active omologate pentru combaterea putregaiului alb la ceapă sunt: azoxistrobin (Amistar 0,75-1 l/ha, Ortiva Top 1 l/ha, Zoxis 0,8 l/ha),
Dintre dăunători, cel mai des pot fi întâlniți:
Musca cepei (Delia antiqua) – plantele atacate au frunzele ofilite, apoi putrezesc la bază. Larvele se găsesc în zona discului:
Combaterea se realizează prin tratamente foliare cu produse pe bază de ciantraniliprol (Benevia 0,75 l/ha), cipermetrin eficient și pentru combaterea viermilor sârmă (Columbo 12 kg/ha) și altele.
Nematozii (Ditylenchus dipsaci) – frunzele sunt încrețite, încovoiate și îngroșate la bază:
Pentru combaterea nematozilor se recomandă a realiza dezinfecția solului cu nematocide.
Când se recoltează ceapa
Ceapa se recoltează când la aproximativ 80% din plante tulpina falsă s-a înmuiat la bază și frunzele s-au culcat pe sol. În această fază bulbii sunt maturizați, iar cojile au început a se usca și a prinde culoarea specifică soiului.
Vezi și Cultivarea ridichilor de lună. Sfaturi utile la semănat, îngrijire.