A venit timpul în care lucrările de primăvară sunt în plină desfășurare, iar mulți mici grădinari sunt antrenați în acestea. Tratamente împotriva bolilor, semănatul diferitor culturi, dar și tăierile sunt pe agenda zilei.
Totuși, există mai multe lucrări pe care mulți le realizează an de an fără a-și pune întrebarea de ce. În acest articol, vom vorbi despre câteva dintre acestea și vom explica de ce ar fi mult mai bine să nu le realizați.
1.Văruirea pomilor primăvara. Ar trebui să fie văruiți pomii primăvara?
Tradiția văruirii pomilor primăvara a fost transmisă, cum se spune, din generație în generație, pare a fi atât estetic, cât și util. Dar dacă te gândești bine, beneficiile unei astfel de lucrări de primăvară sunt destul de îndoielnice.
Lucrarea este argumentată prin protecția pomilor de decalajele de temperatură, astfel încât să nu simtă efectele arsurilor solare. Ei bine, dacă urmăriți acest scop și sunteți sigur că soarele ar putea afecta pomii, atunci lucrarea trebuia făcută cel târziu până la jumătatea lunii februarie.
Dar cel mai bun moment pentru văruirea pomilor este toamna, inclusiv pentru protejarea pomilor de aceste arsuri. În plus, o astfel de lucrare realizată toamna cu var și produse special concepute pentru respingerea rozătoarelor, vor proteja scoarța de posibiliele atacuri. Înainte de procedură, trunchiul și ramurile pot fi șlefuite și nu vă fie teamă că leziunile scoarței vor afecta calitatea roadei.
În general, scopul văruirii este de a proteja acele crăpături formate în scoarță prin care ar putea pătrunde diferiți patogeni (spori de ciuperci) și dăunători pentru care un asemenea loc este este perfect pentru găzduire.
În ceea ce privește protecția pomilor de insectele dăunătoare, primăvara pentru combaterea lor nu se folosesc vopsea sau var, ci alte mijloace.
Toamna, văruirea pomilor este recomandată a se realiza în lunile octombrie-noiembrie, iar dacă doriți totuși să repetați lucrarea, aceasta trebuie realizată, precum am menționat, în luna februarie.
Atât toamna, cât și primăvara, văruirea trebuie efectuată la temperaturi pozitive. Dacă termometrul arată mai puțin de 5°C, procedura nu mai poate fi efectuată.
2. Împrăștierea îngrășămintelor pe zăpadă
Vorbim despre majoritatea îngrășămintelor – atât organice, cât și minerale. Imprăștiindu-le peste zăpadă, vă propuneți să asigurați cât mai repede rădăcinile plantelor cu substanțe utile, care, teoretic, ar trebui să ajungă acolo împreună cu apa după topirea zăpezii.
Dar unele îngrășăminte (de exemplu, azotul) nu vor „atinge” scopul dorit, deoarece se vor evapora rapid (evaporarea amoniacului favorizată de vânt și soare). Altele (turba, humus, cenușă) vor „încălzi” stratul superior de zăpadă, dar dacă temperatura scade, vor rămâne în acest strat împreună cu crusta de gheață formată.
În plus, atunci când zăpada se topește, cele mai multe substanțe utile vor fi pur și simplu spălate. Prin urmare, fertilizarea necesară a solului se face cel mai bine toamna și nu pe zăpadă.
3. Stropirea compostului cu apă clocotită
Dacă cele două lucrări anterioare sunt pur și simplu inutile, atunci acesta poate provoca un rău real. La începutul primăverii, îngrășămintele organice din groapa de compost sunt înghețate, dacă e temperatură foarte scăzută.
Și încercând să-l „încălzim” cât mai repede posibil, toarnând în el apă clocotită, facem un rău. Compostul în sine, desigur, nu este în pericol. Dar viermii și microorganismele utile vor muri și nu vor mai putea să-și îndeplinească funcțiile lor utile.
Prin urmare, dacă v-ați propus să contribuiți la dezghețarea compostului, atunci este mai bine să căutați o modalitate mai puțin extremă de a face acest lucru. De exemplu, acoperiți cutia sau groapă în care se prelucrează compostul cu agrofibră.
4. Arderea resturilor vegetale
Mulți cunosc despre beneficiile cenușii (detalii aici). Dar, pentru a o obține, trebuie să ardeți ceva. Și nu este deloc o idee bună să ardeți iarba uscată pe care nu ați cosit-o sau frunzele.
Pentru că, în primul rând, pentru un astfel de incendiu puteți „câștiga” o amendă impresionantă, să vă certați cu vecinii din cauza fumului. Și, în același timp, în procesul de ardere, distrugeți insectele benefice.
În așteptarea căldurii de primăvară, nu pierdeți timpul cu activități inutile și chiar adesea periculoase, este mai util să realizați lucrările ce vă vor aduce beneficii în timp.
Citește și despre Cum îngrijim căpșunii primăvara – 5 lucrări importante.